Skocz do zawartości

Koła do G11. Może z G32 może z G60?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Szukam koła do G11.

Mam trzy felgi od g32, dokupilbym 4 i na to nowe opony

Opcja dwa jest zakup kół z BMW g60.

Ja jestem noga więc liczę na waszą pomoc.

Czy ET, średnica otworu, offset i te sprawy będą ok jeśli rozmiar opon się zgadza ?

Myślę o 19"

Opublikowano

Felgi i opony do G11 i G32 mają takie same rozmiary/parametry (uwaga na mieszane). Felgi do G60 mają inne ET. Kupiłbym jedną felgę i nowe opony. Ostatnio przeszedłem na bez * i bez RF Pirelli PZ5 i Continental Winter 870P (teraz pewnie bym spróbował Pirelli Pzero Winter 2).

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
7 godzin temu, fpopek napisał(a):

Felgi i opony do G11 i G32 mają takie same rozmiary/parametry (uwaga na mieszane). Felgi do G60 mają inne ET. Kupiłbym jedną felgę i nowe opony. Ostatnio przeszedłem na bez * i bez RF Pirelli PZ5 i Continental Winter 870P (teraz pewnie bym spróbował Pirelli Pzero Winter 2).

No wlasnie patrzałem na ET i przy 8,5" jest 25, wiec dokladnie jak w G11?

https://allegro.pl/oferta/felgi-kola-bmw-g11-g12-g30-g31-g60-mpakiet-oem-zima-19-16954982563

Jednak z tego co widze, to chyba czujniki cisnienia nie beda kompatybilne bo po numerze czujnika G11 nie ma na liscie G60, ale są G30 LCI i G20

A dla czujników z G60 są np. G30LCI, G20.

Oba 433Mhz wiec... nie wiem nadal czy beda dzialaly czy nie 😛

https://allegro.pl/oferta/felgi-kola-bmw-5-g60-g61-8-5x19-et29-5x112-19-cali-19-m-pakiet-oem-wz-935-17768704414

Tutaj jest ET29 przy 8,5" więc te 4mm nie zrobi raczej róźnicy? (to do wewnątrz czy zewnętrz?)

Edytowane przez luk_byd

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

Dziękuje @Ponta

Już się tego nauczyłem i ogarniam.
Nie wiem jak duży wpływ będzie te 4 mm, natomiast czekam na informacje jak moje 3 felgi (czy sa ok), jesli sa ok, to dokupie 4 i nowe opony. Szkoda dziadować.

Dziękuje @Ponta i @fpopek za pomoc 🙂 Błachy temat, ale zawsze z tym ET i otworem miałem problem.

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
41 minut temu, Randall napisał(a):

Daj znać jak wrażenia z G11 bo masz porównanie do wielu innych modeli.

Wrażenia są dziwne. Miałem F02 LCI na dużym wypasie i jakoś inaczej pamiętałem to auto. Miałem wrażenie że F02 była dużo lepiej wyciszona (tak, miałem podwójne szyby, teraz w G11 mam pojedyńcze).

W G11 mam skrętną tylną oś i mam wrażenie że przy 20 jest dość nerwowy układ kierowniczy, ale tutaj powodem może być to że na zmianę jeżdze z G30 gdzie tego nie mam.

Trochę meczy mnie dźwięk diesla, gdzie w ostatnim czasie jeździłem benzynami czy hybrydami. Jednak takie 530e jest o 3db cichsze niż 730d (przy 70 i przy 110). Na postoju jeszcze więcej. Ale przy 200 - 7 jest już wyrażnie cichsza. Dźwięk w kabinie to jedno, ale słychać że do środka dostają się inne dźwięki. Takie G11 740i - było by w porządku, a 750i - idealne 🙂 no ale to już nie ta 'ekonomia'.

Kabina duża, przestronna. Nieco pontoniaste auto, 5 jest bardziej skrojona na miarę - różnica podobna jak między G20 a G30.

G11 - no cóż - jest już przestarzałe. Przed liftem to coś jak F30 po liftingu -> NBT EVO, starsze BDC, początkowo chyba nawet manetki były że odbijały a grzanie kierownicy z przycisku obok kierownicy a nie w kierownicy. Ja mam 2019 rok i 80 tys przebiegu, więc wszystko jest jak nowe i to cieszy.

Natomiast ciężko pisać tak ogólnie, wolałbym konkretnie pytania, bo tak leje wodę.

7 dobrze się jeździ po autostradzie czy ekspresówką.

530e jeździ mi się znakomicie na codzień. Gdybym miał 80km zasięgu na prądzie - nic więcej nie byłoby mi trzeba. 7 po przesiadce z 530e jednak trochę męczy - i dźwiękiem i ogólnie pracą. Kabina jest wyrażnie większa, ale przecież fotele przednie to te same co G30 - jest róźnica w tylnej kanapie. 
Zawieszenie G11 no jest bardziej komfortowe. W G11 czuć jakby mase i wielkość samochodu, mimo że to 530e jest dużo cieższe. Podobnie hamulce - 530e brzytwa - ale to też dzięki odzyskowi energii.

