Skocz do zawartości

Wasze pierwsze wrażenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 1.08.2026 o 00:09, Denis13 napisał(a):

Otwieranie bagażnika ruchem nogi jest bardzo proste. Wystarczy wykonać płynny ruch nogą pod pierwszymi literami tablicy rejestracyjnej. Co do kluczyka w domu to na G05 LCI miałem możliwość wyłaczyć funkcje w określonym miejscu, niestety w ID9 (system operacyjny na G45) już nie posiada takiej funkcji. Też polecam w myBMW dokupić BMW Digital premium

Trzeba pamiętać też żeby machnąć nogą pod zderzakiem i potem trochę się cofnąć. Jak stoimy za blisko auta to klapa też sie nie otworzy.

• Odpowiedzi 208
  • Wyświetleń 33,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Rodzina w komplecie ?

• Nie wiedzialem. Odebrana na zimowkach juz. Letni komplet taki sam. Jasne wnetrze wyglada fajnie. Teraz folie i powloka

• Jestem po długich “bojach” z BMW Polska i BMw Deutschland Do mojego M3 każą stosować opony zimowe z gwiazdką. Latem kupiłem Michelin Pilot Alpin 5 z * dedykowany do mojego modelu. Były dostępne t

Opublikowane grafiki

Opublikowano

No to i ja sie podziele swoimi wrażeniami.

Auto X3 20 - przejechane niecale 4k km, w tym podróz do Chorwacji i z powrotem, po 1250km w jedną stronę.

Z plusów mogę wymienić ogólnie rozumiany komfort podróżowania - auto jest wygodne, zawieszenie adaptacyjne, moim zdaniem, jest super. Aktywny tempomat działa świetnie (w trasie na wakacje uzywalem przez 90% jazdy, dzieki czemu trase robiłem na raz, bez wiekszego zmęczenia). Spalanie w trasie srednio 7l/100 (predkosci autostradowe w zakresie dopuszczalnych). Moim zdaniem dosc przyzwoicie jak na auto tych gabarytów.

Wyciszenie fajne, chociaz slychac dosc wyraźnie szum wiatru, ale nie przeszkadza to w niczym.

Fajnie działają tez automatyczne światła drogowe, dzieki czemu mozna zapomnieć o włączaniu i wyłączaniu ich manualnie. Chociaż mam wrazenie, ze kilka razy ktos mrugał na przeciwnym pasie na autostradach. Moze reakcja automatu nie była wystarczajaco szybka.

Z minusów musze wymienić na pewno wąskie siedziska w fotelach z pakietu M. Uciskają mi uda, co powoduje ból i drętwienie nóg. Musze siedzieć na nich jak "panna" z nogami prawie złączonymi :/

Ostatnio, syn pięcioletni, wchodzac do swojego fotelika zahaczyl butem o sterowanie klimatyzacji drugiego rzędu foteli i wyswietlacz wpadł do środka... Nie kopnął, nie uderzył, po prostu przejechal butem... Co sie namordowałem, zeby to wsadzic na miejsce. Z tego co slyszalem, to wielu ludzi mialo ten sam problem. Zakladam, ze to jakis błąd w projekcie, bo niewiele trzeba zeby ten wyswietlacz wpadl do srodka.

To chyba tyle jeśli chodz o pierwsze wrażenia. Ogólnie jestem zadowolony z tego samochodu. Zobaczymy co sie okaze przy dluzszej eksploatacji :)

Opublikowano

W dniu 5.08.2026 o 14:57, Konop napisał(a):

Fajnie działają tez automatyczne światła drogowe, dzieki czemu mozna zapomnieć o włączaniu i wyłączaniu ich manualnie. Chociaż mam wrazenie, ze kilka razy ktos mrugał na przeciwnym pasie na autostradach. Moze reakcja automatu nie była wystarczajaco szybka.

