Skocz do zawartości

Wymiana modułu DSC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Byłem w serwisie BMW na rutynowej wymianie oleju i po sprawdzeniu samochodu wyszły takie historie jak na screenie... Wymiana modułu DSC za ponad 16k... Nie będę ukrywał że cena troszkę mnie zszokowała. Auto jeździ normalnie, brak żadnych kontrolek. Co byście zrobili na moim miejscu? Zczytalem sobie błędy bimmertool i od dsc sa to: CD990E CD990B.
Czy ewentualnie można taki moduł gdzieś wymienić poza ASO? W salonie powiedzieli, że przychodzi pod VIN zakodowany, więc nie da się przełożyć z innego samochodu używanego.
W podsumowaniu jest informacja, że to pilna wymiana bo związana z układem hamulcowym i bezpieczeństwiem.
G20 330i, 2019, 110k przebieg.
Dodam, że auto kupione w salonie PL, miało rozszerzoną gwarancję do 5 lat i nic się nigdy nie działo.

Pozdrawiam!

Może być zdjęciem przedstawiającym tekst

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Bardzo czesto widze te bledy w roznych seriach, od 3ki po x7, zaciekawio mnie to iz serwis uwaza je za krytyczne, moze nie poprawnie je "olewalem" (auta jezdza wiele lat), dla mnie to jest problem z niezgodnoscia softu dsc, musze zglebic temat jak ktoras trafi na warsztat. 

Opublikowano

Teraz dokładnie Ci nie powiem ale ja też mam jakieś dwa podobne do siebie błędy z DSC których nie idzie skasować (bimmer tool). Było to poruszane na forum i ogólna diagnoza kolegów - olać temat. 

Samochód mi jeździ, hamuje, żadnych błędów w iDrive.

Znalazlem screena. Trochę inne błędy 

IMG_1262.jpeg

Edytowane przez munzel

Opublikowano

U mnie od kiedy kupiłem samochód takie same błędy jak u @munzel. CD9767 i CD9763. Nic kompletnie się nie dzieje. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

No wlasnie, mi jednak zapala sie lampka, dlaczego bmw uwaza je za krytyczne? Byla przeciez afera ze sterownikami dsc (continental??), byla akcja serwisowa (usa?), wstrzymanie produkcji aut? Cos bylo... 

Opublikowano

Jak dla mnie to temat bezwzględnie do ogarnięcia. 

W przypadku kogoś, kto ma auto w leasingu jest oblig wykonania naprawy. Oczywiście jeżeli użytkownik nie zwraca auta, to leasingodawca się o tym nie dowie, ale w przypadku dalszej odsprzedaży to będzie oczywiste zatajenie wady, a nawet oszustwo (zwłaszcza, że mowa o module odpowiedzialnym za bezpieczeństwo), które wyjdzie na jaw przy pierwszym serwisie. 

Pocieszeniem może być to, że skoro w ASO kosztuje 16k, to pewnie w każdym innym serwisie do zrobienia za 50-60% tej kwoty. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Ja w moim 330i z USA 2022 po koniec 2024 r wymieniałem ten moduł DSC gdyż padł całkowicie. Udało mi się kupić na Allegro nowy moduł DSC wraz z pompą ABS za 4k zł. ale bez gwarancji. W serwisie za sam moduł DSC wołali 16 k zł. Po upgrade oprogramowania i kodowaniu wszystko działa. Przy zakupie należy zwrócić uwagę na serię modułu oraz na kompatybilność z pompą ABS gdyż jest on bezpośrednio zintegrowany z pompą ABS. Ja wymieniłem komplet - moduł wraz z pompą ABS jak na zdjęciu. Robota 1 k zł. 

pomp1.png

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

U mnie błąd następujący:

480703: Sterownik DSC: wewnętrzny, przekaźnik zaworu, napięcie zasilania.

Model: M340i LCI 2024

Będę zgłaszał do serwisu bo auto na gwarancji.

Dzień wcześniej pojawił się komunikat: Jedź ostrożnie. Sprawdź układ hamulcowy w najbliższym serwisie.

Opublikowano

Miałem ten sam błąd w moim 330i z 2022r. Skończyło się to wymianą modułu DSC wraz z pompą ABS. Było to już po gwarancji więc koszty po mojej stronie.

Opublikowano
  • Autor

Po dokładniejszej diagnostyce okazało się, że jest to błąd 480768 i do tego co jakiś czas zaczął się świecić check hamulca ręcznego i ręczny nie działał. Często po zgaszeniu i odpaleniu check znikał. W ASO oraz w nieautoryzowanym serwisie powiedziano mi, że moduł DSC do wymiany. Znalazłem dokładnie ten sam sterownik w Norwegii, wyciągnięty z rozbitego auta, i niestety po wymianie i adaptacji okazało się, że nic się nie zmieniło. Błąd 480768 nadal występuje i nadal co jakiś czas ręczny przestaje działać... Jakieś pomysły? Bo nie chce mi się wierzyć, że drugi sterownik dsc jest uszkodzony w taki sam sposób...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Historia zakończona sukcesem, ale "w bólach". Zamówiłem następną pompę ABS z modułem DSC i błąd nadal się pokazywał, co wykluczyło wadliwy moduł DSC, którego wymiana została zdiagnozowana przez ASO i inny niezależny warsztat.

Finalnie okazało się, że za błąd odpowiadał uszkodzony zacisk, a dokładniej tłoczek, którego izolacja gumowa była rozerwana. Prawdopodobnie woda zaczęła dostawać się do środka i dlatego zaczęły pojawiać się błędy hamulca ręcznego.
Może akurat ktoś to kiedyś przeczyta i uniknie niepotrzebnej wymiany sterownika, który w ASO kosztuje 16k.

Pozdrawiam!

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Wow. To historia. Dziekuje ze wrociles z rozwiazaniem.