Skocz do zawartości

castrol...czy taki dobry? chyba nie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam!

wlasnie zmienilem olej. jezdzilem na mobilu 0w40 i przy niskich temperaturach po starcie silnik klepal przed max 5 sekund. postanowilem zmienic olej na jakze zachwalany castrol 10w60 sport i jak jest?? mialo byc lepiej-teoretycznie. w praktyce jest tak ze poki co silnik klepie ok 30 sekund :P zobaczymy co bedzie dalej, narazie jestem troche rozczarowany.

Opublikowano

bo powinienes zmienic na rs 0W40 ... - skoro jezdziles na 0w40 to czemu zmieniles na 10w60 ??

ja mialem wczesniej mobil 5w50 , zmienilem na rs 0w40 i silnik pracuje duzo lepiej - az rwie sie do jazdy ... i nic nie klepie - co sie czasem zdazalo na mobilu

Opublikowano
kolega Pawel735 ma racje, wróć do tego oleju na jakim jeździłeś. Oleju nie można sobie od tak zmieniać :nienie: no chyba, że nie wiadomo na czym jeździł poprzedni właściciel.
...tylko BMW
Opublikowano
tak samo jak niewielkie pocenie sie przy uszczelce kolo napinacza

hm co do pocenia to na to bym nie liczyl nie wiem jak inne oleje ale castrol likwiduje nagar w silniku i moze byc pczyczyna rozszczelnienia

a co cie wogole podkusilo aby zmieniac olej na innej marki

rozumial by to po remoncie silnika albo przy nowym aucie jak jest pierwsza wymiana ale inaczej nie kumam tego

Opublikowano

castrol 10 w60 to bardzo dobry olej!!

w zimie nie za gesty a wysokich temperaturach silnika ma bardzo dobre wlasciwosci jak juz w niego zainwestowales nie zmieniaj go szkoda oleju....

chyba ze chcesz jednak zmienic to zlej mi go do banki odkupie go jakby co :norty: :P

mobila miales troche bardziej rzadszego pewnie dlatego mniej stukal na poczatku szybciej wszedziej sie dostawal.

p.s ile cie kosztowal ten castrol??

Opublikowano

dlaczego zmienilem? poniewaz autko zawsze jezdzilo na oleju syntetycznym w zwiazku z czym nie ma obawy przed zmiana na jakikolwiek inny olej syntetyczny. dlaczego castrol 10w60 zamiast mobil? poniewaz przy wysokich temperaturach ten olej ma lepsze wlasciwosci jak mobil 0w40 i jako ze jest gestszy powinien likwidowac wycieki jakie byly przy oleju 0w40 bez dwoch zdan:) co do stukania to rzeczywiscie moglem sie pomylic gdyz rzeczywiscie 0wszybciej sie rozprowadza ale ja myslalem ze stuka poniewaz jest za zadki:) no coz tu moj blad :)

za olej placilem 135 zl z tym ze kupilem przez allegro ale odbieralem sam w sklepie w katowicach z fakturka itd

Opublikowano

piszesz tak

poniewaz przy wysokich temperaturach ten olej ma lepsze wlasciwosci jak mobil 0w40

1. no ok ale zaobacz ze to jest olej przeznaczony do wyszynu silnik praktycznie non stop na wysokich obrotach silnik caly czas utrzymuje sie na optymalnej temp

2. druga sprawa to idzie zima i jak olej jest gesty to nie bardzo sie nadaje na takie warunki silnik czesto zani osiagnie optymalna temp to juz zostaje wylaczony

i jako ze jest gestszy powinien likwidowac wycieki jakie byly przy oleju 0w40

a jak chciales zlikwidowac wycieki to uwazam ze lepiej bylo wlac jakis inny olej 5w40 albo jakis polsyntetyk

p.s.

co do mobiu to fakt tez slyszalm ze strasznie sie pogorszyl po tym jak zostal rozlewany w polsce

Opublikowano

wczesniej tyle czytalem i to byl najbardziej zachwalany olej a teraz sie okazuje ze nie?

poza tym ja mam 2.0 wiec jezdze raczej w przedziale obrotow od 3-4 tysiace w gore bo wczesniej to to nie jezdzi:P

w kazdym razie olej zmieniony i zobaczymy czy wyjdzie to na lepsze czy nie.

a tymczasem zima idzie wiec trzeba poprawic polerke felg :)

Opublikowano
A moje zdanie jest takie ze moze hydroregulatory maja juz dosc czemu obwiniacie za to olej poprostu normalne jest ze hydroregulator jest czescia ktora sie zuzywa. Jak klepie to znaczy ze cos jest nie tak moze cos sie przytyka. Wiem ze to m50 i wymiana hydroregulatorow nie ma sensu ale to nie musi byc wina oleju.
Opublikowano
ogolnie ja jeździlem na nim cale lato i roznicy nie widzialem ale wczesniej jezdzilem na 10W-40 mobil, ale duzo osob narzekala na mobila wiec zmienilem na castrola 10W-60, ale i sam mechanik powiedzial ze nie warto tyle placic za olej bo on jest zadobry dla naszych silniczkow, tzn jest typowo polecany do sportow i super sie sprawuje w wysokich temp. i wysokich obciazeniach, teraz mam petrocanada i musze powiedziec ze szklanki przy rozruchu bardzo krotko klepia a czasami nawet wcale, no ale z momentem zalania petro zalalem takze ceramizera i to moze on sie przysluzyl. tak czy siak mądre glowy polecaja ten olej tak wiec zaryzykowalem a i nie drogi jest to druga zaleta :)

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano
ja zmienilem z mobila na castrola z dwoch powodow : po pierwsze mial zlikwidowac pocenie bo jest gestszy a przez to tez myslalem ze przestanie klepac bo poprzedni olej myslalem ze jest za zadki jednak patrzac z innej strony to rzeczywiscie teraz dluzej trwa poczatkowe smarowanie wiec chyba ze zlej strony na to spojrzalem :)
Opublikowano
ja zmienilem z mobila na castrola z dwoch powodow : po pierwsze mial zlikwidowac pocenie bo jest gestszy a przez to tez myslalem ze przestanie klepac bo poprzedni olej myslalem ze jest za zadki jednak patrzac z innej strony to rzeczywiscie teraz dluzej trwa poczatkowe smarowanie wiec chyba ze zlej strony na to spojrzalem :)

Zajrzyj do działu "Przydatne linki" i poczytaj, taka rada.

Sam przeczytałem chyba z 90% postów dot. olejów tutaj i prawie zawsze chce mi się jednakowo śmiać (ironia) :/

PS. aha, moim zdaniem przesadziłeś z gęstością i to zdrowo. Raz, że zima za pasem, a dwa to zbyt nagły skok "gęstościowy". 10W60 to oleje, które ze znajomymi nazywamy "Redline'y"- swą rolę spełniają świetnie...jeśli zwyczajowo "głaszczesz" silnik na czerwonym polu (drift, wyścigi itp.).

Poza tym, to już bardzo osobista opinia, ja bym nie wlał do swojej żadnego Castrola w tym kraju...