Skocz do zawartości

Problem po zaślepieniu klap kolektora dolotowego - M57n

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć grupa! 
Wziąłem się po czasie za swoje e46 coupé. Poniżej postaram się przedstawić o co chodzi. 

Silnik m57n 204 PS euro 3 

Wymienilem świece żarowe. Przy okazji postanowiłem zaślepić klapy kolektora. Zdemontowałem i wrzuciłem zaślepki. Zostawiłem tylko gruszkę od podciśnienia wraz z „prętem”, który odpowiadał za sterowanie owymi klapami. Wymieniłem przy okazji odmę- nie z ASO- zwykła ze znanego portalu w internecie(odma z wirnikiem) 

Po złożeniu i po diagnostyce w INPIE poniższe błędy: 

3F01 (0237), 3FF1 (3264), 3F35

Błędy wskazują na problem z powietrzem, nieszczelność? 
Wróciłem do INPY, aby zobaczyć jak to wygląda. Parametry na Zimnym silniku przy (-2*C) - moim zdaniem jest okej. 

Po powyższych wymianach zauważyłem, że w okolicach wlewu oleju stoi olej- wcześniej też coś było, ale nie aż tyle. Do tego od prawej strony kolektora- właśnie tam gdzie jest ten pręt od sterowania klapali widzę, że delikatnie się poci. 

Teraz pytanie. Czy winą tego może być to, że zostawiłem ten pręt startujący klapami i nie zaślepiłem w zaden sposób gruszki od podciśnienia? 

Temat dość ważny dla mnie, ponieważ jestem za granicą i auta potrzebuje cały czas na trasy. Po wymianie powyższych rzeczy zrobiłem 1000km na trasie PL-DE 

IMG_3788.jpeg

IMG_3789.jpeg

IMG_24DB9F14-C654-4C67-B836-D0B055D3FEA7.jpeg

IMG_3792.jpeg

IMG_3791.jpeg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
6 godzin temu, Drutek napisał(a):

moim zdaniem jest okej.

Chyba jednak nie jest skoro przepływ powietrza się nie zgadza?

Na pewno masz szczelne przewody podciśnienia?

Odma z wirnikiem?

spacer.png

Opublikowano
  • Autor
1 godzinę temu, Kuj0n napisał(a):

Chyba jednak nie jest skoro przepływ powietrza się nie zgadza?

Na pewno masz szczelne przewody podciśnienia?

Odma z wirnikiem?

Tak, odma z wirnikiem. A błąd od powietrza nie będzie przez to, że nie zaślepiłem podciśnienia od gruszki? 

Opublikowano

Wyrzuciłeś klapy tylko fizycznie, czy są wykodowane? Skrzynia manualna czy ręczna? ( to ostatnie nie ma związku z powietrzem, ale z klapami już i owszem 😉 )

Opublikowano
  • Autor
5 godzin temu, yeti19 napisał(a):

Wyrzuciłeś klapy tylko fizycznie, czy są wykodowane? Skrzynia manualna czy ręczna? ( to ostatnie nie ma związku z powietrzem, ale z klapami już i owszem 😉 )

Skrzynia manualna. Tak, wywaliłem klapy tylko fizycznie. Nie wykodowalem ich i nie zaślepiłem gruszki od podciśnienia. 

Opublikowano
  • Moderatorzy
14 godzin temu, Drutek napisał(a):

prawej strony kolektora- właśnie tam gdzie jest ten pręt od sterowania klapali widzę, że delikatnie się poci

Nie urwałeś przypadkiem czujnika doładowania ? 3F01 to błąd doładowania, może dlatego się tam poci, ewentualnie zaślepki, które założyłeś są nieszczelne.

14 godzin temu, Drutek napisał(a):

w okolicach wlewu oleju stoi olej- wcześniej też coś było, ale nie aż tyle

Zobacz czy z odmy nie cieknie i nie zalewa aż do okolicy wlewu. Może uszczelka się podwinęła.

2 minuty temu, Drutek napisał(a):

nie zaślepiłem gruszki od podciśnienia

Z gruszki zdejmij podciśnienie i zaślep jakimś wkrętem.

Opublikowano
  • Autor

Czujnik doładowania jest na miejscu. zresztą auto ma moc, nie ma laga i wszystko jest ok 
żeby z gruszki zdjąć podciśnienie muszę ściągać kolektor? 

Opublikowano
  • Moderatorzy

Trochę źle napisałem - po demontażu klapek powinieneś odpiąć i zaślepić podciśnienie przed zaworem sterowania gruszką. To na wypadek jakby gruszka była dziurawa, żeby nie gubić podciśnienia. 

15 minut temu, Drutek napisał(a):

wszystko jest ok 

Nie jest OK skoro masz błędy ciśnienia powietrza., chyba, że odpalałeś na zdjętym kolektorze i błędy nie zostały skasowane.

