Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, jaki olej polecacie do 330i wersja USA, kodowe oznaczenie silnika to B46D. Pod maską nalepka mówiąca o tym, że trzeba lać 0w20, mi natomiast wydaje się, że to jest zbyt rzadki olej. Myślałem nad zalaniem LM 5w30. Zmiana klasy lepkości oleju może spowodować jakąś awarię ? 

Opublikowano

Aplikacja BMW Driver's Guide -> wklepujesz VIN -> w instrukcji wyszukujesz jaki olej możesz zalać.

Prawdopodobnie wskaże Ci 0W20 i 0W30.

I nie ma co kombinować ze zmianą klasy oleju, bo przedobrzysz 😉 

Opublikowano

Mam ten sam silnik B46 USA i przebieg ponad 120tys. I olej był lany przez ten czas 0w20 i też taki wlałem po co kombinować wybierz tylko lepszy olej ja wziąłem ravenol efs 0w20.

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, Bmw86 napisał(a):

Mam ten sam silnik B46 USA i przebieg ponad 120tys. I olej był lany przez ten czas 0w20 i też taki wlałem po co kombinować wybierz tylko lepszy olej ja wziąłem ravenol efs 0w20.

możliwe, że masz rację, ale przejrzę jeszcze temat, dzięki za odpowiedź. A powiedz mi jeszcze czy przez ten czas spotkały Cię jakieś usterki / awarie ? jak oceniasz samo autko ? dynamikę ? spalanie ? itd 

Edytowane przez Mateuusz11
Opublikowano
47 minut temu, komoornik napisał(a):

Aplikacja BMW Driver's Guide -> wklepujesz VIN -> w instrukcji wyszukujesz jaki olej możesz zalać.

Prawdopodobnie wskaże Ci 0W20 i 0W30.

I nie ma co kombinować ze zmianą klasy oleju, bo przedobrzysz 😉 

tak jak mówiłeś, 0w20 i 0w30, chyba faktycznie nie ma co kombinować, nie wiadomo jak przyjmie to silnik nowej generacji...

IMG_3777.png

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

ja zalewam do tego silnika shell 0w30  dlatego 30 bo zachowuje lepsze własciwosci jak temperatura zewnętrzna jest np 35 stopni a zdarza sie u nas w lato i wyższa

Edytowane przez camell2