Skocz do zawartości

G05 LCI 2024 40d skrzynia biegow

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, 

krótkie zapytanie, auto odebrałem 3 tyg temu i zauważyłem lekkie opóźnienie przy zmianie biegów, tzn. w przypadku zmiany z R na D przy manewrowaniu jest ok. 2 sekundy zwłoki od momentu zmiany i pojawieniu się D na wyświetlaczu. Normalne , czy coś nie tak ? Odwrotnie z D na R raczej nie ma opóźnienia. 

Opublikowano

Faktycznie, z R na D trzeba chwilkę zaczekać co czasem jest irytujące jak trzeba szybko wycofać i włączyć się do ruchu.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Myślę, że to nie może być 2 sekundy... 

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, maciek_w napisał(a):

Myślę, że to nie może być 2 sekundy... 

no może sekunda i trochę, co nie zmienia faktu, że irytuje bardzo … nie kojarzę, żeby w poprzednim moim f15 40d coś takiego było , bo chyba że tutaj przełącznik szybko się zmienia , a tam klasyczna dźwignia i ona czas wypełniała …

• 1 rok później...
Opublikowano

Cześć, 

Zauważyłem u siebie opóźnienie przy zmianie biegów, z 1 na 2 i z 2 na 3 czasami jest też odczuwalne wtedy szarpniecie. Czy ktoś z was spotkał się u siebie z czymś takim? Dodam że problem nie występuje zawsze ale raczej czesto... przy jeżdżeniu po mieście przy dystanse około 10 km jest to kilkukrotnie odczuwalne 

•  
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

jaki przebieg? 

Opublikowano

miałem tak, jaki masz przebieg? u mnie wszystko sie uspokoiło po wymianie oleju....wszędzie, również w skrzyni biegów, ale...u mnie już przebieg był ponad 80k gdy wymieniąłem w skrzyni

Opublikowano

Samochod fabrycznie nowy aktualny przebieg 1780km. Więc problem jest od samego początku.

Edytowane przez WLWLWL

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Zacząłbym od odczytu błędów w sterownikach jeśli masz dostęp do ISTY, ale wątpię aby takie objawy cos zapisały.

Kolejne to sprawdzenie poziomu oleju w skrzyni.

BMW słynie z wypuszczania aut ze zbyt mała ilością oleju w skrzyni (sam znam taki przypadek, skończył się zatarciem skrzyni ?, ale tam nie było wcześniej żadnych objawow)

Masz objaw typowy dla niskiego poziomu oleju, lub nie w pełni sprawnego któregoś z solenoidów. 

Edytowane przez robert0707

Opublikowano

Ale po co kombinować i samemu coś sprawdzać? Masz nowe auto na gwarancji, zgłaszaj do serwisu, że szarpie i czujesz opóźnienia, ogólnie coś ze skrzynią i niech patrzą. Powinno chodzić płynnie i prawie nieodczuwalnie.

Opublikowano
W dniu 23.01.2026 o 13:17, WLWLWL napisał(a):

Samochod fabrycznie nowy aktualny przebieg 1780km. Więc problem jest od samego początku.

no to nad czym sie zastanawiasz....serwis na gwarancje i tyle