Skocz do zawartości

Dodatek do paliwa - JAK? (NIE JAKI, TYLKO JAK)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

W BMW jest dwukomorowy bak paliwa, czy się myle?

Chodzi o to że jak ktoś chce stosować dodatek do paliwa to trzeba nalać np. 10ml na 10L paliwa - jakkolwiek, ale trzeba go wymieszać.

Gdy nalewamy paliwo do baku to zapewne napełniamy jedną komore, a później przelewa się do drugiej.

Jak zużywamy paliwo to chyba z jednej komory a później z drugiej...

To jak nalać dodatek, aby wymieszać go dobrze z całym paliwem, a nie było tak że w jednej komorze jest go 200% a w drugiej 0% ?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Moim zdaniem zbiornik paliwa jest dwukomorowy lecz i przelewowy ( grawitacyjnie) . Jak napełnisz jedną komorę to nadmiar paliwa przelewa się do drugiej komory.

Ja w pierwszej kolejności nalał bym dodatku do zbiornika następnie zatankował paliwo . Na pewno paliwo nie wymiesza się dokładnie z dodatkiem dla dwóch komór ale w jakimś stopniu na pewno zapełni jeden jak i drugi zbiornik.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
.
Opublikowano
Zawsze wlewam dodatek do paliwa jak zbiornik jest prawie pusty. Nawet przy tak profilowanym zbiorniku jaki jest w G20, Additiv dobrze się miesza z paliwem.
Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

Tutaj zapewne dochodzi aspekt tego co ma większą gęstość (i opadnie na dno, lub będzie unosić się na ON) - olej napędowy/benzyna czy dodatek.

Ciężki temat

Opublikowano
Nie ma to znaczenia - przecież dodatki renomowanych firm są w pełni mieszalne z paliwem i nie trzeba nic kombinować. Najlepiej wlać do zbiornika przed tankowaniem i po sprawie.
Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

Nie ma to znaczenia - przecież dodatki renomowanych firm są w pełni mieszalne z paliwem i nie trzeba nic kombinować. Najlepiej wlać do zbiornika przed tankowaniem i po sprawie.

No ogółem to tak - z tym że tutaj nikt nie bierze pod uwagę tego że bak może byc dwukomorowy i paliwo miedzy komorami chyba nie zabardzo się miesza?

Opublikowano

Jeśli się miesza z paliwem to się zmiesza i przeleje. 

Jakie dodatki używacie do benzyny 258KM??

Pozdrawiam,

47

Opublikowano

Kiedyś słyszałem, że MIXOL to dobry dodatek - 100ml na bak, ale dzisiaj?

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

Też stotuje czasem olej 2T ale nie Mixol, tylko Liqui Moly 1052 ze względu na ilośc popiołów itp.

Jednak pytanie jest, jak zalać, nalać aby się dobrze z CAŁOŚCIĄ wymieszało, a nie TYLKO Z POŁOWĄ BAKU

Edytowane przez luk_byd

Opublikowano

Skoro tak bardzo jesteś zdania, że paliwo nie przelewa się z jednej komory do drugiej, to wyjeździj bak do pustego. Wlej połowę dodatku. Wlej połowę paliwa. Wlej resztę dodatku i dolej do pełna.

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
2 hours ago, rafaeelloo said:

Skoro tak bardzo jesteś zdania, że paliwo nie przelewa się z jednej komory do drugiej, to wyjeździj bak do pustego. Wlej połowę dodatku. Wlej połowę paliwa. Wlej resztę dodatku i dolej do pełna.

Kwestia gęstości tego dodatku. Tzn nie napisałem tego aby przekonać innych do mojej racji - bo nawet nie wiem czy ją mam.

Po prostu nie wiedziałem, nie wiem i liczyłem że ktoś technicznie mi to wytłumaczy, ale już obejrzałem bak paliwa od g20/g30 i wiem że rzeczywiscie robię niepotrzebne zamieszanie i dodatek rzeczywiśćie podczas jazdy powinien sam się w pelni wymieszac.

Opublikowano

Jak się stosuje dodatek,  taki który jest do tego przeznaczony to  wówczas nie ma problemu z mixem. Ja używam  od lat specjalny do Diesla i nie mialem do tej pory problemów z silnikami, wtryskami itp. Ale jak ktoś  eksperymentuje  z domieszkami oleju do paliwa, to przychodzą mu myśli do głowy czy się wymiesza.  Czy to dobre dla silnika i osprzętu?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Paliwo regularnie miesza się między komorami.
Np. w E39 3.0d były dwie pompki elektryczne. Progowa odpowiadała a ciśnienie paliwa do pompy CR, a pompa w baku była od tego aby zadbać o paliwo w "koszu" w baku, dla pompy progowej.

Później zastosowano inne rozwiązanie. Paliwo wracające od silnika "zabierało" część paliwa z lewej połówki do prawej. Na zasadzie dyszy venturiego