Skocz do zawartości

Adaptacyjne reflektory LED

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich,

W grudniu 2025 nabyłem w M-Cars G05  z powyższymi reflektorami i przyznam że jestem rozczarowany porównując do G01 /X3/ skretnych adaptacyjnych ledów ktore miałąem przez poprzednie 5 lat. Czy to normalne że dużo słabiej  świecą zarówno w mieście jak i na autostradzie?, czy może być to spowodowane że w tym pakiecie M-Pro są jakby przyciemnione?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Przyciemnienie dotyczy wnętrza lampy a nie zewnętrznego przezroczystego elementu. Nie wolno też tych lamp oklejać folią przyciemniającą co czasami robią studia detailingowe (można bezbarwną).

Opublikowano
14 godzin temu, perski napisał(a):

Witam Wszystkich,

W grudniu 2025 nabyłem w M-Cars G05  z powyższymi reflektorami i przyznam że jestem rozczarowany porównując do G01 /X3/ skretnych adaptacyjnych ledów ktore miałąem przez poprzednie 5 lat. Czy to normalne że dużo słabiej  świecą zarówno w mieście jak i na autostradzie?, czy może być to spowodowane że w tym pakiecie M-Pro są jakby przyciemnione?

Jest to sprawa dyskusyjna. Na Bimmer post można znaleźć post o reflektorach w pre lci oraz LCI. Według tam zamieszczonych informacji LCI świecą lepiej .. chociaż jest to sprawa dysuksyjna. 

Po LCI wykastrowali z laserów i skrętnych soczewek. 

Ogólnie ten typ tak ma , trzeba się przyzwyczaić. Sprawdź jeszcze regulacje  tych świateł. Moje po wyjeździe z fabryki świeciły za nisko i ASO poprawiło i było lepiej. 

Opublikowano

Serio nie skręcają ? Uważam, że świeca lepiej niż pre lci ale miałem wrażenie, że skręcają 

Opublikowano
16 minut temu, Roberto1 napisał(a):

Serio nie skręcają ?

serio serio, w LCI masz stałe doświetlanie zakrętów, nie masz skrętnych soczewek 🙂

Opublikowano
  • Autor

Zauważam to też na autostradzie , jadąc na asystencie swiatel drogowych tablice info są ewidentnie gorzej doświetlone nawet jak przełacza na długie. Generalnie auto super mimo że widac te 8 lat na rynku , bardzo mnie boli tez brak dostepu komfortowego w tylnych drzwiach- , jeszcze czasem łapie za klamke z tyłu i ciągne jak gupi i jeszcze pewnie to złudzenie ale mało miejsca z tyłu na nogi  chyba tyle ile miałem  w G01- wyjazd na narty w 4 osoby - ciągłe marudzenie ze ciasno

W jaki sposób można sprawdzić regulacje świateł czy nie są za nisko -samemu czy w aso ?

Jade za kilka dni na wymiane oleju po 2000km  i oczywiście w Krakowie  w aso 1600 lub 1400 pln/mamy 2 dilerów/ a Bawaria w Katowicach 699pln ! - szkoda że szeryf w Budapeszcie ,pewnie by to ogarnął !

Opublikowano

Też się przesiadałem z G01, gdzie miałem adaptacyjne LED i tam nie dość, że skręcały, to dodatkowo miały tę diodę doświetlającą mocno w bok 😉 Z miejscem podobne odczucia - tyle samo. Znajomy przesiadając się z G30 miał więcej miejsca z tyłu niż w G05.

Remedium na brak dostępu komfortowego w tylnych drzwiach jest dostęp zbliżeniowy, ale wiem, że sporo osób podchodzi do tego sceptycznie. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Miałem w pierwszej G05 ledy adaptacyjne, później w F95 lasery (i te moim zdaniem poza tym, że wyglądały super, to świeciły lepiej chociaż system mógłby częściej włączać lasery - np. jadąc w nocy w lesie nie zawsze przekraczamy minimalną prędkość do ich zaświecenia), jeździłem wersją po LCI i jak dla mnie świecą trochę gorzej niż lasery sprzed LCI - ale to takie oceny po kilkudziesięciu kilometrach, więc mało miarodajne. Jak dla mnie ilość światła była wystarczająca (warto sprawdzać czystość 'klosza' bo mocno wpływa to ilość światła) - choć rzeczywiście snop światła nie był jakiś super długi - ale jak rozumiem wynika to z samopoziomowania lampy, żeby nie razić innych użytkowników. Po przejściu na laserowe matrixy w Q8 widzę zmianę na plus jeśli chodzi o ilość światła i odległość na jaką świecą (ale lasery też właczają się powyżej 65km/h). 

Opublikowano
16 godzin temu, perski napisał(a):

Zauważam to też na autostradzie , jadąc na asystencie swiatel drogowych tablice info są ewidentnie gorzej doświetlone nawet jak przełacza na długie. Generalnie auto super mimo że widac te 8 lat na rynku , bardzo mnie boli tez brak dostepu komfortowego w tylnych drzwiach- , jeszcze czasem łapie za klamke z tyłu i ciągne jak gupi i jeszcze pewnie to złudzenie ale mało miejsca z tyłu na nogi  chyba tyle ile miałem  w G01- wyjazd na narty w 4 osoby - ciągłe marudzenie ze ciasno

W jaki sposób można sprawdzić regulacje świateł czy nie są za nisko -samemu czy w aso ?

Jade za kilka dni na wymiane oleju po 2000km  i oczywiście w Krakowie  w aso 1600 lub 1400 pln/mamy 2 dilerów/ a Bawaria w Katowicach 699pln ! - szkoda że szeryf w Budapeszcie ,pewnie by to ogarnął !

Dziekuje za podpowiedz z Bawaria w Katowicach. Wlasnie sie dzis zapisywalem na miedzyinterwalowa wymiane oleju i Krk 1250 zl, a tam 699! I tak bywam na Slasku wiec piekna sprawa.

Co do miejsca z tylu to nic nie pobije G32, ktore posiadam:) W 4 osoby NIKT jeszcze nigdy nie narzekal za mna, a mam 187 cm. Niestety G32 juz nowego nie kupi...

pozdrawiam!

Opublikowano
2 godziny temu, Gizli napisał(a):

Co do miejsca z tylu to nic nie pobije G32, ktore posiadam:) W 4 osoby NIKT jeszcze nigdy nie narzekal za mna, a mam 187 cm. Niestety G32 juz nowego nie kupi...

G32 to mniejszy/uboższy brat G10/G11. Tak samo dużo miejsca z tyłu, ale często mniej luksusów (choć i tak sporo), krótszy tył, itd. Fajne auto.