Skocz do zawartości

Wymiana kół

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś się orientuje? Jaką maksymalną wysokość podnoszenia musi mieć podnośnik aby swobodnie wymienić koło? Chcę kupić podnośnik typu żaba lub trapezowy ale mam obawy że taki zwykły od osobówki nie podniesie wystarczająco wysoko.

Pytanie jeszcze o śruby specjalne. Gdzieś słyszałem (a nie piszą tego w instrukcji), że tych śrub nie powinno odkręcać się kluczem udarowym bo nie są tak zahartowane jak zwykłe i po jakimś czasie ulegają uszkodzeniu. Prawda to?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
W dniu 7.01.2025 o 00:15, marcinq78 napisał(a):

Czy ktoś się orientuje? Jaką maksymalną wysokość podnoszenia musi mieć podnośnik aby swobodnie wymienić koło? Chcę kupić podnośnik typu żaba lub trapezowy ale mam obawy że taki zwykły od osobówki nie podniesie wystarczająco wysoko.

Pytanie jeszcze o śruby specjalne. Gdzieś słyszałem (a nie piszą tego w instrukcji), że tych śrub nie powinno odkręcać się kluczem udarowym bo nie są tak zahartowane jak zwykłe i po jakimś czasie ulegają uszkodzeniu. Prawda to?

Mam zwykłą żabę i spokojnie zmieniam koła sam.

Tak to ogólna zasada by zabezpieczających śrub nie odkręcać udarem. Poluzuj zwykłem kluczem a potem już można.

Opublikowano
  • Autor

Ja w końcu zdecydowałem się na zakup podnośnika śrubowego z główką/stopką pasującą do gniazda podporowego w podłodze. Nawet niezła - niemiecka - jakość.

Okazuje się że nie trzeba go jakoś wysoko podnosić.

Bałem się podnosić żabą że popękają te plastikowe kostki.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ja podnoszę X3 zwykłą żabą, tylko zawsze podkładam gruby klocek gumowy, aby nie uszkodzić plastikowych kostek i jeszcze ich nigdy nie uszkodziłem w żadnym BMW.

Prawda. Śruby zabezpieczające odkręca i dokręca się ręcznie, aby ich nie uszkodzić. 

Benzyna zamiast krwi...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Śruby zabezpieczające nie dokrecaj czasem z takim samym momentem jak pozostałe. Zabezpieczające na czuja a pozostałe na 130 nm

Opublikowano
W dniu 22.03.2025 o 04:06, Korg napisał(a):

Śruby zabezpieczające nie dokrecaj czasem z takim samym momentem jak pozostałe. Zabezpieczające na czuja a pozostałe na 130 nm

W instrukcji jest jak byk że dokręcamy 140 Nm i nie ma znaczenia czy zabezpieczające czy nie. Potwierdzone w ASO i przetestowane osobiście na komplecie zimowym. 

Klucz dynamometryczny podstawa.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Przy okazji żeby nie zaczynać kolejnego tematu. Jak jest z czujnikami ciśnienia powietrza w oponach. Zamierzam kupić drugie koła na zimę , czujniki tpms i teraz pytanie. Na allegro są czujniki gdzie pisze , że są do u11 czyli powinny być zaprogramowane i działać . Jak wygląda kwestia ze zmiana kół, muszą trafić na to samo miejsce czy można zmieniać . Bo na logikę tylko to samo miejsce . Pytanie może dziwne ale to pierwszy wózek z tpms. Dzięki, pozdrawiam 

Opublikowano
W dniu 12.04.2025 o 05:08, Korg napisał(a):

Bo na logikę tylko to samo miejsce . Pytanie może dziwne ale to pierwszy wózek z tpms. Dzięki, pozdrawiam 

Czujniki 433MHZ z alledrogo komplet za 4 stówki, polecam patrzeć na datę produkcji bo baterie działają do 7 lat.  Jeżeli chodzi o miejsce koła to nie ma to żadnego znaczenia. Wulkanizator niech ci sprawdzi i aktywuje czujnik po zmontowaniu, następnie zakładasz koła gdzie chcesz zachowując kierunek toczenia. Po tym wszystkich musisz przeprowadzić procedurę dodawania nowych kół w samochodzie. Wybierasz odpowiedni rozmiar i po zaakceptowaniu musisz przejechać kilka kilometrów żeby system pojazdu zeskanował czujniki. Proste 🙂

Jeszcze jedna sprawa, na czujniku, przynajmniej moim, jest naniesiony moment dokręcania 8Nm i o taką siłę dokręcania prosiłem. Wulkanizator coś marudził że 4Nm ale wskazałem mu ,,totopalcem,, tą informację 🙂 Mówimy o momencie przykręcania czujnika do felgi poprzez uszczelki, a nie wentyla do czujnika, tu trzeba dociągnąć bardzo delikatnie. Do tego jest otworek na umieszczenie kluczyka, kawałka drutu itp.

