Skocz do zawartości

Ściąganie na lewo przy przyśpieszaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
G31 RWD, tylna oś skrętna

Od jakiegoś czasu miałem wrażenie, że kierownica musi być minimalnie w prawo żeby jechać prosto, takie minimalne myszkowanie, zaliczyłem sporo wyrw w drodze prawą stroną ostatnimi czasy (pięknie nieoznaczone remonty, poprzecznie wycięte kawałki asfaltu, wyrwy na poboczu).
Teraz jak samochód przyśpiesza mocniej, to wyraźnie skręca w stronę środka jezdni, trzeba wyraźnie kontrować.
Co najczęściej ulega uszkodzeniu jako pierwsze, czy maglownica tylna może powodować takie objawy?
Rozumiem, że raczej tylko ASO jeśli chodzi o geometrię itp.
Przy hamowaniu nie ściąga
Pytanie drugie, jak podchodzą do takich tematów podczas trwania gwarancji, przebieg niewielki 53tkm

Edytowane przez kw95s

Opublikowano

A czemu aso jeśli chodzi o geometrię ? Pod obciążeniem mnóstwo zakładów ustawia. A skoro tak walisz po dziurach to zacznij od zwykłej zbieżności i felgi na maszynę czy proste. 

Opublikowano
  • Autor
8 minut temu, derlysy napisał(a):

A czemu aso jeśli chodzi o geometrię ? Pod obciążeniem mnóstwo zakładów ustawia. A skoro tak walisz po dziurach to zacznij od zwykłej zbieżności i felgi na maszynę czy proste. 

Bo z tylną osią skrętną podobno mają problem przy ustawianiu, nie mają programów

Opublikowano
  • Autor
2 minuty temu, derlysy napisał(a):

A chyba że. 

Dzwoniłem do "renomowanego" serwisu, powiedzieli, że już takie robili, ale sposobie, w jaki to powiedzieli, nie ufam

Opublikowano
  • Moderatorzy

To fakt, że mało warsztatów potrafi dobrze ustawić geometrię w BMW, zwłaszcza z tylną osią skrętną. Mało kto dba o wszystkie punkty procedury. Ja robiłem w ASO. Kilka lat temu koszt koło 1000zł, ale żadnych problemów.

Opublikowano
  • Autor

Co do felg, to pamiętam, że na letnich też było tak samo, coś musiało paść raczej w zawieszeniu, sama geometria by nie powodowała takich objawów, jeśli dobrze myślę.

Pytanie, co najczęściej pada, może ktoś miał podobne doświadczenia

Opublikowano
  • Moderatorzy

W obecnym aucie jeszcze nic mi nie padło. W poprzednim G30 przez 5 lat też za dużo tego nie było (maglownica, ekran dotykowy sterowania klimatyzacją, pompa cieczy chłodzącej). Nie ma reguł. A paść może wszystko i nic 😄

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Z jakiego rejonu jestes ? Bo na Gornym Śląsku przynajmniej jeden zaklad moge polecic. 

Opublikowano
  • Autor
5 minut temu, saab napisał(a):

Z jakiego rejonu jestes ? Bo na Gornym Śląsku przynajmniej jeden zaklad moge polecic. 

katowice/gliwice 

Edytowane przez kw95s

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

No to Ponicki w Gliwicach to powinien ogarnac. Druga propozycja to Duda w Kato. 

Edytowane przez saab

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, saab napisał(a):

No to Ponicki w Gliwicach to powinien ogarnac. Druga propozycja to Duda w Kato. 

Omijam ich szerokim łukiem po pokazie zarozumialstwa i bezczelności, spróbuję u Dudy, dzięki.

