Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Jak w temacie , ostatnio okresowo pojawia sie znaczny spadek sily hamowania , czuje to na pedale i ogolnie auto dluzej hamuje. Nie sa to hamowania z ekstremalnych predkosci , zwykla jazda miejska. Fakt ze powoli koncza mi sie przednie klocki ( 5 mm ) ale nawet jeszcze nie zaswiecilo mi sie info. Dziwne jest to ze to sie dzieje tylko czasem ! Jakies pomysly ? Zostal mi tylko 1 miesiac gwarancji 😞  

Edytowane przez saab
Opublikowano

Jak czujesz na pedale? Jest bardziej twardy czy zachowuje się tak samo tylko słabiej hamuje? Kiedy to występuje potrzebujesz mocniej wcisnąć pedał żeby hamował tak jak wcześniej?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pedał wpada glebiej i wlasnie wtedy sila hamowania jest mniejsza. Ale to tylko czasem…

Opublikowano

Jak wpada głębiej to może oznaczać że się zapowietrza albo jest jakaś nieszczelność, tylko to czasami trochę nie nie pasuje. Jeszcze sprawdź poziom płynu hamulcowego w zbiorniczku, bo może jest mało. Sprawdź na odpalonym silniku i z całej siły wciśnij pedał hamulca czy w tedy nie wpadnie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Poziom w normie. No i wlasnie to jest dziwne ze tylko czasami sie to dzieje. Ale tak sobie mysle ze wystarczy wlasnie ten jeden raz aby zdarzyla sie tragedia … w aso rozkladaja rece bo jak brak bledu i akurat to nie wystepuje to nic nie zrobia …

Opublikowano

Był już zmieniany płyn hamulcowy okresowo? Może warto by było od tego zacząć diagnozę, no i przy okazji od tych przednich klocków jak już takie cienkie.

Dobre te aso, klient ma niesprawny układ hamulcowy i rozkładają ręce zamiast wsiąść i się przejechać, masz przyjść po nowe auto za grube pieniądze, a nie zawracać paniskom głowę pierdołami..
Chciej od nich na piśmie że się tymi hamulcami nie zajmą żeby mieć papier w razie W dla prawnika.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Plyn mam na grudzien do wymiany , to juz bedzie trzecia wymiana. Klocki gdyby byly za cienkie to tez by bylo zawsze. Ale co ma aso zrobic skoro tylko czasem tak jest ?! Przejechac 1000 km zeby to wystapilo ?! - troche ich rozumiem tym razem.  Dlatego tez pytam Was czy ktos ma jakis pomysl bo troche wymyka sie to mojej wiedzy i doswiadczeniu. Ja stawialbym chyba na pompe najbardziej. 

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
W dniu 16.03.2025 o 11:23, saab napisał(a):

Pedał wpada glebiej i wlasnie wtedy sila hamowania jest mniejsza. Ale to tylko czasem…

Może jest jak dojeżdzasz do świateł z puszczonym gazem, chcesz hamować jak zwykle a pedał wpada dodatkowe 2-3 cm niżej?

Wtedy występuje taka sytuacja?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zapewne taka sytuacja ma miejsce kiedy jeździsz w komforcie. Przełącz na sport i zobaczysz, że nie będzie tego efektu.

Krzysztof
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
46 minut temu, Rufio napisał(a):

Może jest jak dojeżdzasz do świateł z puszczonym gazem, chcesz hamować jak zwykle a pedał wpada dodatkowe 2-3 cm niżej?

Wtedy występuje taka sytuacja?

Nie wiem , musze zaobserwowac w jakich sytuacjach ale wczesniej tak nie bylo !

7 minut temu, kris1973 napisał(a):

Zapewne taka sytuacja ma miejsce kiedy jeździsz w komforcie. Przełącz na sport i zobaczysz, że nie będzie tego efektu.

Zawsze , prawie zawsze smigam na komforcie i jak juz pisalem powyzej to sie dzieje od jakiegos miesiaca , wczesniej hamulce zawsze dzialaly identycznie dobrze. 

Opublikowano

Ja mam podobnie i od nowości - występuje tylko przy niskich prędkościach i moim zdaniem jest to związane z przełączeniem się z hamowania hybrydą na hamulce.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Ja natomiast zauważyłem że hamulec szybko robi się twardy. Na postoju, po dodaniu gazu, nie robi się za bardzo miekki, słyszę natomiast po naciśnięciu padalu jakby powietrze uchodziło z okolic  padała.  Taki lekki syk. Czy to nieszczelne serwo? Kończy się?