20240926_151332.jpg

Edytowane przez Franek Dolas

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

hej,

zimowy komplet tak przygotowalem:

czujniki kupilem na allitanio  🙂 za ok $25-30 (4sz) -tytul zawieral taki tekst 36106877937 6877937 for BMW F40 G20 G21 G28 G60 G61 G70 G29....

w opisie wymienione modele BMW do ktorych pasuje (w tym oczywiscie X1 U11 i U12)-  juz zime przejezdzilem z nimi bez problemu (nie trzeba bylo nic kodowac/ustawiac tylko pare km przejechac zeby sie dogadalo z nimi auto)

felki 19" pasuja swietnie z M pakietu F48 (OEM) !!  (jest dostepnosc na rynku kilku modeli, ceny dobre - ja trafilem na nieuzywane!) - na zdjeciu widac jak to wyglada

opony kupilem Bridgestone 245/45R19 (oczywiscie z homologacja BMW *, jezdzi sie na nich super, ciche, dobrze trzymaly, ale rantu ochronnego nie maja niestety) - no i swieza produkcja ( w ASO moze byc roznie np. 1-2 letnie opony moga sie zdazyc)

koszt oczywiscie kilka tysiecy nizszy niz w ASO, a jakosc porownywalna

Zdjęcie WhatsApp 2024-11-15 o 12.41.34_c6396fee.jpg

Edytowane przez renmar

Opublikowano
W dniu 16.05.2025 o 19:02, renmar napisał(a):

hej,

zimowy komplet tak przygotowalem:

czujniki kupilem na allitanio  🙂 za ok $25-30 (4sz) -tytul zawieral taki tekst 36106877937 6877937 for BMW F40 G20 G21 G28 G60 G61 G70 G29....

w opisie wymienione modele BMW do ktorych pasuje (w tym oczywiscie X1 U11 i U12)-  juz zime przejezdzilem z nimi bez problemu (nie trzeba bylo nic kodowac/ustawiac tylko pare km przejechac zeby sie dogadalo z nimi auto)

felki 19" pasuja swietnie z M pakietu F48 (OEM) !!  (jest dostepnosc na rynku kilku modeli, ceny dobre - ja trafilem na nieuzywane!) - na zdjeciu widac jak to wyglada

opony kupilem Bridgestone 245/45R19 (oczywiscie z homologacja BMW *, jezdzi sie na nich super, ciche, dobrze trzymaly, ale rantu ochronnego nie maja niestety) - no i swieza produkcja ( w ASO moze byc roznie np. 1-2 letnie opony moga sie zdazyc)

koszt oczywiscie kilka tysiecy nizszy niz w ASO, a jakosc porownywalna

Zdjęcie WhatsApp 2024-11-15 o 12.41.34_c6396fee.jpg

Wygląda fajnie. Ale poważnie - Bridgestone'y???

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Myślę nad kupnem tych kol, tylko zastanawiam się czy nie są za wąskie? 195? https://www.otomoto.pl/czesci/oferta/kola-zimowe-bmw-19-double-spoke-1041-seria-x1-x2-u11-u10-ID6HxAIq.html

Albo kupić te felgi i dobrać fajne opony https://www.olx.pl/d/oferta/bmw-x1-f48-u11-x2-f48-u10-ix1-ix2-1-f40-f70-2-f22-f74-nowe-m-power-19-CID5-ID13jpka.html

Co byście wybrali?

Opublikowano
23 godziny temu, rooti napisał(a):

Myślę nad kupnem tych kol, tylko zastanawiam się czy nie są za wąskie? 195? https://www.otomoto.pl/czesci/oferta/kola-zimowe-bmw-19-double-spoke-1041-seria-x1-x2-u11-u10-ID6HxAIq.html

Albo kupić te felgi i dobrać fajne opony https://www.olx.pl/d/oferta/bmw-x1-f48-u11-x2-f48-u10-ix1-ix2-1-f40-f70-2-f22-f74-nowe-m-power-19-CID5-ID13jpka.html

Co byście wybrali?

Z tego co widzę, to chyba żadna z wersji X1 U11 nie ma opcji opon 195. Jeżeli nie masz takiego rozmiaru podanego u siebie na naklejce to odpuść sobie te koła, bo to jest proszenie się o kłopoty. Już lepiej kupić osobno felgi + czujniki i do tego dobre opony i dać do złożenia. 