Warto pamiętać, że jak jedziemy autostradą to należy wyłączyć funkcję asystenta świateł drogowych. Pasy są oddzielone od siebie barierami i system nie wyczuwa samochodów z przeciwka i wali długimi. Osobówkom to aż tak nie przeszkadza ale kierowcy TIR-ów są przez takie auta oślepiani.

Opublikowano
W dniu 5.08.2026 o 14:57, Konop napisał(a):

Aktywny tempomat działa świetnie (w trasie na wakacje uzywalem przez 90% jazdy, dzieki czemu trase robiłem na raz, bez wiekszego zmęczenia). Spalanie w trasie srednio 7l/100 (prędkości autostradowe w zakresie dopuszczalnych).

Ja w X4 nie miałem aktywnego. W sumie w X3 to pierwsza styczność

Tutaj mam i powiem dla mnie to porażka. Jak ktoś jeździ szybciej niż większość.

Nie dziwie się, że niektórzy jeżdżą lewym pasem cały czas.

Zupełnie inny mam nawyk zakresu odległości przed zmianą pasa aby wyprzedzić na ekspresówce auto.

W większym w Austrii czy Włoszech nie wyobrażam sobie z tym jazdy, bo aby wyprzedzić dużo wcześniej trzeba zmienić pas.

Jest też inna opcja. Nie potrafi tego poprawni używać :P

Opublikowano
W dniu 10.08.2026 o 15:19, mysza199 napisał(a):

Ja w X4 nie miałem aktywnego. W sumie w X3 to pierwsza styczność

Tutaj mam i powiem dla mnie to porażka. Jak ktoś jeździ szybciej niż większość.

Nie dziwie się, że niektórzy jeżdżą lewym pasem cały czas.

Zupełnie inny mam nawyk zakresu odległości przed zmianą pasa aby wyprzedzić na ekspresówce auto.

W większym w Austrii czy Włoszech nie wyobrażam sobie z tym jazdy, bo aby wyprzedzić dużo wcześniej trzeba zmienić pas.

Jest też inna opcja. Nie potrafi tego poprawni używać :P

Ja tez musialem sie nauczyc z tym jezdzic, bo faktycznie trzeba za wczasu zmienic pas, zeby auto nie zaczelo hamowac. Niemniej jak juz sie czlowiek z tym oswoi, to jest wygodne (przynajmniej dla mnie). Odleglosc od poprzedzajacego pojazdu mam ustawiona na minimum. Ale wiadomo, kzdy lubi co innego ;)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
W dniu 7.11.2025 o 22:08, maciek_w napisał(a):

Możesz wierzyć w co chcesz. Jeśli argumenty powyżej do Ciebie nie trafiają, to życzę dużo wiary

Wszystkie BMW, jakie na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat kupiłem ja (F10 520d, F10 535xd, G11 740xd, G05 M60i, G81 M3) lub ktoś z mojej rodziny (kilka 3er, parę 5, X5, X3, X1) wyjechały z salonu na oponach letnich z gwiazdką (także te samochody odbierane zimą...) i za każdym razem dealer przypominał, żeby zimowe także kupić z gwiazdką w rozmiarach zgodnych z naklejką w otworze drzwiowym przy kierowcy

Nigdy nie widziałem u dilera nowych BMW na oponach bez gwiazdki (BMW zaczęło je stosować gdzieś w latach '90). Co oczywiście nie znaczy, że moja obserwacja jest dowodem na to, że BMW na wszystkich rynkach i we wszystkich modelach stosuje opony z *. Być może są wyjątki, które mi umknęły

inaczej gwarancja pa pa pa pa ;p dokładnie jak piszesz zawsze z **** :D

male-bmw-2.png
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Mam najświeższe wrażenia, po wakacjach z jazdy z przyczepą kempingową, zrobiłem 8000km. Prowadzi się super, przyczepa powyżej 1300kg i nie ma najmniejszego problemu z wyprzedzaniem TIRów, ku ich zdumieniu. Pozdrawiam wszystkich „szeryfów”, przy okazji. Dał radę nawet w Alpach, bez problemu; ku mojemu zdziwieniu potrafi także hamować silnikiem. Brawo BMW że w końcu dodaliście tryb z przyczepą (od dawana stosowany w Mercach). Podczepianie do haka i cofanie na ekranie super! 👍

