Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

E91 318i , silnik n43 2.0 143km Czy możliwe że przez słaby, stary (2016) rozładowany akumulator auto wariuje tzn np wywala błędy : checka tego na pół na środkowym ekranie, żółte auto na podnosniku.. Check ze zdj włącza się tylko po ponownym odpaleniu auta na rozgrzanym silniku. Nie działają mi wogole welcome lights, przy słuchaniu radia bez odpalonego silnika wyskakuje  błąd na środku "żółty akumulator ". 
Do tego włożony jest tutaj akumulator 70ah nie AGM a w vinie mam napisane ze ma być 80ah AGM. Możliwe że jakaś elektronika sterowniki w silniku dostaja złe napięcie albo coś i takie cuda się dzieją przez ten akumulator?

Screenshot_2025-04-07-17-23-25-581_com.miui.gallery.jpg

Opublikowano (edytowane)

Przy słabym akumulatorze elektronika wariuje, często wyrzucajàc losowe błędy. Zmień aku na takie jak ma być, zresetuj błędy i powinno być OK. AGM jest akumulatorem głębszego rozładowania, czyli wstanie ze stanu, w którym kwasiak jest już zasiarczony na śmierć. Sam od kilku lat w aucie które ma osobny aku do elektroniki agm, używam hybrydowego Continentala i jestem bardziej zadowolony niż z wcześniejszej varty.

Edytowane przez yeti19
Opublikowano

Napewno ten co jest teraz nie byl kodowany... Wiec poprostu wloze taki jak ma byc 

Opublikowano

Tak, elektronika wariuje gdy akumulator jest słaby, moduły odłączają zbędne wyposażenie, jak m. in. wspomniane przez Ciebie welcome lights, by zabezpieczyć prąd do rozruchu silnika, ale nie licz na to, że wymiana aku na sprawny sprawi, że auto samo Ci się naprawi. Łukaszewski w innym temacie już Ci pisał, że problem z tym autem masz wiekszy niż Ci się wydaje. 

Opublikowano
9 godzin temu, Fuun napisał(a):

Wiec poprostu wloze taki jak ma byc 

I nie zapomnij o zarejestrowaniu wymiany. Musisz "poinformować" auto o tym, że akumulator jest nowy.

Opublikowano

Check nie zapali sie od słabego aku. Poza problemem z napięciem masz też inne problemy z tym autem. 

Opublikowano

Znajomy mi dzisiaj patrzyl bledy i stwierdzil ze to czujnik polozenia walka wydechowego ze po wymianie bedzie gitara

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

😅 dobrze wymien, jest 50 procent szans, że pomoże:-)

Diagnostyka silników N53 i N43

Możliwość zdalnej diagnostyki, szczegóły zapraszam na PRIV

6CiWSrm.png

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 8.04.2025 o 18:53, lukaszewski napisał(a):

😅 dobrze wymien, jest 50 procent szans, że pomoże:-)

Wymienili, błąd zniknął auto jeździ normalnie ALE zauważyłem że podczas jazdy powiedzmy 30/40 km/h jak wbije luz auto gaśnie.. Nie zawsze się to dzieje ale dzieje.. Od czego to może być? Jak dojeżdżam do świateł na biegu zatrzymuje się i wbijam luz to nie zgaśnie a jak jade i dam luz to gaśnie 😞

Edytowane przez Fuun