Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
Opublikowano

Mam do wymiany giętkie przewody tył w sedanie. Ktoś podzieli się doświadczeniem jak idzie z odkręcaniem ? Czy przygotować się od razu na wymianę sztywnych ? Jakieś newralgiczne miejsca, w których sztywne rdzewieją ? Nie mam kanału, a nie chciałbym unieruchomić auta podczas wymiany giętkich przewodów, bo jeśli jest duże ryzyko to zlecę naprawę. I co to za dodatkowe przewody elastyczne 3 i 4 ?

https://www.realoem.com/bmw/pl/showparts?id=DL81-EUR-04-2002-E39-BMW-530d&diagId=34_1038

• Moderatorzy
Opublikowano

Czy sztywne są do wymiany musisz już sam ocenić, bez oglądania nikt Ci nie podpowie.

Do giętkich - 3 i 4 są za pompą w okolicach komory silnika, jak pozostałe są do wymiany, to te pwnie też moga być poparciałe, nie są aż tak narażone na warunki atmosferyczne, bardziej na temperaturę.

A co do tych przy kole, to tak samo, zalezy czy już były wymieniane itp. Możesz wczesniej pryskąc je wd40, co by łatwiej poszło, a czy gwintu nie zerwiesz też nikt nie wywróży. Najlepiej zaopatrzyc się w specjalny klucz co przewodów hamulcowych, żeby zmniejszyć ryzyko zerwania gwintu. A jak nie chcesz unieruchamiać samochodu to zdecydowanie lepiej komuś zlecić kto w razie zerwania gwintu sobie poradzi.

• Moderatorzy
Opublikowano

Giętkie nie były nigdy wymieniane. Diagnosta na przeglądzie stwierdził, że warto to zrobić, bo z tyłu już zaczynają delikatnie pękać. Klucze mam te nacinane. Do śrub używam Cyclo Break Away, jest dużo bardziej agresywny niż WD40. OK, będę niedługo z tyłu wymieniał wahacze to zobaczę dokładnie co się tam dzieje. Teoretycznie jak ukręcę przewód to są takie złączki, że można posztukować, ale fakt, narobić się, a potem i tak jechać do mechanika to trochę się nie kalkuluje.

3 i 4 są za pompą w okolicach komory silnika

Ciekawe jakie to ma zadanie, że dali tam giętkie.

• 1 miesiąc temu...
  • Moderatorzy
Opublikowano

Czy sztywne przewody ktoś samodzielnie wymieniał ? W sedanie mam w porządku, ale w touringu wypadałoby wymienić. Szczególnie chodzi mi o tył czy bez ściągania zbiornika i tylnego wózka można to zrobić ?

Opublikowano

Jeśli planujesz położyć miedziane przewody na tyle, to tak, można wymienić bez ściągania zbiornika i wózka.

Ja mam wymienione na miedziane....

• Moderatorzy
Opublikowano

Raczej miedziane. W rurce termokurczliwej. Początkowo chciałem stalowe, ale jak się źle zegnie to już poprawić nie za bardzo, a tam na tyle jest trochę zakrętów. 

12 godzin temu, 520i napisał(a):

Ja mam wymienione na miedziane....

Zrobię to bez kanału ? Nie spieszy mi się. Ładna pogoda, piwko :classic_cool: Po lewej stronie, paliwowe sztywne już wymieniłem.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kwestia samozaparcia jak leci piach w oczy gdy leżysz na glebie 😉 ale na pewno da się. Niedawno wymieniałem komuś, zbiornik wypada poluzować, robi się więcej miejsca.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Moderatorzy
Opublikowano
3 godziny temu, maniek21112 napisał(a):

Niedawno wymieniałem komuś

A zakładałeś może przewody miedziano-niklowe ? Dobrze się układają ?

Miedź niestety koroduje elektrochemicznie ze stalowymi końcówkami w przeciwieństwie do miedzioniklu lub stali. Dodatkowo z jakiegoś powodu od pewnego czasu rurki miedziane są produkowane ze ścianką 0,9mm więc jest mniejszy przekrój co może mieć wpływ (zgaduję) na działanie ABS.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Miedź, gotowe na wymiar, po wymianie abs działa bez uwag.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.