Skocz do zawartości

e39 nie działa tylna wycieraczka i spryskiwacz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przestała mi działać tylna wycieraczka i spryskiwacz tylnej szyby. Reszta działa - podświetlanie tablicy, otwieranie klapy i szyby, lampy itd. Nie sprawdziłem tylko podgrzewania szyby.

Przerwanie wiązki na razie wykluczam, bo naprawiałem ją ok. rok temu. Wycieraczka nie działa również, jak 'wachluję' klapą (po zaryglowaniu zamka)..

Teraz pytanie: czy po podaniu zasilania 12V na to gniazdo, silniczek powinien działać? u mnie nie działa.. natomiast po zdjęciu czarnej obudowy i podaniu zasilania 12V bezpośrednio na silniczek - działa.
Dodam, że na wtyczce zasilającej, po włączeniu wycieraczki manetką przy kierownicy, pojawia się na chwilę zasilanie, cyklicznie co około 15 sekund, ale tylko około 0,02V.

Spotkaliście się z taką usterką..?

Przechwytywanie.JPG

Opublikowano
  • Moderatorzy
1 godzinę temu, sabina2008 napisał(a):

czy po podaniu zasilania 12V na to gniazdo, silniczek powinien działać?

Zdecydowanie nie. Z tego gniazda wychodzi zasilanie do pompki spryskiwacza w nadkolu.

Spotkaliście się z taką usterką..?

Raczej uszkodzony moduł elektroniki sterujący tym silnikiem i spryskiwaczem. Podobno usterka występuje na skutek przeciążenia wycieraczki zwiększonymi oporami na trzpieniu.

Opublikowano
  • Autor

dzięki za podpowiedź?

zamówiłem drugi silniczek.

Opublikowano
W dniu 3.06.2025 o 10:06, Fuser napisał(a):

Zdecydowanie nie. Z tego gniazda wychodzi zasilanie do pompki spryskiwacza w nadkolu.

Raczej uszkodzony moduł elektroniki sterujący tym silnikiem i spryskiwaczem. Podobno usterka występuje na skutek przeciążenia wycieraczki zwiększonymi oporami na trzpieniu.

W jakim stanie znajduje się wspomniany trzpień na którym obraca się ramie  wycieraczki.. Może tam należy szukać rozwiązania problemu. Rozbierz cały trzpień , jest tam nakrętka chyba 13 , może jest skorodowany i przez to stawia duży opor i z  tego powodu silniczek nie wytrzymał obciążenia i się spalił.. Tak było w moim aucie. Jak kupiłem moja betke to ten trzpień i całość mocowania  było tak to wszystko by ło  skorodowane, ze nie mogłem go obrócić ręką ,  rozkręcić , Więc polecam rozebranie , odrdzewiacz, dobrze wszystko wyczyścić  i dobrze posmarować jakimś smarem, nowy silniczek i będzie hulało :))). Powodzenia ?

Opublikowano

jeśli chodzi o trzpień wycieraczki....

Zasycha w nim smar i trzpień po włączeniu wycieraczki stawia duży opór....

Można to udrożnić, ale.... odradzam młotkowanie itp bardzo inwazyjne metody. pierw proponuję sprawdzić ile to "g...wno" kosztuje...ponad 400 pln...(https://allegro.pl/oferta/bmw-mechanizm-tylnej-wycieraczki-bmw-5-e39-9662043192) więc ostrożnie. Jeśli ta blaszka pęknie (mi pękła) można to skleić klejem do metalu - trzyma i działa. Ja sobie poradziłem z tym używając rozpuszczalników, podgrzewając aby smar puścił i cienki jak igła śrubokręt do wydłubywania resztek...

Gdy już się uda, codziennie trzeba ją uruchomić choć raz, aby smar nie zasechł....

W dniu 3.06.2025 o 10:06, Fuser napisał(a):

ja miałem to samo w obu przedliftach. W żadnym nie padł moduł, pomimo iż trzpień trzymał mocno wycieraczkę. Raczej obstawiam właśnie ten trzpień...

Opublikowano
  • Moderatorzy
10 godzin temu, 520i napisał(a):

W żadnym nie padł moduł, pomimo iż trzpień trzymał mocno wycieraczkę. Raczej obstawiam właśnie ten trzpień...

To w takim wypadku pozostaje jeszcze kwestia niesprawnego spryskiwacza.

