Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś się orientuje? Jaką maksymalną wysokość podnoszenia musi mieć podnośnik aby swobodnie wymienić koło? Chcę kupić podnośnik typu żaba lub trapezowy ale mam obawy że taki zwykły od osobówki nie podniesie wystarczająco wysoko.

Pytanie jeszcze o śruby specjalne. Gdzieś słyszałem (a nie piszą tego w instrukcji), że tych śrub nie powinno odkręcać się kluczem udarowym bo nie są tak zahartowane jak zwykłe i po jakimś czasie ulegają uszkodzeniu. Prawda to?

• 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 7.01.2025 o 00:15, marcinq78 napisał(a):

Czy ktoś się orientuje? Jaką maksymalną wysokość podnoszenia musi mieć podnośnik aby swobodnie wymienić koło? Chcę kupić podnośnik typu żaba lub trapezowy ale mam obawy że taki zwykły od osobówki nie podniesie wystarczająco wysoko.

Pytanie jeszcze o śruby specjalne. Gdzieś słyszałem (a nie piszą tego w instrukcji), że tych śrub nie powinno odkręcać się kluczem udarowym bo nie są tak zahartowane jak zwykłe i po jakimś czasie ulegają uszkodzeniu. Prawda to?

Mam zwykłą żabę i spokojnie zmieniam koła sam.

Tak to ogólna zasada by zabezpieczających śrub nie odkręcać udarem. Poluzuj zwykłem kluczem a potem już można.

• Lubię to 1
Opublikowano

Ja w końcu zdecydowałem się na zakup podnośnika śrubowego z główką/stopką pasującą do gniazda podporowego w podłodze. Nawet niezła - niemiecka - jakość.

Okazuje się że nie trzeba go jakoś wysoko podnosić.

Bałem się podnosić żabą że popękają te plastikowe kostki.

• 4 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja podnoszę X3 zwykłą żabą, tylko zawsze podkładam gruby klocek gumowy, aby nie uszkodzić plastikowych kostek i jeszcze ich nigdy nie uszkodziłem w żadnym BMW.

Prawda. Śruby zabezpieczające odkręca i dokręca się ręcznie, aby ich nie uszkodzić. 

Benzyna zamiast krwi...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Śruby zabezpieczające nie dokrecaj czasem z takim samym momentem jak pozostałe. Zabezpieczające na czuja a pozostałe na 130 nm

Opublikowano
W dniu 22.03.2025 o 04:06, Korg napisał(a):

Śruby zabezpieczające nie dokrecaj czasem z takim samym momentem jak pozostałe. Zabezpieczające na czuja a pozostałe na 130 nm

W instrukcji jest jak byk że dokręcamy 140 Nm i nie ma znaczenia czy zabezpieczające czy nie. Potwierdzone w ASO i przetestowane osobiście na komplecie zimowym. 

Klucz dynamometryczny podstawa.

• Lubię to 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Przy okazji żeby nie zaczynać kolejnego tematu. Jak jest z czujnikami ciśnienia powietrza w oponach. Zamierzam kupić drugie koła na zimę , czujniki tpms i teraz pytanie. Na allegro są czujniki gdzie pisze , że są do u11 czyli powinny być zaprogramowane i działać . Jak wygląda kwestia ze zmiana kół, muszą trafić na to samo miejsce czy można zmieniać . Bo na logikę tylko to samo miejsce . Pytanie może dziwne ale to pierwszy wózek z tpms. Dzięki, pozdrawiam 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 12.04.2025 o 05:08, Korg napisał(a):

Bo na logikę tylko to samo miejsce . Pytanie może dziwne ale to pierwszy wózek z tpms. Dzięki, pozdrawiam 

