Skocz do zawartości

Skrzypi jak stary Żuk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanko. Odebrałem swojego z przeglądu, w sumie dziwnego. Mam gwarancje na 4 lata, a teraz mijają dwa od zakupu. Wezwali mnie na przegląd przed końcem tej 2 letniej gwarancji, choć przegląd był robiony miesiąc temu. No nic, chcieli pojechałem, wszystko ok, choć niezbyt rozumiem sens tego dodatkowego przegladu.

Jednak problem leży, a raczej skrzypi, gdzie indziej. Po odbiorze i przejechaniu kilku kilometrów samochód skrzypi niemiłosiernie po najechaniu na każdą poprzeczną nierówność, studzienke, lakka wypukłośc na jezdni. Odgłosy z tyłu pojazdu jak by sie miał rozpaść,  z bagażnika, klapy nie wiem. Wyjąłem wszystko, roletę schowałem pod podłogę i testowałem. Skrzypi jak diabli, ale po lekkim otwarciu klapy i ruszeniu cisza. Pojechałem  do serwisu. Trzy dni "działali" i poprawili montaż kalpy. Niestety nic to nie dało. Dalej skrzypi jak w starym Żuku z paki. Macie Panowie jakies pomysły? Bo serwis chyba nie...

czy to może miec jakis związek z przglądem, czy to raczej zbieg okoliczności..

Edytowane przez Tomasz73

Opublikowano

Ciężko z opisu będzie pomóc. Trzeba się przejechać z tyłu i próbować namierzyć. Może zrzuć jeszcze oparcia siedzeń z tyłu i zobacz.

BTW. Kiedyś w serwisie mi powiedzieli ze skrzypienie to tylko do 2 lat, roz. gwarancja podobno tego nie obejmuje. Ale nie zgłębiałem tematu, bo to była luźna dyskusja niezwiązana z tematem z jakim byłem w serwisie. Jak Ci coś skrzypi to może warto dopytać zanim cykną 2 lata.

Opublikowano
  • Autor

Już składałem siedzenia. Nie można wskazać jednego miejsca. Tak słychać jakby klapa, zresztą jak się jedzie kawałek z niedomkniętą to cisza. Oni też jeździli i poprawili montaż, tylko to nic nie dało. Teraz coś marudzą o wymianie uszczelek. I to jest od przeglądu, wcześniej była cisza.

I oczywistym że na gwarancji robią, jak inaczej.

Opublikowano

@Tomasz73 kup sylikon do uszczelek, wyczyść uszczelki APC, i nałóż sylikon i zobacz czy skrzypi. 

Ewentualnie zamiast sylikonu do uszczelek, użył płynu do płukania tkanin  - serio serio. 

Klapa w X5 czasami potrafi pracowac.. w jendym modelu pracuje w innym nie.. u nas w firmie był taki problem w PRE-LCI , a w moim LCI spokoj, zrobiliśmy w pre-lci jak wyżej i cisza. 

Opublikowano
  • Autor

Dzięki. Skorzystam z tego płynu. Wizyta w serwisie dopiero za tydzień. Sylikon już nałożyłem i nic to nie dało. W serwisie chcieli najpierw właśnie to, zrzucić winę, ale wyczyścili i dalej skrzypiało.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Do regulacji prawdopodobnie boczne slizgi klapy. Jak skrzypi to  pewnie tam. 5 min roboty i powinno pomóc. Szkoda jechać z tym do tych gamoni z ASO.

Swoją drogą, to albo ASO specjalnie to rozregulowało, żebyś to zgłaszał do naprawy w ramach gwarancji, albo coś ujebali, podczas wizyty.

Edytowane przez robert0707

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, robert0707 napisał(a):

Do regulacji prawdopodobnie boczne slizgi klapy. Jak skrzypi to  pewnie tam. 5 min roboty i powinno pomóc. Szkoda jechać z tym do tych gamoni z ASO.