Opublikowano
  • Autor

Po podniesieniu szyby w klapie, wycieraczka chodzi jednym paluszkiem. 
Do silniczka wycieraczki, są wpięte dwie wtyczki. Jedna trzypinowa z grubymi kablami i druga - sześciopinowa z cieńszymi. W tej drugiej - na pinie nr 3 (przewód fioletowy z czerwonymi paskami) jest na stałe 12V, a na pinie nr 1 (czarny z białymi paskami) jest minus - podawany z manetki i ten przewód jest sprawny. Manetka sprawdzona - podaje sygnał do silniczka.
Na razie więc, wygląda na to (chyba), że uszkodzona jest elektronika silniczka. Kupiłem i założyłem drugi używany silniczek i jest to samo - wycieraczka nie działa. Możliwe, że trafiłem drugi z takim samym uszkodzeniem. Chyba że, faktycznie, może pompka spryskiwacza powoduje jakieś "zawirowania"..?

Jeszcze jedno: po wpięciu tej sześciopinowej wtyczki, odpiąłem drugą wtyczkę trzypinową (tę z grubszymi przewodami), która podobno zasila pompkę spryskiwacza i na gnieździe, na wszystkich trzech pinach jest napięcie ok. 10V. Zarówno w moim, jak i w tym drugim kupionym silniczku.

Nie wiem, czy da się sprawdzić silniczek "na stole", czy dobrze myślę, że można podać mu zasilanie na gniazdo sześciopinowe, na pin 1 i 3?

Nie umiem tego czytać/interpretować i nie wiem, czy w ogóle dobrze szukam. Może ktoś ma rozeznanie w WDSie..?  https://bmwteka.com/wds/ru/e39new/08f26764

Przechwytywanie.JPG

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Gruba wtyka pin1 ma być masa, pin2 12V, pin3 to sygnał na pompkę spryskiwacza. Według schematu jak podasz 12V na pin3 wtyczki to pompka powinna się odezwać. 

Screenshot_2025-06-10-10-12-18-866_com.dcsoftware.eu.awds.jpg

Screenshot_2025-06-10-10-09-46-496_com.dcsoftware.eu.awds.jpg

Screenshot_2025-06-10-10-09-38-304_com.dcsoftware.eu.awds.jpg

Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
Opublikowano
  • Moderatorzy
2 godziny temu, sabina2008 napisał(a):

czy da się sprawdzić silniczek "na stole"

Próbuj ? X13268 pin 5 i 6 zostaw niepodłączone. Jak zamkniesz S147 to przy zwarciu do masy X13268 pin 1 lub 2 silnik powinien ruszyć. Sprawdź najpierw w aucie czy jest zasilanie na 3-pin wtyczce X13057 czerwono-biały i X13268 fiolet-czerwony.

image.png.6a0dd3ad498c096a526805e3f65a5903.png

Opublikowano
  • Autor

1. Na wtyczce 6-pin jest zasilanie 12V na fiolet/czerwony (pin nr 3) i minus na czarny/biały (pin nr 1 - sterowany z manetki przy kierownicy)
2. Na 3-pin wtyczce (odpiętej) nie ma zasilania, natomiast jest masa na skrajnych/zewnętrznych pinach. A w przypadku podpięcia do silniczka wtyczki 6-pin pojawia się ok. 10V na wszystkich trzech pinach, ale w gniazdku.

4 godziny temu, Fuser napisał(a):

Jak zamkniesz S147...

obwód jest zamknięty, tzn szyba w klapie zamknięta/bagażnik zaryglowany --> sygnał idzie dalej - na brąz/żółty do wtyczki 6-pin

wydaje mi się, że sprawny silniczek powinien działać na stole, po podaniu 12V na fiolet/czerwony (pin nr 3) i masy na czarny/biały (pin nr 1) oraz brąz/żółty (pin nr 4) na gniazdo silniczka

Opublikowano
  • Moderatorzy

Na 3-pin wtyczce (odpiętej) nie ma zasilania, natomiast jest masa na skrajnych/zewnętrznych pinach

Tak, bo pin-1 to masa, a pin-3 zamyka do masy przez silnik pompki. Na pin-2 ma być 12V z F55, bezpośrednio poza stacyjką. Szukaj dlaczego nie ma tam prądu.

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, Fuser napisał(a):

Na pin-2 ma być 12V z F55, bezpośrednio poza stacyjką. Szukaj dlaczego nie ma tam prądu.

no i trafiony-zatopiony.. jednak wiązka. 
i teraz działa:)

Fuser, bardzo ci dziękuję za konkretną pomoc. mam nadzieję, że się komuś kiedyś przyda ten temat

Przechwytywanie.JPG

Oczywiście innym uczestnikom również dziękuję? , a na koniec dodam jeszcze, że w celach naukowo dydaktycznych sprawdziłem, czy silniczek na stole chodzi - tak chodzi. trzeba w 6-pin gnieździe silniczka podać 12V na pin3 (fiolet/czerwony), na pin 1 i 4 minus (czarny/biały i brąz/żółty), a na gniazdo 3-pin podać 12V na pin2 - środkowy (czerwony/biały), a na pin1 minus (brązowy przewód).