Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie do użytkowników aut ze szklanym panoramicznym dachem. Czy też czujecie gorące powietrze bijące od  dachu w czasie jazdy na pełnym słońcu. Mam wrażenie, że klimatyzacja się nie wyrabia podczas jazdy w pełnym słońcu ok. 12.00. Wcześniej jeździłem kilka lat 5GT z panoramicznym dachem i takich odczuć nie miałem. Co prawda, miałem tam podsufitkę antracytową, a w tutaj mam beżową, ale nie sądzę, żeby kolor podsufitki miał taki wpływ na temperaturę wnętrza. Noszę się z myślą oklejenia dachu jakąś folią, ale czy to coś zmieni ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W F11 mialem jasna podsufitke i biale auto problemu nie widzialem w G31 mam czarna podsufitke i prawie czarne auto i jest wyczuwalnie gorzej. 

Opublikowano
46 minut temu, Enriquez napisał(a):

Klimatyzacja w G30 pozostawia sporo do życzenia.

Nie żartuj. Daje u mnie jak wściekła.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ciekaw jestem czy jest jakas roznica w parametrach albo sprezarce przy klimie 4 strefowej. 

Opublikowano
11 minut temu, Rufio napisał(a):

Mam 4 strefową i generalnie walczę z klimą. Generalnie dość słabo chłodzi.

Wczoraj u mnie 29 stopni. Na 21 ustawione to nie dało się jeździć taka zimnica. Dopiero jak ustawiałem na 23 stopni i jedną kreskę siły nadmuchu. Też mam 4 strefy.

Opublikowano

Generalnie pytałem o ciepło bijące od panoramicznego dachu. Podczas jazdy w pełnym słońcu mam takie odczucie, jakby u góry włączony był jakiś grzejnik. Klima chłodzi od dołu i na tułów, a dach ogrzewa głowę. Ciekawe odczucia.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
19 minut temu, RobertP napisał(a):

Generalnie pytałem o ciepło bijące od panoramicznego dachu. Podczas jazdy w pełnym słońcu mam takie odczucie, jakby u góry włączony był jakiś grzejnik. Klima chłodzi od dołu i na tułów, a dach ogrzewa głowę. Ciekawe odczucia.

Tez to czuje a w f11 nie odczuwalem. Ale tak jak pisalem wczesniej u mnie to kwestaia prawdopodobnie kolorow.  

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
18 godzin temu, saab napisał(a):

Ciekaw jestem czy jest jakas roznica w parametrach albo sprezarce przy klimie 4 strefowej. 

Z katalogu wynika że są trzy rodzaje sprężarki:

- MHD (48v)

- 2 strefy

- 4 strefy

https://www.realoem.com/bmw/enUS/showparts?id=JF31-EUR-08-2019-G30-BMW-520d&diagId=64_2173

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
3 godziny temu, adziopak napisał(a):

Mam szklany dach i przy mocnej lampie owszem, nieco bardziej grzeje - ale bez dramatu.

Adzio - Ty masz daszek - dach to maja Ci w G31 - tam jednak tafla szkła jest ponad 100% wieksza wiec ma sie co nagrzewać - dodatkowo zauwazyłemże roleta tego dachu to chyba tylko szmata , w G11 wydawało mi sie że była to twarda roletka , i one pewnie bardziej izolowała od temperatury.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
3 godziny temu, RobertP napisał(a):

Jestem ciekawy, czy oklejenie dachu folią pomoże ?

Ale biała, zeby odbijala swiatlo a nie ciemna - zeby pochłaniala.

Opublikowano

Trochę teraz próbowałem zwietrzyć temat klimy w G30, gdyż wczorajszy gorący dzień nieco dał mi w kość. Mam klimę dwustrefową. Moje dotychczasowe ustalenia:

- ponoć w środkowej, lewej kratce (bliżej kierowcy) jest za dużo jakiejś pianki, która utrudnia przepływ powietrza (u mnie akurat tutaj powietrze idzie dobrze)
- z kolei w lewej kratce przy drzwiach idzie słabiej
- Klima, pomimo ustawienia w trybie "Auto" ma jakiś swój mały zakres regulacji siły nadmuchu, ale nie robi tego w pełni automatycznie tak jak w E90 -> możesz nadal klikać i wybrać wyższy "zakres" w jakim tryb "Auto" ma chodzić. Osobiście nie do końca rozumiem jaka stała za tym idea, ale tu już możesz sobie zwiększyć wydajność klimy
- w Ustawieniach pojazdu w menu Klimatyzacja (albo po prostu naciśnij Menu na panelu klimy) - możesz ustawić chłodniejsze powietrze ze środkowych kratek
- środkowe kratki warto aby nie szły centralnie do góry gdyż jest tam ponoć jakiś czujnik i wtedy klima nie będzie aż tak chłodzić
- otwarty szyberdach zdecydowanie potrafi nagrzać wnętrze, ale nie tylko gdy jest otwarty - szklane powierzchnie również grzeją, polecam wówczas całkowicie zasunąć przesłony
- włączenie obiegu wewnętrznego ułatwia klimie chłodzenie powietrza
- ponoć przyciemnianie szyb też może lekko pomóc

icon3.png G30 530i xDrive

Opublikowano
16 godzin temu, MatiKosa napisał(a):

- środkowe kratki warto aby nie szły centralnie do góry gdyż jest tam ponoć jakiś czujnik i wtedy klima nie będzie aż tak chłodzić

Właśnie eksperymentuję i faktycznie po obniżeniu kratek jest jakby lepiej.