Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam zamiar kupic BMW e36 compakt 1,6 z roku 1994-1996. Mam pytanie ile pali przy tym silniku, czy ma dobre przyspieszenie i osiagi? Z gory dzieki za odpowiedzi

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam!

compact 1,6 pali średnio jakieś 7 -8 litrów, można oczywiście ciut niżej zejść, lub nieźle się wybić w górę. :P Wszyscy wiedzą o co chodzi. Ogólnie jeżeli szukasz ciekawego autka to polecam 318is coupe, fajnie jeździ i pali średnio 9-10litrów. Sam mam takie. Ale wszystko zależy od tego ile też masz kaski na autko. Widzie że jesteś z Bielska. Ciesze się! na PW coś ci posłałem.

Najlepiej kupować autko z końcowych lat produkcji gdyż zawsze mają mniej wad niż na początku produkcji.

Jak coś to pisz na PM.

Pozdro

Opublikowano
Witam!

compact 1,6 pali średnio jakieś 7 -8 litrów, można oczywiście ciut niżej zejść, lub nieźle się wybić w górę. :P Wszyscy wiedzą o co chodzi. Ogólnie jeżeli szukasz ciekawego autka to polecam 318is coupe, fajnie jeździ i pali średnio 9-10litrów. Sam mam takie. Ale wszystko zależy od tego ile też masz kaski na autko. Widzie że jesteś z Bielska. Ciesze się! na PW coś ci posłałem.

Najlepiej kupować autko z końcowych lat produkcji gdyż zawsze mają mniej wad niż na początku produkcji.

Jak coś to pisz na PM.

Pozdro

7-8 to chyba tylko w trasie pali...w miescie mi zawsze pali 10szke...bez wzgledu jak jezdze...co do osiagow, jezdzic jezdzi...zadna rewelacja ale lepszy napewno niz golf ;). Ja juz niestety sam narzekam na niedomiar mocy :(. Polecam Ci 318is (140 konikow) tak wiec tym juz cos zrobisz :dance:.

Co do kupowania z koncowych lat produkcji to tez sie raczej nie zgodze (chyba, ze masz kase to spox). Ja mam compacta z listopada 94 roku, tak wiec generalnie poczatek. Nie narzekam, jest good. Silnik M43 na lancuszku dobrze sobie radzi...

Wszystko zalezy do czego bedziesz uzytkowal samochod. Czy do "wariactw" :twisted2: :twisted2:, czy do narmalnej spokojnej jazdy (oczywiscie czasami z jakimis niespodziewanymi przyspieszeniami :twisted2: )

Pozdro Krzysiek

B M W..............Bardzo Małe Wydatki

www.bmw-3city.pl

Opublikowano

Siema

Jesli chcesz kupic sobie bmw 1.6, to powiem jak jest.

Jak jechalem z Niemiec do chaty to na autobanie wziela ok 11 litrow, przy predkosci 150-200. Od granicy do chaty wyszlo ok 7 tylko, ze jechalem 80 - 90.

A teraz ile bierze? no coz ostatnio doszła do 11, tylko że jeżdziłem na krótkich odcinkach, a wiadomo jak to wpływa na zużycie.

Osiągi? Zadnych rewelacji: dobre przyspieszenie, ciagnie normalnie do 170 a potem zaczyna mulic! O paleniu gumy zapomnij, zwlaszcza przy szerokich oponach. Silnik charakteryzuje sie dobra elastycznościa i w zupelnosci wystarcza, jesli ktos mysli o normalnej jeździe.

Genelanie z mojej Beti jestem zadowolony, swietnia sie prowadzi i jest z tego sporo przyjemnosci. Autko okazuje sie ekonomiczne kiedy przebywane odcinki sa dluzsze niz 10 km lub czas pomiedzy wyłaczeniem a włączeniem silnika jest na tyle krótki, aby woda w chłodnicy nie zdąrzyła wystygnąc.

Moj compakt ma 220 tys a mechanika ciągle w dobrym stanie.

Zgodze sie z przedmowcami ze lepiej kupowac nowsze roczniki nie tylko z powodu udoskonaleń technicznych, ale rowniez z powodu mniejszej ilości zim które autko ma za sobą.

Przy kupowaniu dobrze obejrzyj ramty błotników, rdza lubi te miejsca.

warto też zajrzec pod autko poniewaz konserwacja lubi sobie odpadac, a podlużnice są tak nisko że bardzo czesto obdziera sie je z konserwacji np zjezdzajac z kraweżnika.

Podsumowujac:

-chcesz miec bmw?

-auto ekononiczne?

-auto o dobtych, ale nioe sportowych osiagach?

