Skocz do zawartości

535i - nowy nabytek - pare pytan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

jutro wykonam ten manewr ale: gdzie sie podkłada\mocuje ten lewarek zeby podniesc wóz :oops: ? Beemke mam od 3 tygodni i jeszcze tego nie rozpracowałem.

PS. Czy ktos kupował przez internet oleje Valvoline? Jesli tak to gdzie? (allegro odpada bo nie ma tam oleju HP GL-4 80W)

Audi S4 Avant 2,2T
  • Odpowiedzi 59
  • Wyświetleń 7,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
jutro wykonam ten manewr ale: gdzie sie podkłada\mocuje ten lewarek zeby podniesc wóz :oops: ? Beemke mam od 3 tygodni i jeszcze tego nie rozpracowałem.

PS. Czy ktos kupował przez internet oleje Valvoline? Jesli tak to gdzie? (allegro odpada bo nie ma tam oleju HP GL-4 80W)

W E32 to jest gdzieś na progu, nie daleko tylnego błotnika w plastiku ochraniającym próg...

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor
zaczeło mnie zastanawiac to co napisałes i mam pewne obawy czy progi AC Schnitzera jakie mam w samochodzie na "zakrywaja" tegoż miejsca :?
Audi S4 Avant 2,2T
Opublikowano
... na pewno tak , bo mocowanie or. lewarka jest w gniazdach z przodu i tyłu po lini progu przed tym wygięciem progu w dół - jak masz nakładki na progach to musisz mieć żabkę albo trapezowy - co do kabelków - nikt się nie odzywał więc napisałem jak jest u mnie - a są podpięte pod lewy górny głośniczek - tylko że ja mam tylko 6 / 2 góra , 2 dół , 2 tył / a Ty piszesz że masz 8 głośniczków ....
* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano
  • Autor
Ja mam 2 w desce, 2 kolo nóg z przodu u dołu, 2 w słupkach z przodu (w zasadzie to tam gdzie sa przymocowane lusterka czyli w drzwiach) i 2 z tyłu. Żeby było ciekawiej poprzedni własciciel twierdzi ze ona ma 10 głosników wiec jeszcze 2 zostały mi do zlokalizowania a nihuhu nie moge tego dokonac :?
Audi S4 Avant 2,2T
Opublikowano
Hej.Kontrolka rezerwy w Betach moze sie zapalic kiedy wezmiesz ostry zakret w prawo i moze juz nie zgasnac poki nie zalejesz ok 5 litrow,mimo ze gdybys jechal na wprost nie zapalila by sie jeszcze długo.Albo zgasnie kiedy autko postoi kilka godzin.Wynika to z konstrukcji czujnika.Nie sugeruj sie tym i nie zalewaj za 10 zł bo zameczysz cały układ.pozdro.
Opublikowano
  • Autor

No i kolejne pytanie (nie lubie zakładac niepotrzebynych watków wiec pytam w watku mojej beemki) stoje obecnie przed wymiana olejów w samochodzie i:

Chce zalac ja olejami (wogóle płynami) firmy Valvoline. Bardzo mądry programik na ich stronie pokazał mi cos takiego:

http://images4.fotosik.pl/230/217f515174f3a7d6m.jpg

1. Z olejem w silniku nie ma problemu, jest łatwo dostepny, wiem gdzie jest wlew i znajac zycie łatwo znalesc korek spustowy.

- Gdzie miesci sie filtr oleju?

- Czy do silnika na bank wchodzi nie wiecej niz 5,75 litra oleju (chce zamówic 1*4 litry i 2*1 litr)?

2. Olej do skrzyni - ciezko dostac HP GL-4 80W. W sklepie z którego bede zamawiał ( http://www.caroil.com.pl/ ) maja tylko GL-5 80W90.

- Nada sie czy nie?

- Gdzie jest wlew i korek spustowy oleju w skrzyni?

- Czy sam dam rade go wymienic?

3. Dyfer - jest ze szpera.

- Gdzie jest wlew i korek spustowy?

- Jaki olej tam nalac? Ten sam co do skrzyni?

4. Chce do silnik i skrzyni dodac jakiegos ceramizera (do dyfrów ze szperza nie zaleca sie tego prawda?). Wacham sie miedzy Preparatami firmy Auto-Repair a Xeramic.

- Co lepsze i bardziej sprawdzone (koszt podobny)?

5. Jakiego oleju uzyc na dolewke do wspomagania?

Audi S4 Avant 2,2T
Opublikowano
  • Autor
robi valvoline takie cos?
Audi S4 Avant 2,2T
Opublikowano
  • Autor
To jak zmienic olej w skrzyni i w dyfrze? Gdzie sa te wlewy i korki?
Audi S4 Avant 2,2T
Opublikowano

... spustowy jest zawsze od spodu a wlew do fyfra i skrzyni z boku - wymienia się go za pomocą szprycy - wygłada jak strzykawka ale wchodzi do niej 1/2 oleju / te korki do wlewu wchodzą do obudowy i są na imbus ...

... jak masz silnik M20 B35 to jest tam filtr bocznikowy - pod kolektorem wydechowym bliżej przodu poj....

