Skocz do zawartości

brak gonga w kompie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Problem jest moze malo powazny ale jednak jest i niewiem co jest powodem tego ze moje bmw niema gonga informujacego np o bledach lub o kodzie w komputerze.Posiadam pelny komp pokladowy,auto uruchamiam na kod ale niemam gonga.Moze ktos zna przyczyne jego braku? Auto mam 1,5 roku i nigdy go nie slyszalem.
Opublikowano
  • Autor
czy naprawde nikt nie wie dlaczego niemam gonga?? :(
Opublikowano

Witam

Odsuń fotel kierowcy maksymalnie do tyłu

Połż się na dywaniku tak abyć patrzał na pedały od spodu

Zauważysz czarną osłonę która zaczyna się z końcem tapicerki samochodowej a kończy przy pedałach

Na łączeniu tej osłony i tapicerki pod kierownicą odnajdziesz kilka śrubek

Odkręć pierwszą od strony drzwi i kolejną

Lekko odchylająć to osłonę ku dołowi zauważysz moduł "gongu"

Sprawdź wtyczki czy dobrze siędzą (powinny być dwie)

Jeśli są OK najprawdopodobniej padł ten moduł - możesz go wyciągnąć przez tą odchyloną osłonę (jest on na zatrzaski)

Potem to już szukać sprawnego gongu co by sprawdzić najpierw przed zakupem nowego

Życzę powodzenia i życzliwego bemiarza co ci pożyczy na chwilę swojego gongu

Pozdro

Opublikowano
  • Autor
dziekuje za odpowiedz.jutro sprawdzam.Pozdrawiam
Opublikowano

też przerabiałem temat gongu.. 3 lata myślałem że go nie mam.. a kiedy raz rozkręciłem tą osłone pod kierownicą to się okazało, że wtyczki są odłączone! Niemcowi chyba przeszkadzało to odłączył :duh:

jak potrzebujesz gong to pisz na priv, mam takowy.

http://img410.imageshack.us/img410/9554/m5hire1nt1.gif
Opublikowano
Moim zdaniem jakieś zwarcie albo coś ze wtyczkami.
Opublikowano

Witam

Do : weltmeister

Może nie tyle szwad odłączył co może zapomniał podłączyć jak rozbierał

Wiem to z autopsji gdy zdejmowałem tą osłąnę a po kilku godzinach jazdy czegoś mi brakowało - czułem się jakoś nieswojo w swojej bawarca

No i w końcu się kapnołem jak zostawiłem auto na światłach - hehe

Pozdrawiam

Opublikowano

No i w końcu się kapnołem jak zostawiłem auto na światłach

No właśnie jak to jest z tymi światłami, bo mój gong nie informuje o pozostawionych światłach, czyli były różne gongi, czy coś innego jest za to odpowiedzialne? Z twojej wypowiedzi wynika, że to gong odpowiada za ostrzeżenie o pozostawionych światłach.

Opublikowano
Akurat u mnie jest tak . Przed pełną godziną gong robi jak gong :mrgreen: a jak wyjmę kluczyk ze stacyjki i mam włączone światła to mam bzykanie :norty: więc nie wiem czy jeden gong ma kilka tonów czy są dwa źrodła wydawanego dźwięku ...No ale ja mam E 36 ....
Opublikowano

U mnie za światła odpowiada osobny bzyczek, gong informuje tylko o pełnej godzinie i gooledzi.U mnie też był odłączony jak kupiłem.

Pozdro

Opublikowano
bo mój gong nie informuje o pozostawionych światłach, czyli były różne gongi, czy coś innego jest za to odpowiedzialne?

gongi są takie same tylko różne wersje wyposażenia zależne od rocznika -

jeżeli nie masz ostrzeżenia o właczonych światłach - możesz zrobić to w ciągu pół godzinki .... potrzebujesz tylko okrągłego konektorka i 0.5 m kabelka ....

- wyciągasz włącznik świateł - rozpinasz od wtyczki - ściągasz izolację z kabelka , odizolowany drucik wkładasz do drugiego otworu od dołu w lewym rzędzie wtyczki dociskasz włącznik -( nic na chama bo to na razie podł. prowizoryczne ) kabelek puszczasz przez otwór włącznika tak żeby wyszedł na dole - ściągasz izolację z końcówki ,

kabelkiem dociskasz do 2lub 3 pinu w górnym rzędzie gonga / w dolnym masz wtyczkę - górny rząd jest wolny i ma 4 piny - 1- szy pin to + oznaczony , 2 i 3 to melodyjki / wyłącz zapłon i włącz światła - wyłącz zapłon na pozostawionych światłach - działa? wyłącz światłą - nie " gąga "

wąłacz światła , gagą -włacz zapłon - nie gąga .... zrobiłeś lepiej jak w fabryce :clap: - od twojej inwencji teraz zależy jak podłaczysz konektorek - pasuje ze starej wtyczki albo inny okrągły - do wtyczki też możesz się wlutować / do tego kabelka / - jak dotkniesz niechcący do + - może przejść bezpiecznik nr 3 albo 4 ? od świateł - nic innego się nie stanie .....

* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano
dzięki! spróbuje tak zrobić, jak nie dam rady to ośmiele się napisać priva, pozdrawiam!
Opublikowano

Odlączenie gongu to bardzo częste postępowanie uzytkowników. Mnie krew zalewała jak mi gongał z byle przyczyny i wypiąłem wtyczki.

Jak potrzebny-wpiąć. :norty:

Michał 750
Opublikowano
U mnie gong nadawał z byle powodu i czasem nie dawał sie wyłączyć --- więc jak zdechł to brakuje mi go tylko wtedy gdy ma mnie informować zimą że temp. spadła poniżej +3 stopni C.
Opublikowano

Witam

No proszę . U mnie gong wydaje cały czas ten sam dźwięk.

Jego pracę zauważyłem gdy :

-Przekecam kluczyk w celu odpalenia auta

-Zostawię auto na światłach

-jadę z zaciągniętym ręcznym (hamulcem oczywiście)

-Spada temperatua poniżej 3`

-Za niski poziom oleju

-Otwarty bakażnik lub szyba bagażnika(kombi)

-oraz przy wszelkich funkcjach które ustalę komputerem (dystans lub max prędkość)

Przyjemna sprawa - przynajmniej można poczuć trochę USA w tym smutnym jak pizda państwie

P.

Opublikowano

Witam

Otóż USA ponieważ więcej spotkałem amerykańców z takim przyjemnym gongiem niż niemców

Niemieckie wozy kojarzyły mi się raczej z kompletną ciszą i szarością deski rozdzielkczej .

Sory jeśli komuś żle się to kojarzy i przeprasza jeśli kogoś uraziłem :modlitwa:

Pozdrawiam

Opublikowano
Konkurent, nie pisz tak bo bracia K. Cie dojada i bedziesz nastepny poszukiwany przez interpol za znieważenie buahahahaha :lol:
Opublikowano

Też nie miałem gongu w mojej 7 e32 powodem był uszkodzony głośnik w gongu tam jest 80 ohm 0.5 W,zastąpiłem go głośnikiem

8 ohm a w szereg z nim dałem rezystor 30 ohm (bo taki głośnik 80 ohm trudno dostać) i jest ok. :) Koszt głośnika 2 zł :)

W124 260E

W201 200E ex.

W126 260SE

W115 240D (250 M123) ex.

BMW 730i E32 ex.