Skocz do zawartości

Problem z przednimi wycieraczkami. Dziwnie działają.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Bmw E60 problem z działaniem wycieraczek szyby przedniej. Mianowicie zaczęło się z tydzień temu że działały non stop w zasadzie bez zarzutu gdy się włączyło lub były na auto ale czasami nie wracały na swoją pozycję zatr,ymywaly się na dole i poszły ok 1cm w gore. Teraz jest katastrofa klikam w dół żeby włączyć to czasami się włączą czasami nie a jak się włączą to z 10x machną mimo że raz w dół dam bez auto i zatrzymują gdzie się im podoba. W połowie szyby na górze różnie. Jakieś pomysły? Czasami nie da się ich włączyć trzeba poczekać ze 2min i wkoncu ruszą.

Opublikowano
  • Autor

Teraz robiłem mały test i diagnozę. Przekaźnik wewnątrz po rozebraniu wygląda jakby z fabryki wyjechał coś tam wyczyściłem chodź nie było nawet czego i bez zmian. Wycieraczki działają tylko 2 razy po kliknięciu ich tzn mam dwie próby potem trzeba czekać ok 2min i znowu są dwie próby. Ale wystarczy wyjąć i włożył kluczyk i bez czekania znowu działają na dwie próby ?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Niedawno przerabiałem temat.

Mechanizm wycieraczek do naprawy lub wymiany.

Trochę z tym roboty...

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Tak już wiem że mechanizm. Sam mechanizm ogólnie jest w dobrej kondycji ale problem leży w silniku i jego elektronice. Takie pytanie czy sam ten silnik wraz z elektroniką będzie pasował P&P z Anglika do EU? Bo mechanizm to mam ok. Mechanizm zostawiłbym stary tylko napęd zmienił.

Opublikowano
  • Autor

Wycieraczki czyli mechanizm jak i ramię są zupełnie inne odbicie lustrzane więc nie pasuje ale sam ten przykręcony silniczek do mechanizmu czy będzie pasował i działał poprawnie?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Wszystko jest takie samo, wycieraczki wychylają się tak samo w lewo do góry jak i w autach EU więc nie było by sensu zrobić inny silniczek do takiego samego mechanizmu.

Opublikowano
  • Autor

Wychylają się przez mechanizm ale ok no będę podmieniał silniczek skoro jest taki sam. Będzie obracał się w tę samą stronę i mocowanie do mechanizmu również p&p

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Widzę że "wierzysz" w to że mechanizm jest taki sam, poniżej fotka jak to w wersji UK wygląda. ?

20240525_100001.thumb.jpg.e52b1c846c6111423ef745f6ec40cdbd.jpg

Opublikowano
  • Autor

Mechanizm wiem że jest zupełnie inny ale chodzi mi o silniczek. Naprawdę będzie to tak wyglądać gdy zostawię stary mechanizm i tylko przełoże z UK silniczek?

Opublikowano
  • Autor

A jakbym powiedzmy zrobił to co chce czyli zostawił swój sprzęt i z UK tylko elektronikę przełożył? Silniczek swój zostawił. Też tak będą dęba stały?

Opublikowano
  • Autor

Chodzi mi konkretnie tylko o ten element z UK do EU czy będzie pasował P&P i działał poprawnie ruszał i zatrzymywał się tak jak należy a nie gdzie u góry.

Screenshot_2024-05-25-15-21-46-689_com.google.android.googlequicksearchbox.jpg

Opublikowano

Wydaj mi się, że gość dosłownie udowodnił ci zdjęciem, że wycieraczki w przypadku e60 działają dokładnie tak samo w wersji europejskiej i brytyjskiej.

Łap filmik i zobacz choćby 10 minuta:

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

@99szymon99 chyba nie uwierzyłeś że wycieraczki w UK stoją dęba w stanie spoczynku jak na fotce, specjalnie zatrzymałem je w tej pozycji żeby zobrazować jak (w którą strone) te wycieraczki się wychylają. Wiesz,  nie widziałem tych mechanizmów UK/EU jeden przy drugim ale było by co najmniej bezsensowne zostawić zasadę działania jak EU i zmienić konstrukcję mechanizmu jak i samego silnika.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Mechanizmy są identyczne. Każdy Handlarz ci to powie. Znajdź ofertę sprzedaży auta z UK. Zobaczysz jak ma wycieraczki.

Co do zamienników samych silników to czytałem opinie , że są tak głośne , że w środku je słychać.

Edytowane przez dyzio255

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
  • Autor

Czyli jak wkoncu sam silnik będzie działał poprawnie z wersji UK do wersji EU? W wersji EU silnik jest nad mechanizmem a w UK pod mechanizmem. 

Opublikowano
  • Autor

Aa już chyba wiem o co chodzi. W e60 nie jest tak jak w np e46 że wycieraczki są odwrocone. W sensie że zbierają na drugą stronę. Po prostu w wersji UK one też są tak jak w wersji EU.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
5 minut temu, 99szymon99 napisał(a):

Aa już chyba wiem o co chodzi. W e60 nie jest tak jak w np e46 że wycieraczki są odwrocone. W sensie że zbierają na drugą stronę. Po prostu w wersji UK one też są tak jak w wersji EU.

No i to próbowałem ci wytłumaczyć.

W dniu 24.05.2024 o 18:35, Krzyś111685053072 napisał(a):

Będzie, wycieraczki w angliku są takie same jak eu.

W dniu 24.05.2024 o 22:21, Krzyś111685053072 napisał(a):

Wszystko jest takie samo, wycieraczki wychylają się tak samo w lewo do góry jak i w autach EU więc nie było by sensu zrobić inny silniczek do takiego samego mechanizmu.

Fotka poglądowa #9