Wszystko zależy z czego się przesiadasz, ale 530e to najlepsze BMW którym dotychczas jeździłem, ale mam sentyment do: E60 LCI, E90, F02 LCI i F11. G30 pierwsze i kolejne też dobrze wspominam, ale jazda 530e jest po prostu inna. Natychmiastowa reakcja na gaz, cisza, hamulce. No i jazda za prawie darmo 🙂

G11 zrobiłem na razie tylko 4 tys km, było więcej aut do wyboru,ale się posprzedawały i teraz jeźdze 7 i czasem 530e.

Opublikowano
  • Moderatorzy
W dniu 29.09.2025 o 19:31, luk_byd napisał(a):

Natomiast ciężko pisać tak ogólnie, wolałbym konkretnie pytania, bo tak leje wodę.

Dzięki za super obszerną wypowiedź.

Najbardziej chyba mi chodzi o właściwości jezdne. Czy pneumatyka sprawia że faktycznie jedzie się mega komfortowo bez odczuwania poprzecznych nierówności itp? W F11 mimo EDC coś tam czuć na 19" natomiast na 18" jest idealnie.

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
8 godzin temu, Randall napisał(a):

Najbardziej chyba mi chodzi o właściwości jezdne. Czy pneumatyka sprawia że faktycznie jedzie się mega komfortowo bez odczuwania poprzecznych nierówności itp? W F11 mimo EDC coś tam czuć na 19" natomiast na 18" jest idealnie.

Ciężko to określić bo mam 20" koła z oponami RFT. Do porównania musiałbym mieć drugi samochód bez pneumatyki i z 20" kołami

Miałem 6GT na 19" RFT bez pneumatyki no i G11 z 20" RFT i pneumatyką.

G11 bardziej buja, bardziej neutralizuje nierównosci (mimo że ma o cal większe koła). Natomiast łączenia asfaltu czy na moście, coś w drodze - nadal czuć (bardziej słychać, ale też czuć) - i to wydaje mi się że jest bez zmian.

Natomiast jak się jedzie szybciej po jakiejś połatanej drodze - takiej gdzie zamiast zrobić od nowa, właściciel drogi po prostu łata asfaltem na gorąco to można powiedzieć że G11 przelatuje.

Ja, jako ja - gdzie oprócz fantazji jest też dużo zdrowego rozsądku, wolałbym G32 bez pneumatyki ze względu na koszta. Moje 7 ma 80 tys przebiegu, widziałem dużo postów ze przy 110-130 pękają miechy i trzeba dawać do regeneracji tudzież kupować cały amortyzator.

W G11 - chyba nie ma wyboru, każdy jeden ma pneumatykę. Natomiast - z racji że zrobiłem nie wiele kilometrów, to moja pierwsza G11 - moje przypuszczenia co do trwałości - mogą być niepoprawne, to nie moje doświadczenia. Ciężko mi było trochę przezwyczaić się z 530e do pontoniastości 7 - bo początkowo ma się wrażenie jak by było coś z amortyzatorami, ale auto jest przyklejone do drogi. A tylna oś skrętna powoduje że manewrowanie na parkingach to przyjemność gdyż zwrotność jest większa niż w 5 bez skrętnej tylnej osi - zauważalnie większa.

Opublikowano
  • Moderatorzy

Rozumiem,

Godzinę temu, luk_byd napisał(a):

takiej gdzie zamiast zrobić od nowa, właściciel drogi po prostu łata asfaltem na gorąco to można powiedzieć że G11 przelatuje.

to jest to co mi się marzy 😄 

Godzinę temu, luk_byd napisał(a):

W G11 - chyba nie ma wyboru, każdy jeden ma pneumatykę.

Tak jest, tylko pneumatyka.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 1.10.2025 o 09:09, Randall napisał(a):

Rozumiem,

to jest to co mi się marzy 😄 

To w moim 750Li jest dokładnie takie uczucie. I to mimo tego, że mam dwa przednie amorki na sto procent do wymiany. Jeżdżę takimi drogami, gdzie po przejażdżce G12 i wejściu w inne auto (np. w Lexusa Nx 350h 2024) myślałem, że droga jest rozjechana - a to tylko różnica w zawieszeniu. Natomiast ma to swoje minusy, bo samo prowadzenie uległo pogorszeniu.

Mam u siebie Executive Drive Pro, w którym jest aktywna stabilizacja i w porównaniu do mojego poprzedniego E66 działa ona znacznie gorzej. W E66 czuć było bardzo wagę auta, ale był też ogromny dysonans - bo jak na taki czołg, którym dodatkowo kierownicą trzeba kręcić jak w autobusie, to prowadził się szalenie dobrze, zero wychyłów na zakrętach, prowadzenie było takie bardzo przewidywalne. W G12 kierownica chodzi leciutko, auto w sumie skręca tak jak tego chcę, ale czuć już takie oderwanie od drogi i jednak czuć mocno przechyły karoserii. Co ciekawe, mam osobne odczucie - w G12 wagę czuć znacznie mniej, natomiast nie przekłada się to na lepsze prowadzenie czy lepsze odczucia z prowadzenia auta.