Średnie spalanie z przyczepą 8,9l. Teraz, minusy: Jak już wspomnieli przedmówcy, ten bezdotykowy system zamykania drzwi praktyczny tylko w szczególnych przypadkach. Nic nie mogłem zrobić wokół przyczepy, auto ciągle na mnie trąbiło, co odszedłem do tyłu trąbi. Uciążliwe szczególnie jak się rozczepiałem na kempingu, wieczorem lub odjazd rano. 😩 Porażka. Sytem aktywnego wspomagania kierowania zachowujący odstęp, prędkość i kierowanie kierownicą, nie wiem dla kogo to jest użyteczne. Auto na autostradzie zwalnia do prędkości poprzedzającego auta już jakieś 50m przed nim, co utrudnia płynne wyprzedzanie, po włączeniu kierunku pozwala pociągnąć kierownicę w lewo do zmiany pasa i wtedy gwałtownie przyspiesza do zadanej wcześniej prędkości w tempomacie. Słabo i wkurzające, zero płynności i tak do następnego auta. 🚗 Pół automatyczne kierowanie to ciągłe przeciąganie kierownicy. Automat nie wybiera optymalnej linii wejścia i wyjścia z zakrętu, nawet często koryguje w środku zakrętu 😱 albo odpuszcza kierowanie, zapalając pomarańczowe lampki ostrzegawcze i wyłącza się, zostawiając dokończenie manewru kierowcy. 🤯 trzeba przyznać że wrażenia z jazdy są, nie ma co. Dla kierowcy z dłuższym stażem, który nie jeździ tylko wokół komina to jest delikatnie mówiąc nieprzydatne. Kubicy też odradzam bo po szykanach sobie nie pojeździ. 😂 Ale ogólnie, jak się to powyłącza to auto mi się podoba, jest wygodne i dobrze się prowadzi nawet z przyczepą kempingową.

Edytowane przez Krokus

Opublikowano

W dniu 10.08.2026 o 15:19, mysza199 napisał(a):

Ja też mam inny nawyk zakresu odległości, pewnie jak większość kierowców BMW do tej pory. No chyba, że ten nawyk mi się zmieni na emeryturze 😂

Mogę potwierdzić na podstawie mojej ostatniej podróży, że we Włoszech zupełnie jest to nieprzydatne i nie tylko denerwujące ale nawet niebezpieczne. Spróbowałem i w końcu wyłączyłem bo mnie szl… trafił i kre… zalała. 🤬😡😤🤯

Dodam więcej, to chyba nawet na spokojną Holandię się nie nadaje.

Edytowane przez Krokus

Opublikowano

A ustawiliście sobie odległość od poprzedzającego pojazdu na minimum? Ja w moim G61 już się nauczyłem i pomagam sobie gazem. Czyli jak dojeżdżam do auta przede mną to dodaję lekko gazu żeby zmniejszyć odległość, a z kolei jak zmieniam pas to albo robię to wcześniej zanim auto zacznie hamować przed autem jadącym moim pasem albo też dodaję gazu sam żeby zrobić to płynnie i potem odpuszczam i daję mu już prowadzić. U mnie akurat asystent kierowania działa bdb i w zakrętach trzyma idealnie środek pasa. Tych asystentów trzeba się trochę nauczyć. Ja używam tego tylko jak jest mały ruch na autostradzie i w korkach. Przy dużym ruchu zaczyna mnie to wkurzać i wolę sam prowadzić bo mam raczej dynamiczny styl jazdy i ten asystent mi przeszkadza.