Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

jak w tytule, chciałbym się zapytać jakie są koszty wymiany wahaczy przednich w BMW F30 320d 2013r. Jestem kompletnie zielony w temacie mechaniki, próbowałem pytać sztucznej inteligencji, która podaje kwoty w zakresie 2.5k do 3.5k, na oryginalnych częściach. Domyślam się że ceny mogą się różnić w zależności od miejscowości (jestem z Gorzowa Wielkopolskiego), oraz pewnie jakiś współistniejących usterek/uszkodzeń. Dodam tylko, że byłem u mechanika poskarżyć się na "bicie" na kierownicy i "stuki" w zawieszeniu... na podnośniku Pan po kilkukrotnych szarpnięciach wskazał na popękane gumy w tychże wahaczach (szefa nie było na miejscu, a mechanik nie był w stanie mi podać kwoty za naprawę). Mam dość kiepski okres jeżeli chodzi o zarobki/wydatki i staram się odłożyć pieniądze na naprawę, z tym że nawet nie wiem ile mniej więcej może to kosztować. Dodatkowo chciałbym podpytać jak to jest jazdą z autem w takim stanie? Dojeżdżam do pracy codziennie jakieś 2km w jedną stronę, staram się jeździć wolno (nie przekraczam 50-60km/h) czy mogę tak jeździć czy lepiej zostawić auto w spokoju? Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuje. 

Opublikowano

Po taniości można pokusić się o wymianę samych tulei wahaczy. Ostatnio wymieniałem u siebie wahacz przedni dolny to płaciłem za dobry zamiennik ok. 200 zł po rabatach. Znajomy mechanik za wymianę wziął 50 zł. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Koszty części można łatwo sprawdzić.

Żeby dobrze to zrobić, poza samymi wahaczami trzeba wymienić też śruby (to jakieś 100-150PLN za wszystkie). No i do kosztów robocizny doliczyć koszt ustawienia geometrii.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Jeśli chodzi o reakcyjnie to komplet P+L lemforderow to 1600zl poza ASO, wymiana ok 500, nie trzeba robić zbieżności, ale bym zrobił tak czy inaczej. U mnie były popękane i wylane tuleje gumowo olejowe wahaczy, wymiana pomogła na stuki różnego rodzaju za co obwiniałem już przekładnię i amortyzatory adaptacyjne. Teraz jest niemalże idealnie i mogę sprzedać auto 🤪

Edytowane przez Godlike
  • Moderatorzy
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Godlike napisał(a):

komplet P+L lemforderow to 1600zl poza ASO

ILE ?🙂🙂🙂🙂

Za 1500zł to OEMy kupisz.

Edytowane przez Kuj0n

spacer.png

Opublikowano
5 godzin temu, Kuj0n napisał(a):

Z ciekawości, podaj 7 ostatnich znaków VIN

Wymieniłem już u mechanika, skasował mnie łącznie 1400zł. (VIN: J305809). Dzięki wszystkim za pomoc.  

• Moderatorzy
Opublikowano (edytowane)

Jak za 4 wahacze to dobra cena.

Edytowane przez Kuj0n

spacer.png