Opublikowano
.... sorki , fakt :oops: ja już tak z przyzwyczajenia klepałem swoj człon symbolu :oops:
Opublikowano
  • Autor
Dzieki wielkie za te info.
Audi S4 Avant 2,2T
Opublikowano
.... jak będziesz zmieniał to sam a masz fantazję ułańską - zamiast szprycy możesz .... zastosować pompkę - taką zakładaną na wiertarkę albo zwykła i końcówkę do pompowania materacy - pomysły i sposoby są różne - chodzi tyko oto że tam jest trudne dojście a olej trzeba wtłoczyć - bo nalać nie da rady - wtedu musiś wtłoczyć tyle żebu poziom oleju pokazał sie w otworze wlewowym - to jest jednocześnie sprawdzanie poziomu oleju - mówie poważnie :|
Opublikowano
  • Autor

Mam strzykawe specjalnie do oleju - mosiezna, pojemnosc 1,5 litra.

Na skrzyni nie mam zadnej naplajzderki - jaki olej (z oferty Valvoline) mam zalac? Czy 2 opakowania po 1 litr starcza?

Audi S4 Avant 2,2T
Opublikowano
Mam strzykawe specjalnie do oleju - mosiezna, pojemnosc 1,5 litra.

no to jesteś gościu :cool2: tylko że te złodzieje :mrgreen: do butelek leją po 1 l. zmuszając nas do wymian w serwisie / z beczki :dance: / a tam chyba wchodzi 1.2 l / skrzyni / zobacz dokładnie ile ? : - więc terzeba dwa opakowania ....

http://www.bmw-z1.com/VIN/VINdecode-e.cgi

Ciebie chyba już nie trzeba pouczać co wpisać - :D

Opublikowano
  • Autor

Do skrzyni wg. Valvoloine-a wchodzi 1,3 litra :x Czyli 2 butelki trza jak nic.

PS. Boże - 12,5 litra płynu do chlodnicy :?

Coś chyba mam nie tak: w dowodzie mam wpisana zamiast 3430 pojemnosc silnika 3406. WTF?

A ta stronka pokazuje mi że typ silnika to: M30 B34 a nie B35. :?

Każdy włascicel 535i tak ma?

Audi S4 Avant 2,2T
Opublikowano

Od siebie, to radzę ci kolego dobrze zainteresować się skrzynką i jeśli nie masz naklejki to poszukuj wiedzy u doświadczonych użytkowników takiego modelu jak twój. Czy wiesz, że do określonych skrzyń w BMW (lecz jednego modelu auta) stosowało się trzy zupełnie różne można rzec rodzaje oleju (np. ATF Dexron do manuali)?

U mnie kiedyś rzekomo "bardzo doświadczeni" (i zachwalani wszem i wobec) "specjaliści" z pewnego warsztatu chcieli ochoczo wymieniać olej na castrola syntetycznego - nie spojrzeli nawet na informację (wklejkę) przyklejoną do obudowy! Chciałbym, byś sam uniknął podobnych sytuacji.

Pozdrawiam i powodzenia ze śmigiełkami (problematycznymi niestety jak widzę, ale nie zrażaj się :)).

PS. do dyfra radzę (za niektórymi kolegami na forum) lać dedykowany olej, taki jak miała oryginalnie. Do silnika i całej reszty - Valvoline.

Zajrzyj też do działu "Przydatne linki" i poczytaj tam o olejach różnego typu.

Opublikowano
  • Autor
Na skrzyni nie mam zadnej naklejki wiec Valvoline HP GL 4 80W powinien byc dobry. Zresztą zmiana oleju nawet z syntetyka (watpie zeby w skrzyni był zmieniany olej wiec jest tam mineralny) na mineralny nic nie rozszczelni :)
Audi S4 Avant 2,2T
Opublikowano

Świetne podejście, brawo. Właśnie wykazałeś wzorową postawę jako przykład tego, dlaczego tyle BMW w tym kraju znajduje się w takim stanie... :cool2: :duh:

Powodzenia,

Opublikowano
do manuala w 535 e34 i w 530 e34 leje sie ATF czyli ten czerwony olej jak do skrzyni automatycznej czy wspomagania, jest to napisane na skrzyni nawet, sam na taki zmienialem kiedyś.
http://img410.imageshack.us/img410/9554/m5hire1nt1.gif
Opublikowano
  • Autor

A jak to ma sprawdzic na 100% skoro nie mam naklejki na skrzyni?

PS. Jaki ma byc ten ATF? (firmy Valvoline oczywiscie?) Moze byc MaxLife ATF?

Audi S4 Avant 2,2T
Opublikowano
  • Autor

Zanurkowałem jednak pod samochód jeszcze raz, użyłem szmaty nasączonej rozpuszczalnikiem i troche przetarłem skrzynie - pod warstewka brudu (pierwszy raz tyle udało mi se zebrac z jakiegos podzespołu :) )

Takie cos zobaczyłem:

http://images2.fotosik.pl/278/d8e5b74c2115d4eem.jpg

Co to oznacza? Ma być ATF?

Nad ta naklejka sa 2 dziury i z nich wystaja takie zakrzywione druciki. Tak ma byc czy czegos tam nie ma? Po przeciwnej stronie skrzyni jest cos przykrecone w tym miejcu i wychodzi z tego czegos jakis przewód.

Audi S4 Avant 2,2T
Opublikowano

Jeśli jest to pomarańczowa wklejka (ATF oil) - zgodny z Dexron III, mineralny (czerwony olej, o którym wspominał Weltmeister), czyli Valvoline Dexron III lub MaxLife ATF (on chyba też jest pełnym minerałem spełniającym w/w normę).

To jest dość przydatne narzędzie, ale nie sugeruj się zawsze w 100% tym co piszą:

http://www.ew2.lubesinfo.com/frameset.asp?sid=203&bid=70&sc=1203&langid=12