-chcesz wydac w miare nie duzo?

e36 1.6 jest dla Ciebie!

pozdro

Maciek

Opublikowano
Swietnie powiedziane Maciek :clap: .Nie wiem tylko skad ty wzioles te 11 litrow?? :jawdrop:

Pozdro Krzysiek

www.bmw-3city.pl

Opublikowano

Jak jechalem z Niemiec do chaty to na autobanie wziela ok 11 litrow

hmmm.... 11 litrow na trasie polska niemcy ???

taka trase pokonywałem ok 24 razy rocznie i rowniez mialem compacta 1.6 z 1995 r i nigdy nie wziela mi tyle :roll: choc nie szczedniłem jej

a normalne spalanie tak w cyklu mieszanym to wychodzila mi ok 7-8 litrow

:twisted:

Opublikowano
I to jest wlasnie dziwne...Mi tez tak duzo nie pali!!!Generalnie jezdze tylko po miescie...I tutaj spalanie zamykalo sie w 10 litrach...

Pozdro Krzysiek

www.bmw-3city.pl

Opublikowano
I to jest wlasnie dziwne...Mi tez tak duzo nie pali!!!Generalnie jezdze tylko po miescie...I tutaj spalanie zamykalo sie w 10 litrach...

jak wyżej :)

Opublikowano
Siema

Jesli chcesz kupic sobie bmw 1.6, to powiem jak jest.

Jak jechalem z Niemiec do chaty to na autobanie wziela ok 11 litrow, przy predkosci 150-200. Od granicy do chaty wyszlo ok 7 tylko, ze jechalem 80 - 90.

Maciek

Maciek, hmm.... zastanawia mnie dlaczego spaliła ci tyle na trasie?! Ja jadąc z kupionym autkiem na trasie Limbourg- Zgorzelec(około 800 km, docelowo Kraków= około 1210 km) spaliłem na autobanie 6,7 ltr/km (pomiar na odcinku 200 km), przy prędkości 140-km/h. Jak dołożyłem do pieca na odcinku 100 km, równo trzymając 170 km/h, to wyszło 8 litr(w przybliżeniu). Obecnie na mieście pali góra 10 ltr/100km.

Pozatym potwierdzam opinie forumowiczów i twoje, że jest to raczej "toczydełko :lol: ". Mimo wszystko, autko ma swój urok.

Pozdrawiam

Irek

Opublikowano
Witam kolego.Ja posiadam BMW e36 320 i zaluje troche ze nie kupilem 325 :D Moj kolega mial 318 i nie mogl mnie dogonic gdy jechalem mojej siostry Deawoo Tico.To bylo na odcinku 25km oczywiscie w normalnym ruchu innych pojazdow. Jak wystartowalem ze swiatel tak juz mnie nie dorwal.Prawie sie poplakalem ze smiechu wtedy.Jak chcesz zeby Cie wycinaly ople kadety i fiesty ale za to bedziesz mial oszczedniejsze auto niz 2.0 to oczywiscie szacunek.Kazdy wybiera cos dla siebie.Pozdrawiam
Opublikowano
Jak chcesz zeby Cie wycinaly ople kadety i fiesty

No tutaj to juz raczej nie przesadzajmy!! :duh: .

Pozdro Krzysiek

www.bmw-3city.pl

Opublikowano
Moj kolega mial 318 i nie mogl mnie dogonic gdy jechalem mojej siostry Deawoo Tico.To bylo na odcinku 25km oczywiscie w normalnym ruchu innych pojazdow. Jak wystartowalem ze swiatel tak juz mnie nie dorwal.Prawie sie poplakalem ze smiechu wtedysiebie

ciekawe jest to co piszesz :roll:

tak się składa że byłem szczęsliwym posiadaczem :

bmw 316i e30 vmax 198-200km/h (cos kolo tego)

bmw 316i e36 compact vmax 190-195km/h(cos kolo tego)

prędkości te odnotowałałem ja sam a nie usłyszalem od jakiegos kolegi wiec też byłem tego świadkiem :8)

tak jak widzisz oba te przejazdy były zanotowane na 316i wiec logiczne jest to ze predkosci wzrosna jesli chodzi o 318i

teraz pomysl ktore tico czy tez fiesta czy co tam innego wymieniales jest w stanie tyle pojechac

pozdrawiam

Opublikowano

Drodzy koledzy

Jeśli ktoś mnie nie zrozumial to prulem 200 po autobanie zwalniajac monetami do 130, ztego co pamietam to przy 200 na obrotomierzu bylo ok 6 tys.

Spalanie oszacowalem na 11 na odcinku Drezno - Jedrzychowice, pooniewaz w Niemczech wlalem ok 11 a w Polsce wskazówka wrociła do poprzedniego położenia.

A może moja fura pali dużo??!!

Jak ktoś ma jakies pomysły odnośnie przyczym to prosze o pw, bede zobowiazany.

Nie wiem czy to normalne ale ona mi pali 10! Zaznaczam ze jezdze na krotkich odcinkach i lewdo temp ciczy chlodzacej skoczy do normalnego poziomu to ja juz gasze auto!

Swiec, ani filtra powietrza jeszcze nie wymienialem. Opony 185/65/15.

