Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć

Chcę sparować z samochodem/CarPlay dwa Iphone'y. Czy istnieje możliwość wyboru, z którego telefonu ma korzystać CarPlay i nawigacja/Google Maps ? Czy komuś udało się korzystać z Yanosika i Google Maps na Iphone jednocześnie, tak żeby wyświetlane były mapy z Google'a i ostrzeżenia z Yaonosika ? W Androidzie nie ma z tym problemu.

Edytowane przez RobertP
Opublikowano

Teoretycznie możesz połączyć drugi telefon jako dodatkowy ale to już nie będzie w Carplay. Ostrzeżenia z Yanosika w ramach Carplay nigdy nie działały mi poprawnie, więc wrzuciłem "luzem" drugi telefon tylko z Yanosikiem i problem z głowy. Ale, co ciekawe problem z powiadomieniami z Yanosika mam tylko w BMW bo już np. w Cuprze wszystko działa jak należy.

Opublikowano

Trzeba poprostu mieć normalny telefon z androidem ... bezproblemowo działa android auto i równolegle mapa , yanosik , komunikaty z teamsów , discorda , whatsapp ... no ale jak to mawiają srajfon to stan umysłu i wiara,że ma się najlepsze ... na którym ciągle problemy  :classic_biggrin:🤣

• Haha 1
Opublikowano

Stan umysłu to mają Ci co przy byle okazji wywołują dyskusję Android vs ios. A czytając różne fora (zarówno dotyczące BMW jak i innych marek) dowiesz się, że to akurat Android Auto sprawia o wiele więcej problemów niż Carplay. Co do ostrzeżeń z Yanosika to ja miałem akurat zawsze problem z BMW a we wspomnianej wcześniej Cuprze czy Audi działa bezproblemowo.

Zupełnie inną sprawą jest to, że np. podczas rozmowy telefonicznej, przy słabszym zasięgu (np. 3G) potrafi się przyciąć transfer danych i to niezależnie od telefonu i systemu a co za tym idzie nie pojawi się komunikat ostrzeżenia z Yanosika, co może być bardzo kosztowne. Dlatego moim zdaniem, jednak optymalne jest drugie urządzenie tylko z Yanosikiem.

Opublikowano

Drugie urządzenie poprawi zasięg ? 

A co android auto.. używałem  dluuuuuugo przed tym jak BMW raczyło to zacząć obsługiwać , więc rady , żeby wozić 2 telefony  :classic_laugh: 

Opublikowano

Osobiście wolę jednak google maps i informacje o natężeniu ruchu niż jakikolwiek fabryczny gniot z nawigacją niezależnie od marki :classic_smile:

• Lubię to 1
Opublikowano
11 godzin temu, Woytas napisał(a):

Drugie urządzenie poprawi zasięg ? 

A co android auto.. używałem  dluuuuuugo przed tym jak BMW raczyło to zacząć obsługiwać , więc rady , żeby wozić 2 telefony  :classic_laugh: 

Nie czytasz ze zrozumieniem albo nie rozumiesz zasady działania: jak rozmawiasz przez telefon to masz do wyboru 2 opcje: VoLTE lub standardowe połączenie. Transmisja danych jest możliwa wyłącznie gdyż używasz VoLTE, tylko, że jak trafisz w miejsce ze słabszym zasięgiem to i tak transmisja danych zostanie wycięta aby utrzymać połączenie telefoniczne. A jak masz drugi telefon czy nawet urządzenie Yanosik to wciąż masz połączenie/transmisję danych.

Ale oczywiście możesz też poczekać aż Ci się to przytrafi.

Brak transmisji danych podczas połączeń telefonicznych

Opublikowano

Ja tam używam głównie fabrycznej nawigacji BMW, opłacam RTTI - i jestem zadowolony. Carplay czy android auto denerwują mnie, staram się nie używać.
Co do Iphona - zgadzam się z kolegą, to stan umysłu i przeświadczenie, że ma się najlepsze... jak dla mnie to kompletna porażka. Wróciłem do Sam - Galaxy... i mam święty spokój.

Opublikowano
10 godzin temu, Krzyś111685053072 napisał(a):

A wystarczy dostosować się do znaków przy/na drodze i nie trzeba sie martwić czy yanosik, car play albo android auto zadziała. 🤪

Trzeba jeszcze wiedzieć jakie w danym miejscu jest ograniczenie prędkości. Akurat mam regularnie uczęszczaną trasę, na której w 2 miejscach kamera pokazuje ograniczenie do 90, yanosik do 70 a faktycznie jest 60 więc wiesz. Przy okazji dziwnym trafem bardzo lubiane przez nieoznakowane radiowozy...

Opublikowano

To jak dobra jest informacja o korkach w różnych narzędziach zależy również od kraju. W PL gugiel jest najlepszy z prostego powodu, najwięcej ludzi go używa a tym samym staje się źródłem dokładności.

W DE RTTI jest naprawdę dokładny, zgaduje dlatego że jest kupa aut w wieku 0-3 gdzie jest on włączony w cenie.

W USA używałem głównie Apple Maps bo miały rewelacyjne pokrycie i informacje o ruchu no ale tam ajfon ma 50% rynku.

• Moderatorzy
Opublikowano

Też śmigam/śmigałem głównie na fabrycznych mapach i RTTI (te rzeczy w BMW są wg mnie dobrze zrobione). Jedyna rzecz, której nie ma fabryczne rozwiązanie to ostrzeżenia o kontrolach prędkości i tu kłania się Yanosik, z którego od pewnego czasu korzystam jeżdżąc po Polsce. Odkąd sam się włącza, a AA działa bezprzewodowo, spadł trochę udział fabrycznej navi i RTTI. Obecnie abonament mam na 3 lata, ale myślę, że po tym okresie go przedłużę tak jak w poprzednim samochodzie, bo jednak dobrze mieć aktualne mapy czy RTTI na wypadek np. problemów z Yanosikiem , Google Maps czy ogólnie z Android Auto.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
1 godzinę temu, Mandus napisał(a):

Dokładnie tak jak pisze @sOnar

Też tym razem się z nim zgadzam 😄  😄 😄  🙂 

• Haha 1
Opublikowano
20 minut temu, luk_byd napisał(a):

Też tym razem się z nim zgadzam 😄  😄 😄  🙂 

Zapamiętaj mocno tą chwile. Też raz się z nim zgodziłem i pamiętam do dziś 😄

• Dziękuję 1
Opublikowano