Skocz do zawartości

Losowe rozładowywanie akumulatora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w tytule, coś mi rozładowuje akumulator, nie potrafię tego namierzyć, mierzenie poboru prądu nic nie daje, bo problem pojawia się zupełnie losowo, są tygodnie, że codziennie jeżdżę autem 50km do pracy, bywa, że stoi na parkingu tydzień i jest prąd, a bywa, że następnego dnia aku jest zupełnie puste, w maju wymieniłem jeża, alternator jest nowy i ładuje bardzo dobrze, akumulator też ma napięcie. Nie ma zupełnie nic, z czym mógłbym to powiązać, jedyne co ostatnio zauważyłem dzień przed padnięciem aku, to to, że czujnik temperatury zewnętrznej pokazywał mocno zaniżoną temperaturę, może to coś związanego z tym? Nie wiem. Jakie są jeszcze znane usterki, które mogą powodować taką sytuację? Ktoś mi kiedyś mówił, o jakimś wiatraczku wewnątrz, który czasem się włącza samoczynnie i wyżera prąd, ale nie pamiętam o co chodziło dokładnie. Aha, ostatnio nawet zacząłem zamykać auto kluczykiem, bo myślałem, że może chodzi o alarm, ale nic to nie zmienia. Myślałem, że może to coś z domykaniem bagażnika, przez dwa tygodnie nie otwierałem bagażnika, auto jeździło, już byłem niemal pewien, że to to, i jednego dnia rano brak prądu 😆

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Kiedyś tak miałem w aucie innej marki, prawie rok z tym walczyłem, aż udało mi się trafić z pomiarem w momencie występowania poboru prądu. Winny był alternator. Przed wymianą auto potrafiło jeździć nawet kilka miesięcy, aż po jednej nocy kompletne zero w aku, naładowany i znowu jeździł od kilku dni do kilku tygodni. Wieczorem auto postawiłem a rano nawet centralny nie działał.

Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
Opublikowano
  • Moderatorzy

Możesz zakupić jakiś monitor do kontroli napięcia akumulatora po Bluetooth to będziesz chociaż widział sytuację jak napięcie gwałtownie spada na postoju. Może wtedy coś powiążesz. 

9 godzin temu, Radek528 napisał(a):

Jakie są jeszcze znane usterki, które mogą powodować taką sytuację?

Uszkodzony wzmacniacz BM54, nawigacja, Webasto, ale pewnie tego nie masz w benzynie.

9 godzin temu, Radek528 napisał(a):

Ktoś mi kiedyś mówił, o jakimś wiatraczku wewnątrz, który czasem się włącza samoczynnie i wyżera prąd, ale nie pamiętam o co chodziło dokładnie.

Ten co jest w klimatroniku. 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Dwa miesiące był spokój i znów z dnia na dzień rozładowało, problem nadal nie jest rozwiązany, co zauważyłem ostatnio z rzeczy dziwnych, to kilka razy był problem z przekręceniem kluczyka w stacyjce, w sensie przekręcał się ciężko i tylko do połowy, jakby coś go blokowało (immobiliser?), oraz auto czasami nie chce zamknąć się z pilota, otwiera się zawsze, ale zamknąć się nie chce. W ostatnim czasie wiele razy wyrywkowo sprawdzałem napięcie aku, jest prawidłowe, więc alternator ładuje dobrze.

Webasto nie mam, navi nie mam, jeż wymieniony w maju. Nie wiem 🤔

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witaj w klubie 😕

podszedłem do tego tak, kupiłem u majfrenda pomiar napięcia na bluetooth, masz pomiary z 30 dni a zgrane na telefon masz całą historię. Potrzeba tylko czasu, podchodząc do auta rano patrzysz na wykres i widzisz czy problem występuje tego dnia, a potem szukasz przyczyny 🙂 Nie jest to bardzo dokładne itp ale stosunkowo łatwe do spradzenia

Opublikowano
  • Autor

Widziałem ostatnio takie urządzenie co się je zapina na klemy i można na bluetooth mieć odczyt z aku, to wygląda na dobry pomysł 🙂 Dziś prawdopodobnie coś podejrzanego zauważyłem, po pracy otworzyłem auto i coś brzęczało w okolicach panelu klimatyzacji, jakby jakiś wiatraczek pracował, kluczyk jeszcze nie był w stacyjce, po włożeniu kluczyka, był problem z przekręceniem, dopiero za którymś razem się udało. Najchętniej bym oddał auto do mechanika, ale przebadanie całej elektryki, w poszukiwaniu problemu, który występuje co jakiś czas, będzie pewnie kosztowało worek pieniędzy 😆

Opublikowano

Może  stać tydzień i nie trafisz. U nie była loteria. Na tym interfejsie będzie widział krzywa jak spada napięcie. Ten samochodz usypia wszystkie systemy do 30 minut wiec jest to czasochłonne. Dodatkowo staraj się nie rozpiąć akumulatora do pomiaru. U mnie początkowo rozpięcie Aku eliminowało problem na ja jakiś czas. Tak jakby moduł się resetować. 

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Minęło trochę czasu i mogę potwierdzić, elektryczny wentylator była odpowiedzialny za wciąganie prądu. Najpierw przestałem chodzić z miernikiem do auta a teraz już się nie przejmuje ile nie stoi zawsze odpala

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Co trzeba wymienić w tym przypadku?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Auto teraz stało trzy tygodnie na parkingu, bo jeździłem drugim, czasami go otwierałem, żeby coś zabrać. Wczoraj rano odpalił pojechałem 40km, tam auto stało z 6 godzin, wróciłem, odstawiłem auto, dziś rano trup... Ta usterka jest niemożliwa do zlokalizowania 😆