Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
Opublikowano

Czołem,

Ktoś się orientuje gdzie jest podłączony głosnik środkowy w desce w wersji Hi-Fi i wyżej? Mam bieda wersję bez wysokotonowych w drzwiach i planuję retrofita.

Znalałem na internetach info, że to podłączali pod "Lewy tył -" i "Prawy tył +" żeby grało mono i żeby było oddzielone od przednich.

Szukałem też schematu kostki za radiem i również tam nie ma w rozpisce centralnego.

Ktoś się orientuje czy sugerowane podłączenie jest ok, czy jest jakiś lepszy sposób?

• Moderatorzy
Opublikowano

Dzięki za info, zobacze jakiego mam wzmaka tam i czy jest gdzie podłączyć, pewnie bez kodowania i tak nic z tego nie będzie.

Co ciekawe w drzwiach mam głśniki z HiFi z tego co się orientuję - mają wyjście na wysokotonowe. W F10 widziałem, że bieda wersja ma biediejsze głośniki - bez tego wyjścia.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Nawet w E90 głośniki Basic miały wyjście na wysokotonowe a i tak te z hifi były inne.

12 godzin temu, madseason napisał(a):

jakiego mam wzmaka tam

w Basicu nie masz wcale

• Moderatorzy
Opublikowano
8 godzin temu, Randall napisał(a):

Nawet w E90 głośniki Basic miały wyjście na wysokotonowe a i tak te z hifi były inne.

w Basicu nie masz wcale

O, faktycznie masz rację, przyjrzałem się temu co mam na zdjęciach i tym co kupiłem - magnes faktycznie wygląda na mniejszy u mnie. Za to Suby chyba tak samo - czy też się mylę bo tylko od góry widziałęm 😅

To trochę zmienia plan działania, bo myślałem, że tylko wysokotonowce dorzucę oraz środkowy i będzie ok. 

Ale skoro tak to zmieniam wszystko co jest w zestawie i jakiegoś DPS wrzucę - AXTON albo coś takiego ci z wiązką można kupić.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Suby również są inne. Ogólnie niestety najgorszy upgrade to z basica bo trzeba robić wszystko. Przy rozbudowie hi-fi jest dużo prościej, wystarczy dedykowany wzmak (match up8 BMW) i głośniki.

• Moderatorzy
Opublikowano

Szperam po netach, ale dużo nie ma materiałów, to będę rozpisywał się dalej.

Zerknąłem z lewej strony do bagaznika i jest tam kompletnie pusto, więc faktycznie bieda całkowita.

Żeby całej wiązki nie kłaść, a tylko to czego brakuje pójdę pewnie w coś takiego:
ATS-ISO8019 AXTON SPECIFIC PnP A894DSP-Anschlusskabel für BMW Quadlock

image.png.18b6b9506c7bdcb8049c8f0e0a686bbf.png

Ma wyjście na środek i suby, reszta idzie z ori wiązki.

Do tego AMP:
AXTON A894DSP 8.1-CH DSP-Verstärker mit 8x75W - z tego co widzę dobre recenzje ma i cena też kosmiczna nie jest no i z zapasem, w przyszłości można przepiąć w kolejną furę jak będzie trzeba.

No i ten zestaw głośników, które są na rynku z odzysku - jest tam zawsze 7 sztuk 10cm głośników. 1x centalny, 2x przód, 2x tył i 2x które nie mam pojęcia gdzie idą, może ktoś podpowie.

A plan taki w tym momencie mam, żeby wrzućić głosniki z HiFi, które i tak kupiłem w pełnym zestawie, żeby mieć zaślepki na wysokotonowe (nikt nie chciał sprzedać samych zaślepek), a cena wychodzi jak za jedną ori z ASO 😆

No i się bawić w wiązkę z DSP i może podmianę głośników na jakieś lepsze w przyszłości, jak już będzie czym je rozpędzić

Od razu zaznaczę, że projekt hobbystyczny bez spiny, kilka miesięcy mi na to pewnie zejdzie, bo już miesiąc minął jak wygłuszam drzwi i dopiero 2 sztuki zrobione 😉

• Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nigdy tego nie weryfikowałem ale wydaje mi się że mam 9 głośników w e60 radio business/mask czyli bida z nędzą ale i tak gra to bardzo dobrze według mnie po wymianie na ccc profesional ale jutro sprawdzę ile  mam głośników w aucie. 

• Moderatorzy
Opublikowano

To może trochę inaczej liczymy, w zestawie jest 7 x 10cm, 7 twitterów i 2 suby.

A tu na przykładowym zdjęciu leży jeszcze jeden nie wiadomo co chyba z 5cm.

A czy gra. no to kwestia względna, ogólnie to tak, ale jak się porówna do porządnego audio domowego na dobrym wzmiaczniaczu i kolumnach stojących z subem... to już nie 😉

GŁOŚNIK GŁOŚNIKI SUBWOOFER HARMAN KARDON BMW F07 5G KOMPLET - 1

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Taki pro-tip.

