Skocz do zawartości

Zawieszenie tyl air suspension

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam problem z tylnym zawieszeniem. Początkowo samochód zaczął się bujać, więc mechanik stwierdził, że przyczyną jest pompa, która przepuszcza i powoduje opadanie auta. Po wymianie pompy oraz wykonaniu kalibracji pojawił się nowy problem — samochód podnosi jedną stronę do góry.

Wymieniłem już dwa czujniki poziomu, sprawdziłem przekaźnik oraz podmieniłem moduł sterowania zawieszeniem. Niestety problem nadal występuje. Po kalibracji i przejechaniu krótkiego odcinka pojazd ponownie wybija jedną stronę do góry.

Czy ktoś miał podobny przypadek lub wie, gdzie jeszcze szukać przyczyny?

Opublikowano
  • Moderatorzy

U mnie opadała przez noc jedna strona. Wymiana obu poduszek pomogła.

Jak obie strony opadają to winny jest zawór na kompresorze. 

Zobacz u YAZa w galerii robił obie rzeczy.

Opublikowano

W tym układzie sa dwa zawory. Jeden pojedynczy upustowy WABCO oraz zawór podwójny dedykowany do kazdej poduszki rozdzielacz, producenta Arnott. Stawiam na ten drugi. Mechanik go wymienil ze starego czy zamówił kompresor z nowymi zaworami? Jesli tak to Arnott czy zamiennik? 

Opublikowano
  • Autor

Raczej zamiennik. Dzisiaj po pracy jadę do niego, więc dopytam dokładnie. Myślisz, że przez ten zamiennik nie da się złapać poziomu?

Opublikowano

Nie wierzę w to żeby zamienniki czujników miały identycznie skalibrowane przyrządy jak producent, to swoją drogą, ale za takie anomalia winił bym właśnie rozdzielacz, chyba że nowe czujniki poziomu to też są teraz zamienniki?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
5 godzin temu, zxc206 napisał(a):

przejechaniu krótkiego odcinka pojazd ponownie wybija jedną stronę do góry.

Takie objawy daja pomylone przewody podcisnien. System widzi, za malo w lewym, wiec pompuje ale w rzeczywistosci pomuje prawa, sprawdza, widzi, za malo w lewym, wiec dalej pompuje ale zla poduszke i tak w kolko az auto stoi krzywo. Test kompem, napompuj lewy czy tam prawy i sprawdz ktora strona idzie do gory faktycznie. 

Opublikowano
  • Autor

Wróciłem właśnie od mechanika — części okazały się zamiennikami, a jeśli chodzi o przewody, to mówił, że nie ma szans, żeby je pomylił

Opublikowano

Ja bym przełożył spowrotem stary oryginalny kompresor I czujniki wysokości i wymienił tylko zawory najpierw WABCO bo raczej by upuszczał z obu poduch wtedy równo i przypominał Twój objaw. A sam kompresor jak pompuje to działa to jest tylko pompka jak do roweru.

Zdjęcie poglądowe amperaż w twoim zaworze moze byc inny 

Screenshot_20231212_135011_Allegro.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jakaś diagnostyka była robiona czy te wszystkie wymiany to w ciemno?

Kompresor ori obstawiam podobnie, że jest sprawny, więc wg mnie, pieniądze na nowy wydane bezpotrzebnie.

Ten mechanik robił jakąś diagnostykę teraz, kiedy jedną stronę pompuje za wysoko?

Są jakieś błędy?

pzdr

yaz

Opublikowano
  • Autor

Oczywiście, że nie robi tego w ciemno — wcześniej była przeprowadzona diagnostyka, a jeden z błędów dotyczy czujników poziomu

35b04b68-37da-4362-98b1-f90f109fe2fa.jpeg

Opublikowano
  • Autor

Generalnie to po podmiance modolu wystapilo pelno bledow  

3f7d6f04-6643-408c-8369-3ee4a5394103.jpeg

c2a6a5f7-fc67-4b06-a76e-1a90f38e675d.jpeg

1527d909-fda9-466a-aa9f-e5821b74cdda.jpeg

91ad526f-2cc3-4c03-af5d-c880d1b5a21e.jpeg

3eaf4480-2183-4e8b-9390-5d4d2ad3c107.jpeg

a97e7e79-3993-4f8f-918d-9be33b8cb4c6.jpeg

2a01789d-382b-4055-84f2-22e1ffb7f84e.jpeg

97cd3b7e-5200-40da-b8d9-6148372ce7a6.jpeg

Edytowane przez zxc206

Opublikowano
  • Moderatorzy

Jeszcze raz napisze - Miałeś tryb transportowy właczony i to mogło być problemem.

To co się dzieje później z wysypaniem błędów to kij wie, rozładowany aku, albo moduł zasypuje CAN. Po skasowaniu znikają te błedy czy nadal to samo?

I kolejna sprawa. Jak mechanik Ci to robił i oddał samochód który nie działa i wali błędami - to lepiej zmień mechanika.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Po nieudanej próbie naprawy pneumatyki zdecydowałem się zamontować zwykłe sprężyny. Teraz proszę o szczegóły, jak usunąć w E-Sys obsługę pneumatyki, aby błędy przestały się pojawiać.
Najlepiej, gdyby ktoś z forum napisał krok po kroku, co dokładnie trzeba zrobić — dzięki temu będę mógł zweryfikować pracę goscia,który będzie się tym zajmował

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nie wiem czy byl tutaj taki idiota aby w f07 wywalic prosty system poduszek tyl i przejsc na sprezyny, czekamy. 

Opublikowano
  • Autor

Jeśli nie potrafisz pomóc, to chociaż postaraj się poczekać w ciszy. To jedyna rzecz, która może wnieść coś konstruktywnego z Twojej strony 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ja juz napisalem, na samym poczatku, gdzie masz problem, robilem/robie tego typu awarie co tydzien, ty zaufales temu co powiedzial mechanik, wiec z mojej strony mozesz dostac tylko taka odpowiedz jaka dostales: zrobiles gniota a nie naprawe. 

Opublikowano
  • Autor

To o czym piszesz było już sprawdzone. Dwóch różnych mechaników zajmowało się tematem i mimo tego układ nigdy nie działał poprawnie. Po ponad miesiącu bez samochodu zdecydowałem się założyć sprężyny.
Nie chcę wracać do całej historii ani dyskusji o mechanice proszę jedynie o rozwiązanie problemu systemowegoa nie mechanicznego

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Tutaj nie pomoge, tak jak pisalem, jeszcze nikt o pogorszenie auta nie pytal, masz slabych mechanikow, nie znaja sie na nivo w bmw. Siedze w elektronice i wiem ze bardzo duzo modulow potrzebuje nivo, czy mozna je wywalic, pewnie tak, nigdy przez to nie przechodzilem, powodzenia. 

Opublikowano

Jest jeszcze zacinający sie przekaźnik czarny Główny I zielony NIVO, wymienia sie je podczas problemow, jeden kosztuje OE 45zl.