Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, potrzebna pomoc!

posiadam BMW f20 125d, w aucie zrobiona została mapa silnika, wykodowany dpf, egr, wywalone klapy w kolektorze. 

W aucie wyświetla się błąd 27f100 leak detected. Auto bardzo fajnie przyspiesza lecz gdy przekroczy 100km/h nagle słabnie jakby w ogóle nie działy turbiny, po czym po chwili znowu jedzie ale przerywa co jakiś czas, do tego mocno kopci na czarno i wyrzuca błąd napędu. Czy mógłby ktoś pomóc w tej sprawie? Może ktoś miał podobny problem i go jakoś rozwiązał? Jestem trochę w tym zielony i nie wiem od czego zacząć, dodam jeszcze że turbiny są po regeneracji i zamiast dpf jest wsadzony downpipe. 

serdecznie pozdrawiam 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mocne kopcenie to przeważnie nieszczelność w dolocie powietrza do silnika co by potwierdzał błąd który napisałeś w swoim poście a jak cisnienia które zadaje i widzi sterownik mocno odbiegają od siebie to obcina moc i tyle.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie w dolocie Krzys, dolot to od filtra do turbo, a w ukladzie doladowania, od turbo do komory spalania. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 12.05.2024 o 10:38, kkx5 napisał(a):

Nie w dolocie Krzys, dolot to od filtra do turbo, a w ukladzie doladowania, od turbo do komory spalania. 

Tak,tak, mea culpa 😁 no ale nie wszyscy tutaj mają wykształcenie mechaniczne i mam nadzieję że wiedzą o co mi chodziło.

Opublikowano

Sprawdzałem, dym się nigdzie nie ukazał 😕 przewody podciśnienia wymienione. Coś jeszcze przychodzi może wam do głowy?