Jak ktoś ma HiFi i chce łatwo i tanio kapke polepszyć to w Mini, serii 1 i 2 był harman kardon, ktory jest plug and play do hifi.

Ma zamiast 205W chyba 364W.

Oprócz tego po CAN można zakodować mu róźne EQ.

• Dziękuję 1
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
3 godziny temu, luk_byd napisał(a):

Taki pro-tip.

Jak ktoś ma HiFi i chce łatwo i tanio kapke polepszyć to w Mini, serii 1 i 2 był harman kardon, ktory jest plug and play do hifi.

Ma zamiast 205W chyba 364W.

Oprócz tego po CAN można zakodować mu róźne EQ.

Zadziała w F11 lci?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Randall napisał(a):

Zadziała w F11 lci?

Tak, jest to analogowe rozwiązanie, plug and play.

Od lipca 2011 bodajże nie ma CAN doprowadzonego do wzmaka HiFi - więc w tym przypadku by trzeba sobie dołożyc te dwa piny aby móc go zakodować (wlasciwie EQ jedynie) ale i bez kodowania bedzie w pelni dzialal.

Ja w G30 go dodałem.

Edytowane przez luk_byd
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Dzięki! Podrzucisz jakiś numer albo jak go szukać? Bo z katalogu wynika że było ich bardzo dużo rodzajów 🙄

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dobra, zweryfikowałem dzisiaj ilość głośników no i okazało się że nie mam głośników w tylnych drzwiach więc mam tylko 7 głośników właczajac suby i dodatkowo 2 twitery.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
7 godzin temu, Randall napisał(a):

Dzięki! Podrzucisz jakiś numer albo jak go szukać? Bo z katalogu wynika że było ich bardzo dużo rodzajów 🙄

Nie wiem czy jest sens patrzeć na numery, poniżej przykładowe aukcje - te akurat od F20:

https://allegro.pl/oferta/bmw-f20-f21-wzmacniacz-kardon-harman-9285905-15756523525

https://allegro.pl/oferta/bmw-f20-f30-wzmacniacz-harman-becker-hs-b225-2622869-14869910034

https://allegro.pl/oferta/bmw-f20-wzmacniacz-harman-kardon-c2503929-15299047144

F48:

https://allegro.pl/oferta/wzmacniacz-harman-kardon-bmw-f20-f22-f45-f48-f39-mini-cooper-f54-f56-f57-15745715163

F45:

https://allegro.pl/oferta/bmw-f20-f21-lift-f45-x1-f48-wzmacniacz-top-hifi-harman-becker-2622869-16481202628

i3:

https://allegro.pl/oferta/wzmacniacz-harman-kardon-bmw-i3-i01-9382517-17191869539

Mini:

https://allegro.pl/oferta/wzmacniacz-hifi-harman-kardon-mini-f54-2622756-17245389325

Oczywiście im tańszy, tym tańszy 😄

1 godzinę temu, Krzyś111685053072 napisał(a):

Dobra, zweryfikowałem dzisiaj ilość głośników no i okazało się że nie mam głośników w tylnych drzwiach więc mam tylko 7 głośników właczajac suby i dodatkowo 2 twitery.

To coś źle liczysz.

2 x sub pod fotelami

Jeśli są tweetery to:
1x desce

2x w przednich drzwiach

Średnio tonowe

1x w desce

2x w przednich drzwiach

2x w podsufitce albo tylnych drzwiach

Total mamy już 10 glosnikow.

• Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
  • Moderatorzy
Opublikowano

W sumie dobrze, że kupiłem cały zestaw z Subami, a nie tylko wstawki w drzwi, okazuje się, że basic jest na prawdę biedny i suby są klejonymi pierdziawkami.

EDIT: etyczki do hifi są inne, ale wystarczy zmostkować kable.

iuwTHsZ.jpeg

AC74vDJ.jpeg

• Moderatorzy
Opublikowano

Kolejna rzecz na liście - kodowanie - pewnie użyję bimmercodde. Opcje jakie znalazłem online to:

• Cytat

• HEADUNIT - 3000 HMI -> HIGH_END_AUDIO_MENUE -> volle insz which enables 2 B&O DSP selections
      • Of the 2, I went with STUDIO as with my speakers, the sound is clean and not muddy and distorted.
      • with 'volle insz' selected, Speed Based Volume adjustment option disappears from VOLUME SETTINGS (not sure if it's actually gone) but if it is, it may simplify DSP tuning
    • AUDIO_SYSTEM_VAR -> I chose 'variant3' because someone online had said that mid & high frequencies were crystal clear
    • AUDIO_PROFILE -> I have 4 options (01, 02, 03, 04) instead of 2 from the original chart and I stuck with a recommendation from a MINI forum of going with 'wert_01' for a flat response
    • other settings:
      AUDIO_SYSTEM -> hifi
      AMPLIFIER_VARIANT -> external

Jak ktoś się zna, wie co najlepiej pokodować pod zewnętrznego ampa z DSP to prosze o info.