Skocz do zawartości

Wymiana radia z business CD na profesional

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka, chciałbym zamontować u siebie radio (Navi) aktualnie posiadam zwykłe i zakupiłem takowe radio, tylko są inne kostki do podłączenia, czy istnieje jakiś adapter żeby radio wogole zaskoczyło i będzie normalnie funkcjonowało, w późniejszym czasie dokupił bym zmieniarkę i tuner. 

image.jpg

image.jpg

image.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

O panie to jest sam ekran, do tego musisz sobie dokupić tuner radia montowany w bagażniku i całą wiązkę z navi chyba że chcesz ją sam robić. 

Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
Opublikowano
16 godzin temu, M1siek napisał(a):

zakupiłem takowe radio

Niee, Ty kupiłeś tylko ekran navi 🙂

Popełniłeś klasyczny błąd (albo sprzedający wystawiając ekran jako radio).

17 godzin temu, M1siek napisał(a):

czy istnieje jakiś adapter żeby radio wogole zaskoczyło i będzie normalnie funkcjonowało

Bez kompletnej wiązki, tunera (bm24 lub bm54) i czytnika navi Ci to nie ruszy. Nie ma żadnych adapterów. 

Opublikowano (edytowane)

Żeby działało samo radio to bez znaczenia. BM54 ma parę więcej funkcji niż BM24 jak np AUX, wyświetlanie nazw utworów MP3 etc. Awaryjnością nie grzeszą obydwa z nich, a zapewne te tańsze tunery podziałają chwile lub już nie działają. Standardowa usterka to upalone końcówki mocy, w BM54 często pada też płyta główna.

W czytnikach navi lubią też robić się zimne luty - przelutowanie pomaga ale nie na długo. 

Edytowane przez KucaQ
Opublikowano

Okej, to muszę skompletować wszystkie części i będę rozbierał środek, już widzę że będzie dużo roboty.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Jak ma być taniej to zamiast czytnika navi kup tuner tv, tylko menu wyglądać będzie trochę jak z commodore 64 🙂

Edytowane przez szumrak
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
Opublikowano

Jesli mam byc szczery to gra nie warta świeczki. Ilość roboty będzie niewspółmierna do efektów. Miałem fabrycznie 16:9 MK4 w mojej exE46 i szału to nie robiło, system jest archaiczny, ekrany sie wylewają (mój już sie zaczął wylewać), przy BM54 mozliwa kosztowna usterka (u mnie padły tylko koncówki mocy, ale płyta główna tez już była upalona). Myslałem nad zmianą na Androida ale mając fabryczne navi, jest równie duzo roboty co w Twoim przypadku. Ja bym odpuścił i zainwestował w Androida. I tak musisz kupic dolną ramke panelu klimy od wersji z Navi a przynajmniej radio będziesz miał p&p, będziesz mógł sobie streamowac muzykę po Bluetooth no i ogólnie interfejs będzie już świeższy. 

Montowanie fabrycznego MK4 w 2025 nie ma sensu. To tak jakbyś chciał uruchomic komputer z Windowsem 98 i go używac na co dzień 🙂

Opublikowano (edytowane)

Po założeniu androida, został mi tuner, zmieniarka i navi, sprawne. Ekran ma już plamkę, a wiązki nie prułem, bo mi się nie chciało 😉 Ale na Twoim miejscu, poszedłbym w dobrego andrusa.

Edytowane przez yeti19