Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam BMW E91 318 to jest 2.0 bo enzyna 143 km z 2007 roku.Mam problem z przyspieszaniem i nie tylko.Raz ruszam pedał w podłodze spalanie na maksa a samochód nie jedzie prawie,tak samo na innych biegach wciskam pedał a on się powoli rozpędza dopiero jak ma wysokie obroty to zaczyna jechać,strach kogoś wyprzedzić lub wjechać na rondo Jak wciskam pedał gazu to słychać jakieś buczenie z silnika.Rozrzad zmieniany dwa lata temu wtryski ok nowe świece założone irydowe w tym roku błędów brak.Auto nie kopci nie pobiera oleju przebieg 218 tysi .Mechanik wziął 1500 i nic się nie zmieniło.Moze ktoś ma pomysł albo miał do czynienia z podobnym problemem Proszę o pomoc

Opublikowano
14 godzin temu, Kiziak16 napisał(a):

świece założone irydowe

Zacznij od założenia prawidłowych świec. Jedyne prawidłowe do tego silnika to NGK ZKBR7A-HTU, a nie jakieś wynalazki.

Opublikowano

Dzięki za podpowiedź.Kupie te świece i sprawdzę tylko kolejny mechanik powiedział mi że mam wtryski założone niby od 3 lub 3,5 litrowej benzyny bo mają inny kolor czy coś takiego i stwierdził że takie swiece są dedykowane te irydowe,coś tam słyszałem że może przepływomierz, i zauważyłem że na biegu jałowym jak dłużej stoję to wydobywa się dziwny zapach jakby parafina .no nie wiem co to za zapach  Kocham BMW  i nawet dam miły prezent  .Dzieci wożę w tym samochodzie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No gdzie swiece i brak mocy...? Co to za pomysly z czapki? 

Brak mocy, zawsze? Od kiedy sa problemy? Od kiedy "buczy"? Co robil mechanik ostatnio? 

Opublikowano (edytowane)

To co bym sugerował, to ustabilizować trochę temat bo inaczej nikt Ci nie będzie mógł pomóc. Zacznij od potwierdzenia czy wtryskiwacze, świece, cewki zapłonowe masz takie jakie być powinny, nowe czy używki. Czy to „buczenie” pojawiło się po jakiejś interwencji mechanika? Czy jesteś w stanie przeczytać błędy - najlepiej INPA? Zapach na biegu jałowym - czy masz wycieki oleju z silnika?

Edytowane przez VagaBim
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak jest inpa I kabel kdcan to daj znać, podziałamy 

Diagnostyka silników N53 i N43

Możliwość zdalnej diagnostyki, szczegóły zapraszam na PRIV

6CiWSrm.png

Opublikowano
W dniu 25.07.2025 o 23:22, kkx5 napisał(a):

No gdzie swiece i brak mocy...? Co to za pomysly z czapki? 

Brak mocy, zawsze? Od kiedy sa problemy? Od kiedy "buczy"? Co robil mechanik ostatnio? 

Witam,raz na dziesięć przejazdów jedzie normalnie przez jakiś czas a potem nawet podczas jazdy zaczyna znowu robić psikusy czyli tracić moc,samochód kupiłem w listopadzie a w grudniu zaczął się problem,pojawił się znaczek sprawdź silnik Pojechałem do mechanika on stwierdził że trzeba rozrząd wymienić.Jak zaczął brać się do roboty to zobaczył że rozrząd był robiony  w 2022 roku i powiedział że ktoś włożył sporo w naprawę wymienił mi tylko uszczelkę pod klawiaturą.Oczywiscie to nic nie dało,powiedział wtedy że może to wina wtrysków bo niby są założone od  3 l benzyny. Zasugerował że może świece trzeba założyć mocniejsze dedykowane niby do tych wtrysków,lub kupić kolejne wtryski.Oczywiscie powiedział ,że nie wie czy to coś da.przeciez to nie jest tania sprawa uzzywki ok 2000 zł i nie wiesz co tak naprawdę kupujesz.buczenie pojawiło się od czasu kiedy zaczął grzebać  mechanik

• Haha 1
Opublikowano
20 godzin temu, lukaszewski napisał(a):

Jak jest inpa I kabel kdcan to daj znać, podziałamy 

To zna co  że mam kupić ten kabel

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Kiziak16 napisał(a):

To zna co  że mam kupić ten kabel

To znaczy, że jest potrzebny program i kabel. Bez tego możemy sobie pogadać o wyższości Świąt Wielkanocnych nad Bożym Narodzeniem;)

A @lukaszewski ma w opisie wyraźnie napisane że moze pomóc zdalnie, co równie wyraźnie napisał powyżej. 

😉

Edytowane przez yeti19
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ciężko cokolwiek odpisać na to, co napisałeś. Ale doceń, ze marnuję moj cenny czas, zeby zdementować bzdury, które ktos ci próbuje wcisnąć, krojąc cie jednocześnie jak za zboże.

W dniu 28.07.2025 o 05:22, Kiziak16 napisał(a):

Witam,raz na dziesięć przejazdów jedzie normalnie przez jakiś czas a potem nawet podczas jazdy zaczyna znowu robić psikusy czyli tracić moc,samochód kupiłem w listopadzie a w grudniu zaczął się problem,pojawił się znaczek sprawdź silnik Pojechałem do mechanika on stwierdził że trzeba rozrząd wymienić.Jak zaczął brać się do roboty to zobaczył że rozrząd był robiony  w 2022 roku i powiedział że ktoś włożył sporo w naprawę wymienił mi tylko uszczelkę pod klawiaturą.Oczywiscie to nic nie dało,powiedział wtedy że może to wina wtrysków bo niby są założone od  3 l benzyny. Zasugerował że może świece trzeba założyć mocniejsze dedykowane niby do tych wtrysków,lub kupić kolejne wtryski.Oczywiscie powiedział ,że nie wie czy to coś da.przeciez to nie jest tania sprawa uzzywki ok 2000 zł i nie wiesz co tak naprawdę kupujesz.buczenie pojawiło się od czasu kiedy zaczął grzebać  mechanik

on stwierdził że trzeba rozrząd wymienić.

Na jakiej podstawie xD?

powiedział że ktoś włożył sporo w naprawę

W taką nieudolną, jak właśnie on próbuje ci zrobic..

wymienił mi tylko uszczelkę pod klawiaturą

Xddddd....

powiedział wtedy że może to wina wtrysków bo niby są założone od  3 l benzyny.

Xdddd.... Boże, zabieraj samochod i uciekaj stamtąd.

Zasugerował że może świece trzeba założyć mocniejsze dedykowane niby do tych wtrysków,

Xd chryste panie, mocniejsze świece? Xd tam są jedne, jedyne dedykowane tylko do tego silnika. 

wtrysków,lub kupić kolejne wtryski

Świetna diagnoza, jedyne 10tys zl sie należy za czesci.

da.przeciez to nie jest tania sprawa uzzywki ok 2000 zł i nie wiesz co tak naprawdę kupujesz.

Uzywki w tym samochodzie to proszenie sie o kłopoty.

Oczywiscie powiedział ,że nie wie czy to coś da

Klasyk xd bierze pieniądze. Ale nie bierze odpowiedzialności:-)

Diagnostyka silników N53 i N43

Możliwość zdalnej diagnostyki, szczegóły zapraszam na PRIV

6CiWSrm.png