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, s0nar napisał(a):

W obecnym aucie jeszcze nic mi nie padło. W poprzednim G30 przez 5 lat też za dużo tego nie było (maglownica, ekran dotykowy sterowania klimatyzacją, pompa cieczy chłodzącej). Nie ma reguł. A paść może wszystko i nic 😄

Mi chodziło, co najczęściej pada w zawieszeniu pierwsze 😄

Opublikowano
  • Moderatorzy

Jedyne co mi padło w zawieszeniu to wahacze rozprężne (objawem było zgrzytanie podczas parkingowych manewrów). Ale pytanie jest trochę nie na miejscu, bo tu jest zbyt wiele zmiennych. Dużo zależy od tego jak się jeździ, gdzie się jeździ itd.

Opublikowano
4 godziny temu, kw95s napisał(a):

Omijam ich szerokim łukiem po pokazie zarozumialstwa i bezczelności, spróbuję u Dudy, dzięki.

No to czeka Cię zawód. Wystarczy tył na pneumatyce i nie ogarniają a co dopiero skrętna tylna oś. Nie chce im się też obciążać.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Miałem ten problem w f10. Były luzy w systemie skretnej osi ale juz nie pamiętam w czym dokładnie. Te same objawy. Geometria nic nie da. Wtedy (5 lat temu) nikt nie regenerował tego jeszcze w grę wchodziła tylko wymiana. Koszt ogromny. 

Ja byłem wtedy z tym w luk&luk racibórz. Pokazali w czym problem i że nie ustawie geometrii bo tylne koła mają luz przód tył. Zanim cokolwiek zaczniesz ustawiać sprawdź czy nie ma tego problemu w twojej osi skrętnej. 

🙃🙃

Opublikowano
  • Autor
3 godziny temu, feel_x napisał(a):

Miałem ten problem w f10. Były luzy w systemie skretnej osi ale juz nie pamiętam w czym dokładnie. Te same objawy. Geometria nic nie da. Wtedy (5 lat temu) nikt nie regenerował tego jeszcze w grę wchodziła tylko wymiana. Koszt ogromny. 

Ja byłem wtedy z tym w luk&luk racibórz. Pokazali w czym problem i że nie ustawie geometrii bo tylne koła mają luz przód tył. Zanim cokolwiek zaczniesz ustawiać sprawdź czy nie ma tego problemu w twojej osi skrętnej. 

Samochód na gwarancji, jeśli to faktycznie okaże się skrętna oś, to powinno podejść pod gwarancje jak dla mnie

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Sprawdzę później czy mam jeszcze ten filmik co mi nagrali podczas testu tylnej osi. Jak tak to wrzucę zebys mógł zobaczyć w czym byl problem.

🙃🙃

Opublikowano

To po co ta cała rozmowa? 🤣
Na gwarancji tylko aso bo potem się wyprą że inny warsztat spierdzielił i gwarancja papa.

Opublikowano
2 godziny temu, kw95s napisał(a):

Samochód na gwarancji, jeśli to faktycznie okaże się skrętna oś, to powinno podejść pod gwarancje jak dla mnie

No to na co Ty czekasz 😉 

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, derlysy napisał(a):

No to na co Ty czekasz 😉 

Lubię wiedzieć, ASO niestety kompetencją nie powala, a może ktoś miał podobny przypadek 🫠

Opublikowano

Skoro jest gwarancja to ja bym nie ruszał na własną rękę 😉 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Po ustawieniu geometrii jest poprawa, ale nie jest to to, co powinno być, nadal czuję chęć ściągania w lewo, ale w ograniczonym stopniu, podobno z zawieszeniem wszystko ok.

image.png.4504d97ca123fc2f392ab1587d9a6bdb.png

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Było lepiej, natomiast znowu się pogorszyło, teraz kierownica musi być z kolei w lewą stronę, ale też nie zawsze, auto straciło na stabilności, jakby tylna oś miała bezwładność/zbyt późno reagowała na skręt

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Po co kombinujesz na własną rękę skoro masz gwarancję?  Pozniej sie na ciebie wypną bo było grzebane przez kogos innego

🙃🙃