Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 minuty temu, Michael1916 napisał(a):

Ta średnia kolegi 10,9l /100km to mnie akurat nie dziwi. Wszystko zależy od stylu jazdy. Przez pierwszy rok użytkowania X5 mieszkałem w mieście. Spalanie miałem 12/l na 100km. Potem dojeżdzając spod miasta + surowsze punkty za wykroczenia drogowe spowodowały, że zacząłem jeździć płynniej i jednak w trasach troche wolniej. Średnie spalanie spadło w okolice 10l/100km. Zużycie paliwa przy stałej prędkości to juz jednak inna historia. Jeśli pomiar odbywa sie w zbliżonych warunkach to spalanie przy danej prędkości można miarodajnie porównać. Na pewno X5 to nie jest oszczedny samochod. Niezależnie od silnika przy ostrej jeździe kilkanaście litrów na setkę wciąga. Nikt mi nie powie, że wyniki poniżej 10l/100km osiąga X5-tką bez zwracania uwagi na spalanie i znaki drogowe.

W mieście przy jeździe "bez zamulania" (ale z zachowaniem ostrożności. po prostu zwykła dynamiczna jazda), 30d LCI, pod 12 litrów. Za to z wczoraj: trasa ekspresowa, raczej pusta, tempomat 140, pneumatyka na -1, tryb comfort, jazda pod dość silny wiatr czołowy, spalanie 8-8,4 ze 140km (nie liczę miasta).

• Lubię to 2
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
14 minut temu, buster12 napisał(a):

W mieście przy jeździe "bez zamulania" (ale z zachowaniem ostrożności. po prostu zwykła dynamiczna jazda), 30d LCI, pod 12 litrów. Za to z wczoraj: trasa ekspresowa, raczej pusta, tempomat 140, pneumatyka na -1, tryb comfort, jazda pod dość silny wiatr czołowy, spalanie 8-8,4 ze 140km (nie liczę miasta).

To są wyniki, których bym się właśnie spodziewał. M50d pali o 1-1,5l wiecej. Wszystko się więc zgadza.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Michael1916 napisał(a):

Mam X5 M50d wiec pali troche wiecej niz 30d a nadal uważam, ze z tymi 12.

Z wczoraj 150-170, 11.5l średnio wyszło z 250km 

Z kolei dzisiaj spory ruch 120-140 7.8l 

Tak jak pisałem samochód o kształcie szafy i przy wyższych prędkościach zaczyna się lawinowy wzrost zużycia paliwa. Jeżeli ktoś jeździ do 140 w trasach to będzie mega oszczędnie. 
W ostatnim roku zrobiłem wakacyjną trasę ponad 1000km na baku jazda zgodnie z przepisami czyli właściwie do 130, full załadowany samochód. 

Edytowane przez Roberto1
  • Lubię to 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Semtex93 napisał(a):

Coś za dużo Ci spala. Były kiedyś wstawiane tzw. zużycia paliwa "społeczności", czyli te, co widać w apce BMW. Społeczność 30d miała średnią 8.7 L. Społeczność 40d miała średnią 9.2 L. U Cb, w 30d, od nowości 10.9 L. Dziwna sprawa (+2.2 L).

Nie masz czasem opon performance, które można dobrać w konfiguratorze? Chodzi mi o to, że np. felgę 21" wzór Y, czyli 741M, można wziąć, albo z RF, albo z oponą performance. Ta druga nawet w konfiguratorze ma zadeklarowane wyższe spalanie.

Ciśnienia masz normalne czy jeździsz na niższych?

Felga 21 RF lato Continental coś tam, 20” zima RF Michałki.

Ciśnienie zazwyczaj z górnego zakresu producenta.

70% to u mnie jazda po Śródmieściu Wwy. Więc korki już po wyjeździe z garażu.