Skocz do zawartości

F11 520d 190KM 2015r korekty wtryskiwaczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Pytanie odnośnie korekt wtryskiwaczy. Od jakiegoś czasu zauważyłem delikatnie okopcone końcówki układu wydechowego. Na 1 października mam termin u mechanika. Chcę żeby sprawdził wtryski, kolektor (czyszczenie) oraz EGR. DPF wypala się zupełnie normalnie. Wszystko niby jest w porządku, spalanie, dynamika, błędów brak oprócz delikatnego poszarpywania przy kickdownie w zakresie 2-3000obr no i tych końcówek wydechu.

Korekty są następujące:

Temp. 92st

1. +0.23

2. +0.26

3. +0.27

4. -0.77

Na czwartym cylindrze przy każdym pomiarze korekta jest zawsze na minus i zawsze większa niż 0.50. 

Może ktoś z was będzie miał jakiś pomysł gdzie szukać usterki. Czy droga sprawdzenia wtrysków, wyczyszczenia kolektora i sprawdzenia EGR jest według was słuszna?

Edytowane przez transporter0

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Wskazana jest wizyta w wyspecjalizowanym serwisie diesla. 

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.

Opublikowano

Wrzuć zdjęcie końcówek wydechu

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

Teraz już są wyczyszczone. Ale po 1000 km były pokryte czarnym nalotem. Tak samo w środku. Po przejechaniu palcem czarna sadza.

Jakieś znalazłem.

IMG_20250717_133313_041.jpg

Opublikowano

dla mnie wygląda na wydmuszkę

Jack_Strong-
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Albo nie ma DPF albo DPF uległ uszkodzeniu (np. pęknięciu) przez co przepuszcza spaliny.

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

Wydmuszka nie jest na 100% bo auto mam prawie od nowości. Może rzeczywiście coś się z nim stało...

No a co sądzicie o tych korektach? Problemem jest też bardzo delikatne poszarpywania tylko z gazem w podłoge między 2 a 3000 obrotów ...

Opublikowano

wtryski do sprawdzenia

opony jak xdrive 

egr może się nie domykać...

Co mechanik powiedzial?

Edytowane przez Jack-Strong

Jack_Strong-
Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

Dopiero dzisiaj oddałem auto.

Zacznie od EGR, sprawdzi kolektor ssący i wyczyści nagar. W następnej kolejności wtryski do sprawdzenia. 

O napędzie też już myślałem. Opony nowe założone w maju. Mają przebieg ok 2kkm.

Ogólnie próbowaliśmy dzisiaj wywołać to poszarpywanie i nie występuje ono na niższych biegach. Dopiero na 4 i 5 biegu coś delikatnie było czuć...

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
12 godzin temu, transporter0 napisał(a):

Wydmuszka nie jest na 100% bo auto mam prawie od nowości. Może rzeczywiście coś się z nim stało...

No a co sądzicie o tych korektach? Problemem jest też bardzo delikatne poszarpywania tylko z gazem w podłoge między 2 a 3000 obrotów ...

Wtryski nie maja tragicznych korekt. Sa w miare ok. 4 troche na minus ma - więc można profilaktycznie zalać jakies Diesel Spulung czy cos w ten desen na rezerwe i wyjezdzic prawie do zera i jest szansa ze sie delikatnie poprawią.

Natomiast to tylko korekty - czyli nastawy komputera jak musi dawkowac paliwo aby silnik rowno pracowal. Nie do konca to swiadczy o stanie wtrysków (cos mówi, ale nie jednoznacznie). Warto sprawdzic wtryski. A jaki przebieg? Jesli jakos ~250 000 i chcesz pojezdzic autem, warto pomyslec o nowych wtryskach.

Opublikowano
15 godzin temu, transporter0 napisał(a):

korekty bez dramatu, kolega wyżej pisał o płukance do wtrysków co jest ok profilaktyką, kup liqui moly diesel spulung i zalej, nie masz co prawda gwarancji że wtrysk w magiczny sposób zacznie działac jak nowy, ale powoli możesz leczyć pacjenta. Ogólne pytanie, wymieniałeś lub regenerowałeś wtryski? 

zasyfiony EGR i kolektor ssący - miałem te przypadłośc w dwóch dieslach, czyszczenie kolektora spoko, EGR wolałem wymienić na nowe bo i drogie to nie było, a cuda sie dzieją jak sie zalepi syfem i nie domyka - poszarpywanie, kopcenie...

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Wtryski leją i zapycha dpf.

Jaki przebieg?

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

Przebieg 118kkm. Od razu dodaje że 100% pewny bo auto jest u mnie prawie od nowości.

Mechanik dzisiaj zabrał się za auto. Po jazdach z kompem wyszło mu że EGR pracuje poprawnie ale klapy w kolektorze pracują z opóźnieniem. Kolektor i tak ma iść do czyszczenia.

Korekta na 4 wtrysku nadal wysoka na minusie. Chciał wyciągnąć wtryski żeby zawieźć do sprawdzenia i okazało się że we wtyczce tego wtryskiwacza jest ropa. W pozostałych trzech jest sucho. Ogólnie to ma dzisiaj sprawdzić inne wtyczki, czujniki i sterownik gdzie mogła dostać się ropa.

IMG-20251002-WA0000.jpg

Opublikowano

wygląda na typową usterkę czujnika niskiego ciśnienia paliwa... osobiście sprawdzał bym go co roku jako czynność obslugową auta

Jack_Strong-
Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

Czujnik był zapobiegawczo wymieniony w zeszłym roku. Albo nowy padł albo stary wymieniony był za późno i w wiązce była już ropa. W poniedziałek będę wiedział.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jaki czujnik montowałeś?

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

Oryginał.