Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Jakieś pol roku temu nabylem e91 lci 2012 rok 318i n43 z dosc malym przebiegiem 105 tys km z ksiazka serwisową. Przebieg wydawal mi sie niski ale stan wnetrza byl bardzo fajny wiec w sumie wiarygodny. Postanowilem wykupic sobie za 40 zl od goscia na grupce na fb raport historii serwisowej i wszystko przebiegi pokrywaja sie z papierowa książka tylko zastanawia mnie ostatni wpis tuz przed sprowadzeniem do Polski. Auto kupilem od handlarza ale bylo juz zarejestrowane w pl zrobil nim kilka tys km i chyba nim jezdzil. Co moze oznaczac ten wpis jaka usterke? Zostala ona w niemczech naprawiona? Z autem nie mam zadnych problemow ,raz po trasie po zgaszeniu i ponownym odpaleniu wyskoczyl mi check engine na srodkowym ekraniku ale ten na pol, kod bledu pokazywal "ograniczona moc silnika" Stalo sie to raz i nigdy wiecej a autem jezdze juz z 7 miesiecy. Jedyny problem to wedlug mnie bardzo duze spalanie w zime po miescie tylko krotkie odcinki 2-3 km brala ponad 14 litrow, teraz koło 13 .. Nie wiem czy to tez nie wina opon na tyle mam 255/40 .. 

Screenshot_2025-04-01-23-06-29-105_cn.wps.moffice_eng.jpg

Edytowane przez Fuun
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

To nie samo uszkodzenie a raczej sprawdzenie silnika pod tym kątem.
Te motory dużo palą.

Opublikowano
10 godzin temu, Fuun napisał(a):

bardzo duze spalanie w zime po miescie tylko krotkie odcinki 2-3 km brala ponad 14 litrow, teraz koło 13

To normalne spalanie tego silnika zimą na tak krótkich odcinkach.

Raz w tygodniu przepal ją robiąc chociaż 50km poza miastem. Tak krótkie odcinki to nic dobrego dla układu NOX w tym silniku. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

14l to normalne spalanie w mieście w zimę na krótkich dystansach dla n53, nie dla n43.

Edytowane przez lukaszewski

Diagnostyka silników N53 i N43

Możliwość zdalnej diagnostyki, szczegóły zapraszam na PRIV

6CiWSrm.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ps: dla tych 2-3km to lepiej komunikacja miejska. Przykre, ale prawdziwe. Zarżniesz ten samochód 

Diagnostyka silników N53 i N43

Możliwość zdalnej diagnostyki, szczegóły zapraszam na PRIV

6CiWSrm.png