Skocz do zawartości

Problem z kluczykiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 😀

Mam problem z moim kluczykiem od BMW e39. Jest to kluczyk w kształcie diamentu. Kiedyś padła mi w nim bateria, więc wymieniłem ją na akumulator panasonic, było ok przez około 4miesiące. Po tych 4 miesiącach upadł mi i się rozsypał na pół. Przestał działać, więc dałem go do naprawy, okazało się że brakowało kondensatora. Po naprawie teoretycznie miał działać, ponieważ nadawał sygnał. Postanowiłem go zaprogramować, lecz nie udało się. Robiłem to chyba z 20 razy. Co jest problemem? 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Dalsze braki, daj foto obu stron tej płytki.

Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
Opublikowano
  • Autor

To jest ta naprawiana strona tej płytki. Z drugiej nic nie odleciało. 

20251110_105811.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Faktycznie zaraz pod anteną wygląda na połamane PCB, miały być zdjęcia obu stron.

Opublikowano
  • Autor

Przepraszam, wcześniej nie mogłem zrobić zdjęcia z drugiej strony, bo nie było mnie w domu a tamto miałem już wcześniej zrobione. Z drugiej strony gładko. Z tej co wygląda na złamane jest przeskok.

20251110_205721.jpg

20251110_205733.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Teoretycznie wszystkie elementy są. Sprawdzić wszystko pod mikroskopem, i czy jest zasilanie na ten duży układ. Odpala na tym kluczyku?

Opublikowano
  • Autor

Odpala, nawet na drugim kluczyku z 24letnią baterią.

Opublikowano
  • Autor

Mojego kluczyka nie jestem wstanie zobaczyc mikroskopem. A jak mam sprawdzić czy jest prad na dużym układzie? Mam taką drugą płytkę. Jest idealna nie ma żadnych pęknięć. U góry na 1 zdjęciu jest klej od naklejki. Nie jest ona od mojego auta. Czy można zrobić tak, żeby włożyć tą płytkę do kluczyka i zaprogramować czy nie można tak zrobić, jeśli jest inny immobiliser?

20251111_115619.jpg

20251111_115630.jpg

Opublikowano
  • Moderatorzy
22 minuty temu, BMW_E39 napisał(a):

Czy można zrobić tak, żeby włożyć tą płytkę do kluczyka i zaprogramować czy nie można tak zrobić, jeśli jest inny immobiliser?

Podobny temat.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jak odpala to immo sprawne i możesz przelutować ten mały układ z 8 nogami na inną sprawną płytkę.

Opublikowano
  • Autor

Nie wiem co mam zrobić. Płytka raczej nie pęknięta. Gościu mierzył na oscyloskopie, kluczyk nadawał sygnał. Wcześniej po wymianie baterii wszystko było ok programowanie brało za pierwszym razem bez najmniejszego problemu. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Kup używany kluczyk za 50zł zobacz czy się pilot zsynchronizuje, jak tak to wymień ten układ i po sprawie.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
W dniu 11.11.2025 o 19:08, szumrak napisał(a):

Kup używany kluczyk za 50zł zobacz czy się pilot zsynchronizuje, jak tak to wymień ten układ i po sprawie.

A w e60 z tym pilotem będzie tak samo? Bo mój kluczyk stracił zasięg prawie do zera i próby synchroniazacji się nie udają.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nie bawiłem się E60 nawet nie wiem jaka tam elektronika siedzi, masz foto?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Kurcze taki sam kluczyk a całkiem inna płyta, z drugiej strony nie ma nic oprócz baterii.20251112_211655.thumb.jpg.ea45e50c44ce6210a7c96d8bef7cc5a6.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jak przelutujesz PCF7944AT502 to powinien działać tylko kup klucz z tą samą częstotliwością.

Edytowane przez szumrak

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

W najgorszym przypadku można pójść na całość i mieć 2 kluczyki,jedenjako pilot drugi do odpalania

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jak chcesz mieć 2 kluczyki to kup używany plus nowy układ pcf tylko prekodowany pod E60 i zakodujesz lub nowy kluczyk z aliexpress.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Ok, jeśli kupie taki kluczyk to bez żadnego lutowania połączy mi się z autem i 2 będę miał do odpalania tak?

Screenshot_20251204_124715_Chrome.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Trzeba go do immo dopisać, bez tego tylko centralny zaprogramujesz.