Widzę, że masz większą aktualną masę powietrza od oczekiwanej, EGR jest odłączony ? Wężyki podciśnienia nie są popękane ?

Opublikowano
  • Autor
8 minut temu, Fuser napisał(a):

Trochę źle napisałem - po demontażu klapek powinieneś odpiąć i zaślepić podciśnienie przed zaworem sterowania gruszką. To na wypadek jakby gruszka była dziurawa, żeby nie gubić podciśnienia. 

Nie jest OK skoro masz błędy ciśnienia powietrza., chyba, że odpalałeś na zdjętym kolektorze i błędy nie zostały skasowane.

Widzę, że masz większą aktualną masę powietrza od oczekiwanej, EGR jest odłączony ? Wężyki podciśnienia nie są popękane ?

EGR jest zaślepiony i z tego co pamiętam jak soft był robiony to był wykodowany. Możesz mieć racje z tym powietrzem, bo przed zdjęciem kolektora sprawdzałem i nie było takich błędów. Wymieniłem tylko wężyk podciśnienia od trójnika do pompy Vacum. Jest trochę dłuższy niż był, ale czy może to być przyczyna? Może jakieś 5-7cm. 
a błąd ten nie jest od tego, że nie zaślepiłem tej gruszki? 

Opublikowano
  • Moderatorzy
7 minut temu, Drutek napisał(a):

EGR jest zaślepiony i z tego co pamiętam jak soft był robiony to był wykodowany.

OK, zatem to normalne, że wskazania masy powietrza będą większe od wartości oczekiwanych.

8 minut temu, Drutek napisał(a):

Wymieniłem tylko wężyk podciśnienia od trójnika do pompy Vacum. Jest trochę dłuższy niż był, ale czy może to być przyczyna? Może jakieś 5-7cm.

Długość o 5cm węża niewiele zmieni, chociaż nie rozumiem, o którym mówisz. Od pompy wakum idzie krótki odcinek gumowego węża chyba 12 mm średnicy, a potem jest już magistrala powietrza i na końcu wąż do serwa. Pośrodku magistrali jest rozdzielacz na wężyki podciśnienia 4mm.

12 minut temu, Drutek napisał(a):

błąd ten nie jest od tego, że nie zaślepiłem tej gruszki?

Co rozumiesz przez zaślepienie gruszki ? Co tam chcesz zaślepić ? aHR0cHM6Ly93d3cubXlwYXJ0by5jb20vaW1nL0JN

Opublikowano
  • Autor
20 minut temu, Fuser napisał(a):

OK, zatem to normalne, że wskazania masy powietrza będą większe od wartości oczekiwanych.

Długość o 5cm węża niewiele zmieni, chociaż nie rozumiem, o którym mówisz. Od pompy wakum idzie krótki odcinek gumowego węża chyba 12 mm średnicy, a potem jest już magistrala powietrza i na końcu wąż do serwa. Pośrodku magistrali jest rozdzielacz na wężyki podciśnienia 4mm.

Co rozumiesz przez zaślepienie gruszki ? Co tam chcesz zaślepić ? aHR0cHM6Ly93d3cubXlwYXJ0by5jb20vaW1nL0JN

Chodzi mi o wężyk, który idzie od miejsca w którym obok są kostki od kolektora. Ten wężyk idzie do pompy vakum przez przód silnika. 
jeżeli chodzi o zaślepienie gruszki od sterowania klapami to mam na myśli wypięcie wężyka od podciśnienia, który wchodzi do gruszki i włożeniu w niego śrubki. 
Jak wywaliłem klapy i dałem zaślepki to zostawiłem na miejscu ten „pręt” od sterowania klap (mogłem go wywalić) i nie zaślepiłem tego węża, ktory podaje cisnienie do sterowania tych klap. 
Po fakcie i zrobieniu 1000km przeczytałem, że powinienem ten „pręcik” usunąć a wężyk od podciśnienia odngruszki zaślepić, żeby komputer nie głupiał z podciśnieniem. 

Opublikowano
  • Moderatorzy
Godzinę temu, Drutek napisał(a):

Ten wężyk idzie do pompy vakum przez przód silnika. 

Zrzutekranu2025-12-30185951.png.93ff2437ce77c6217c46d9fe288ce25e.png

Do pompy wakum (1) idzie tylko jeden główny wąż zasilający magistralę podciśnienia.

Godzinę temu, Drutek napisał(a):

jeżeli chodzi o zaślepienie gruszki od sterowania klapami to mam na myśli wypięcie wężyka od podciśnienia, który wchodzi do gruszki i włożeniu w niego śrubki.

Znajdź, który wężyk idzie od gruszki do rozdzielacza, tam go obetnij i zaślep ten port w rozdzielaczu. To wystarczy.