A jezdze spokojnie, ciagne max do 3 tys!

pozdro

Maciek

Opublikowano
ciekawe jest to co piszesz :roll:

tak się składa że byłem szczęsliwym posiadaczem :

bmw 316i e30 vmax 198-200km/h (cos kolo tego)

bmw 316i e36 compact vmax 190-195km/h(cos kolo tego)

prędkości te odnotowałałem ja sam a nie usłyszalem od jakiegos kolegi wiec też byłem tego świadkiem :8)

tak jak widzisz oba te przejazdy były zanotowane na 316i wiec logiczne jest to ze predkosci wzrosna jesli chodzi o 318i

teraz pomysl ktore tico czy tez fiesta czy co tam innego wymieniales jest w stanie tyle pojechac pozdrawiam

Nie wiem, czy zauwazyles - nikt nie pisal o jezdzie z predkoscia 200 km/h. Chyba, ze Ty w normalnym ruchu miejskim dajesz rade tak jezdzic to szacun :mrgreen: Rozumiem, ze mowisz o predkosciach licznikowych - spokojnie odejmij od tego 5 jesli nie 10%. I to by sie nawet zgadzalo - E30 316i ma maks. wg katalogu 182 lub 184 km/h zaleznie od silnika.

Opublikowano

oki spoko pewnie ze licznik przeklamuje ale jak by na to nie patrzec nie uwieze w to ze tico jest w stanie poradzic sobie z 316i a nie wspominajac o 318i

ale ten wontek nalezy juz zamknac bo rozwija sie w zlym kierunku i odchodzimy od tematu po ktory byl zalozony

pozdrawiam

cn_igi

Opublikowano
Kolego co jezdzisz 200km/h.Czytaj dokladnie posty bo to nie jest normalne zeby tyle jezdzic w normalnym ruchu.Moja predkosc max wynosila 130km/h tym tico i jesli byl normalny ruch to bylo dynamiczniejsze przy pokonywaniu kolejnych uczestnikow drogi.Moj kolega nie byl w stanie wyprzedzac w tak pewny i dynamiczny sposob jak ja.Zapomnialem jeszcze dodac ze to bylo BMW na zwyklym gazie.No coz lepiej skonczmy ten temat bo nie o to tu chodzi.Kolego (autor postu) ja nie polecam Ci BMW 316 compact bo brakuje w nim mocy i wdzieku.Jak juz kupowac BMW to coupe z szesciocylindrowym silnikiem.Silnik pracuje rowno i do tego ten mily dzwiek silnika.pozdrawiam
Opublikowano
ja nie polecam Ci BMW 316 compact bo brakuje w nim mocy i wdzieku.

Z tym zdaniem to sie nie zgodze, wszystko zalezy do czego autor postu bedzie uzywal samochodu, normalna jazda bez szalenstw czy ostra jazda...Co do wdzieku to tu chyba przesadzasz troszke :nienie: :nienie:

Pozdro Krzysiek

www.bmw-3city.pl

Opublikowano (edytowane)
mi sie compact podoba, i jakbym miał kupywac bmw to własnie takie, z silnikiem 1.8 ti, a jak będziesz uzywal auto do codziennej normalnej jazdy to 1.6 wystarczy :wink: Edytowane przez niooniek
Opublikowano
mi sie compact podoba, i jakbym miał kupywac bmw to własnie takie, z silnikiem 1.8is, a jak będziesz uzywal auto do codziennej normalnej jazdy to 1.6 wystarczy :wink:

:clap: :clap: :clap:

Pozdro Krzysiek

www.bmw-3city.pl

Opublikowano
dokladnie sam mam 1.6 i nikt mi nie musi wierzyc ale odstatnio jadac momentami 200km/h potem ok 160 trasa radom - wawa spalila mi 8litrow LPG (sekwencja) po miescie spala mi 10litrow max LPG. bez szalenstw na trasie 7litrow.. zajebiste ekonomiczne autko...jezdze nim ja i moja kobita wiec z tylu mi nie sa potrzebne drzwi :) :mrgreen:
Opublikowano
moje 1,6 przy 120h pali 8,5 i nie uważam że jest to dużo zaś jeśli chodzi o model to jest ok.
http://img209.imageshack.us/img209/6896/index5lw.gif
Opublikowano
Takze mam e36 1.6 tylko ze sedana. Auto smiga przyzwoicie (pomimo instalacji gazowej) przy redukcji do trzeciego biegu niema czegos takiego jak "stres przy wyprzedzaniu" nawet przy 5 osobach + pelen bagaznik ladnie idzie. Natomiast przy nizszych obrotach auto robi sie nieco ospale.Spalanie u mnie dosc duze w miescie około 13litrow przy dynamicznej jezdzie na trasie jest znacznie mniejsze spalanie.
Opublikowano

Ja z mojeko compacta jestem bardzo zadowolony.

Osiagi - najwiecej 200km/h lecialem.

Spalanie ... w miejsce tak srednio 10 (a czasem mi sie zdaje ze wiecej) ale za to na trasie bardzo ekonomiczny (~7).

Generalnie polecam.