Czujniki 433MHZ z alledrogo komplet za 4 stówki, polecam patrzeć na datę produkcji bo baterie działają do 7 lat.  Jeżeli chodzi o miejsce koła to nie ma to żadnego znaczenia. Wulkanizator niech ci sprawdzi i aktywuje czujnik po zmontowaniu, następnie zakładasz koła gdzie chcesz zachowując kierunek toczenia. Po tym wszystkich musisz przeprowadzić procedurę dodawania nowych kół w samochodzie. Wybierasz odpowiedni rozmiar i po zaakceptowaniu musisz przejechać kilka kilometrów żeby system pojazdu zeskanował czujniki. Proste 🙂

Jeszcze jedna sprawa, na czujniku, przynajmniej moim, jest naniesiony moment dokręcania 8Nm i o taką siłę dokręcania prosiłem. Wulkanizator coś marudził że 4Nm ale wskazałem mu ,,totopalcem,, tą informację 🙂 Mówimy o momencie przykręcania czujnika do felgi poprzez uszczelki, a nie wentyla do czujnika, tu trzeba dociągnąć bardzo delikatnie. Do tego jest otworek na umieszczenie kluczyka, kawałka drutu itp.

20240926_151332.jpg

Edytowane przez Franek Dolas
  • Lubię to 1
  • Dziękuję 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

hej,

zimowy komplet tak przygotowalem:

czujniki kupilem na allitanio  🙂 za ok $25-30 (4sz) -tytul zawieral taki tekst 36106877937 6877937 for BMW F40 G20 G21 G28 G60 G61 G70 G29....

w opisie wymienione modele BMW do ktorych pasuje (w tym oczywiscie X1 U11 i U12)-  juz zime przejezdzilem z nimi bez problemu (nie trzeba bylo nic kodowac/ustawiac tylko pare km przejechac zeby sie dogadalo z nimi auto)

felki 19" pasuja swietnie z M pakietu F48 (OEM) !!  (jest dostepnosc na rynku kilku modeli, ceny dobre - ja trafilem na nieuzywane!) - na zdjeciu widac jak to wyglada

opony kupilem Bridgestone 245/45R19 (oczywiscie z homologacja BMW *, jezdzi sie na nich super, ciche, dobrze trzymaly, ale rantu ochronnego nie maja niestety) - no i swieza produkcja ( w ASO moze byc roznie np. 1-2 letnie opony moga sie zdazyc)

koszt oczywiscie kilka tysiecy nizszy niz w ASO, a jakosc porownywalna

Zdjęcie WhatsApp 2024-11-15 o 12.41.34_c6396fee.jpg

Edytowane przez renmar
  • Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 16.05.2025 o 19:02, renmar napisał(a):

hej,

zimowy komplet tak przygotowalem:

czujniki kupilem na allitanio  🙂 za ok $25-30 (4sz) -tytul zawieral taki tekst 36106877937 6877937 for BMW F40 G20 G21 G28 G60 G61 G70 G29....

w opisie wymienione modele BMW do ktorych pasuje (w tym oczywiscie X1 U11 i U12)-  juz zime przejezdzilem z nimi bez problemu (nie trzeba bylo nic kodowac/ustawiac tylko pare km przejechac zeby sie dogadalo z nimi auto)

felki 19" pasuja swietnie z M pakietu F48 (OEM) !!  (jest dostepnosc na rynku kilku modeli, ceny dobre - ja trafilem na nieuzywane!) - na zdjeciu widac jak to wyglada

opony kupilem Bridgestone 245/45R19 (oczywiscie z homologacja BMW *, jezdzi sie na nich super, ciche, dobrze trzymaly, ale rantu ochronnego nie maja niestety) - no i swieza produkcja ( w ASO moze byc roznie np. 1-2 letnie opony moga sie zdazyc)

koszt oczywiscie kilka tysiecy nizszy niz w ASO, a jakosc porownywalna

Zdjęcie WhatsApp 2024-11-15 o 12.41.34_c6396fee.jpg

Wygląda fajnie. Ale poważnie - Bridgestone'y???