Swoją drogą, to albo ASO specjalnie to rozregulowało, żebyś to zgłaszał do naprawy w ramach gwarancji, albo coś ujebali, podczas wizyty.

A ta regulacja to w którym miejscu?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
21 minut temu, Tomasz73 napisał(a):

A ta regulacja to w którym miejscu?

image.thumb.png.d317d5a4600a16f828214c16ad4cae7c.png

Plastikowe maskownice są na kolkach, wystarczy lekko podwadzić. Po ich ściągnięciu masz dostęp do śrub regulacyjnych do tych ślizgów

Lecz na początek, zrób probe z taśma izolacyjna. Sklej kawałki ok 30cm taśmy izolacyjnej ze sobą.  Połoz jeden koniec taśmy na tym ślizgu, tak aby drugi koniec taśmy wystawał poza klapę po jej zamknięciu.

Dobrze wyregulowany ślizg jest wtedy, gdy taśmę da się wyciągnąć z wyczuwalnym oporem po zamknięciu klapy.

Jeśli nie będzie oporu lub taśmy nie da się wyciągnąć  - ślizgi do regulacji.

Edytowane przez robert0707

Opublikowano
  • Autor
20 minut temu, robert0707 napisał(a):

image.thumb.png.d317d5a4600a16f828214c16ad4cae7c.png

Plastikowe maskownice są na kolkach, wystarczy lekko podwadzić. Po ich ściągnięciu masz dostęp do śrub regulacyjnych do tych ślizgów

Lecz na początek, zrób probe z taśma izolacyjna. Sklej kawałki ok 30cm taśmy izolacyjnej ze sobą.  Połoz jeden koniec taśmy na tym ślizgu, tak aby drugi koniec taśmy wystawał poza klapę po jej zamknięciu.

Dobrze wyregulowany ślizg jest wtedy, gdy taśmę da się wyciągnąć z wyczuwalnym oporem po zamknięciu klapy.

Jeśli nie będzie oporu lub taśmy nie da się wyciągnąć  - ślizgi do regulacji.

Dzięki. Jutro to przećwiczę!

Opublikowano
  • Autor

Jeszcze raz dzieki za radę robert0707. Włożyłem taśme i nie mogłem jej wyciągnąć. Więc ślizgi do regulacji. W poniedziałek jadę do BMW, niech robią. Dodatkowo muszą poprawić montowanie klapy bagażnika, bo "szukając" przyczyny skrzypienia , żle ją spasowali.  Niech robią. Na teraz zostawiłem tą taśme na tych ślizgach i jest błoga cisza. Marka premium...3 dni szukali przyczyny, oddali auto z zapewnieniem, że jest ok, a skrzypiało tak jak przed oddaniem. Brak słów. Pokażę im te taśmy 🙂 🙂 🙂 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Dobrze że znasz już przyczynę.

Napisałem wcześniej, że w ASO BMW większość mechaników to gamonie, często na praktyce. Twoj przypadek kolejny raz to potwierdza. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz73 napisał(a):

Jeszcze raz dzieki za radę robert0707. Włożyłem taśme i nie mogłem jej wyciągnąć. Więc ślizgi do regulacji. W poniedziałek jadę do BMW, niech robią. Dodatkowo muszą poprawić montowanie klapy bagażnika, bo "szukając" przyczyny skrzypienia , żle ją spasowali.  Niech robią. Na teraz zostawiłem tą taśme na tych ślizgach i jest błoga cisza. Marka premium...3 dni szukali przyczyny, oddali auto z zapewnieniem, że jest ok, a skrzypiało tak jak przed oddaniem. Brak słów. Pokażę im te taśmy 🙂 🙂 🙂 

mozecie zrobiić video jak to diagnozować i dodać tutaj?? przyda sie wielu.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

A czy na drzwiach też są takie ślizgi? U mnie też nagle drzwi i klapa skrzypią. Masakra auto za tyle kasy i głowa boli jeździć, smarowałem już uszczelki silkonem i pomaga trochę na chwilę:(