Opublikowano
16 godzin temu, PKort napisał(a):

Z tego co widzę, to chyba żadna z wersji X1 U11 nie ma opcji opon 195. Jeżeli nie masz takiego rozmiaru podanego u siebie na naklejce to odpuść sobie te koła, bo to jest proszenie się o kłopoty. Już lepiej kupić osobno felgi + czujniki i do tego dobre opony i dać do złożenia. 

To że opona musi być z homologacja BMW to wiem, a jak wyglada sytuacja felg? Też są z homologacją?

Opublikowano

Nie wiem jak wy ale jak w moim mam podane wymiary z homologacja jak na zdjeciu i nie ma nigdzie 195. Prawdopodobnie ktoś chce sprzedać opony z starej wersji.

Co do felg kup co chcesz masz tutaj link. Wybierasz samochód pobierasz homologację i temat zamknięty. Oczywiście możesz kupić gdzie indziej jak znajdziesz taniej a tutaj pobierz homologacja. Opony kup z gwiazdką bo trudno określić co BMW odwali jak się coś stanie z zawieszeniem

https://www.oponylider.pl/marki-felg/2drv/wh40-6163/7-5x18-et49-5x112-66-6-1354220

IMG_20251005_104015.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 5.10.2025 o 10:44, Korg napisał(a):

Nie wiem jak wy ale jak w moim mam podane wymiary z homologacja jak na zdjeciu i nie ma nigdzie 195. Prawdopodobnie ktoś chce sprzedać opony z starej wersji.

Co do felg kup co chcesz masz tutaj link. Wybierasz samochód pobierasz homologację i temat zamknięty. Oczywiście możesz kupić gdzie indziej jak znajdziesz taniej a tutaj pobierz homologacja. Opony kup z gwiazdką bo trudno określić co BMW odwali jak się coś stanie z zawieszeniem

https://www.oponylider.pl/marki-felg/2drv/wh40-6163/7-5x18-et49-5x112-66-6-1354220

IMG_20251005_104015.jpg

Rozumiem, ze wszystkie te parametry powinny byc spelnione? mam na mysli to 8Jx19 i ET46? Bo znalazlem fajna felge, niby pasuje do tego modelu ale te parametry ma inne... https://www.oponylider.pl/marki-felg/2drv/wh37-6163/8-5x19-et40-5x112-66-6-1377576?car=39020&adref=https%3A%2F%2Fcars.oponylider.pl%2Ffelgi-aluminiowe%2Fbmw%2Fx1%2Fx1-4532%2F39020%3Fdiameter%255B0%255D%3D19%26winter%3D1

Opublikowano

Czy ktoś wie gdzie zmienić dane opon i czy można to zrobić samemu? (model z czerwca tego roku) Czy trzeba jechać do bmw aso żeby wpisać pierwszy raz rodzaj opon zimowych?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

@Leszek55 zacznij od pobrania aplikacji "bmw guide" na swój telefon i przeczytaniu instrukcji obsługi, zapewne ta opcja jest dostępna w ustawieniach w idrive. Nie trzeba jechać do ASO.

Opublikowano

16 godzin temu, Leszek55 napisał(a):

Czy ktoś wie gdzie zmienić dane opon i czy można to zrobić samemu? (model z czerwca tego roku) Czy trzeba jechać do bmw aso żeby wpisać pierwszy raz rodzaj opon zimowych?

Tak jak napisał wcześiej kolega, w ID można ustawić rozmiar kół ręcznie: Status pojazdu-ciśnienie kół- ręcznie... i auto już będzie wiedziało

Producent musiał dać taką możliwość, bo wynika to z przepisów UE z 2014 roku o wprowadzeniu obowiązku posiadania przez nowe samochody systemu TPMS, a co za tym idzie naprawa i wymiana kół może być wykonywana poza autoryzowanym serwisem.

Natomiast jeżeli sobie życzysz mieć „automatyczne rozpoznawanie” to już musisz pojechać do ASO. Trzeba przypisać do czujnika informację w systemie o rozmiarze koła i „zaptaszkować” czy jest opona letnia czy zimowa. Dane te są automatycznie usuwane po utracie ciśnienia przez czujnik przez co najmniej 2 min. Dlatego nawet po zmianie na opony o identycznym rozmiarze system już ich nie rozpoznaje automatycznie. Dlatego też mogą się pojawiać komunikaty o „częściowym nierozpoznaniu” np. po naprawie jednego koła.

Pozdumowując, jeżeli kupiłeś koła u dilera to powinien wprowadzić dane do systemu aby auto rozpoznawało automatycznie koła po zmianie. Jeżeli kupowałeś na rynku to albo po każdej wymianie będziesz ustawiał ręcznie albo podjedziesz raz do seriwsu aby potem już rozpoznawało automatyczne.

Opublikowano

Dzięki 

Opublikowano
  • Autor
10 godzin temu, Hesky napisał(a):

Pozdumowując, jeżeli kupiłeś koła u dilera to powinien wprowadzić dane do systemu aby auto rozpoznawało automatycznie koła po zmianie. Jeżeli kupowałeś na rynku to albo po każdej wymianie będziesz ustawiał ręcznie albo podjedziesz raz do seriwsu aby potem już rozpoznawało automatyczne.

No to dziwne. Ja kupilem u dilera ale nic nie wprowadzal do systemu. 

Sam wszystko ustawialem w id i auto rozpoznaje kola. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
1 godzinę temu, marcinq78 napisał(a):

Ja kupilem u dilera ale nic nie wprowadzal do systemu. 

Byłbym zaskoczony, gdyby wyszli sami z inicjatywą.. XD

Edytowane przez M4R10
Literówka.

Opublikowano
W dniu 3.10.2025 o 09:43, rooti napisał(a):

To że opona musi być z homologacja BMW to wiem, a jak wyglada sytuacja felg? Też są z homologacją?

Nie, opona nie musi być z homologacją BMW. Nie widziałem jeszcze felg z homologacją BMW. Co najwyżej mogą być sprzedawane przez BMW jako jeden z ich modeli (nawet, jeżeli faktycznym producentem jest inna firma).

W dniu 13.10.2025 o 12:32, rooti napisał(a):

Rozumiem, ze wszystkie te parametry powinny byc spelnione? mam na mysli to 8Jx19 i ET46? Bo znalazlem fajna felge, niby pasuje do tego modelu ale te parametry ma inne... https://www.oponylider.pl/marki-felg/2drv/wh37-6163/8-5x19-et40-5x112-66-6-1377576?car=39020&adref=https%3A%2F%2Fcars.oponylider.pl%2Ffelgi-aluminiowe%2Fbmw%2Fx1%2Fx1-4532%2F39020%3Fdiameter%255B0%255D%3D19%26winter%3D1

Nie, nie muszą. Natomiast idealnie powinny być takie, aby można było na nie założyć oponę w rozmiarze z homologacji (czyli ta sama średnica, szerokość może o 0,5 większa) i żeby odsadzenie(parametr ET) był możliwie blisko oryginalnego (ja osobiście przyjmuję +/- 2mm, ale nie ma chyba żadnej normy, która by to opisywała) - najważniejsze, żeby koło nie wystawało poza obrys nadwozia.

W dniu 14.10.2025 o 08:25, Hesky napisał(a):

Tak jak napisał wcześiej kolega, w ID można ustawić rozmiar kół ręcznie: Status pojazdu-ciśnienie kół- ręcznie... i auto już będzie wiedziało

Producent musiał dać taką możliwość, bo wynika to z przepisów UE z 2014 roku o wprowadzeniu obowiązku posiadania przez nowe samochody systemu TPMS, a co za tym idzie naprawa i wymiana kół może być wykonywana poza autoryzowanym serwisem.

Natomiast jeżeli sobie życzysz mieć „automatyczne rozpoznawanie” to już musisz pojechać do ASO. Trzeba przypisać do czujnika informację w systemie o rozmiarze koła i „zaptaszkować” czy jest opona letnia czy zimowa. Dane te są automatycznie usuwane po utracie ciśnienia przez czujnik przez co najmniej 2 min. Dlatego nawet po zmianie na opony o identycznym rozmiarze system już ich nie rozpoznaje automatycznie. Dlatego też mogą się pojawiać komunikaty o „częściowym nierozpoznaniu” np. po naprawie jednego koła.

To chyba w jakimś najnowszym iDrive? U mnie w G08 nie trzeba nic programować. Wystarczy przestawić koła na "zimowe" (albo "letnie") i odpowiedni rozmiar sam wskakuje i czujniki się spinają bez żadnych dodatkowych akcji. Inna sprawa, że do G08 jest jeden rozmiar kół zimowych i ze dwa rozmiary letnich...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Felgi kupione, pora na opony, macie jakies doswiadczenie? Zastanawiam sie miedzy:

1. Continental WinterContact TS 860 S

2. Pirelli P-Zero Winter

Dodatkowo, jak mam czujniki zamowione z aliexpres tak jak @renmar to czy w serwisie nie beda robic problemow z tego powodu? Dzieki!