Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem nowy na forum gdyż jestem posiadaczem BMW 330i od niedawna i to moje pierwsze BMW w życiu ( Po Mercedesie). Mam pytanie odnośnie dźwięku wydechu, mianowicie na filmikach na YT widziałem jak przy przygazówkach wydech w tym modelu wydawał bardzo fajny dźwięk taki popcorn przy odjęciu gazu na wyższych obrotach. Przyznam że między innymi dlatego odpadło Audi i MB oraz Alfa na etapie wyboru gdyż ten dźwięk w BMW mnie mega ujął. Jakie było moje zaskoczenie gdy okazało się po zakupie że nie ma tego efektu ( Próbowałem Sport Plus z wył ESP oraz na trybie skrzyni S) i kompletnie nic, oczywiście dźwięk przy przyspieszaniu jest ok ale nie o tym mowa. Pytanie do forumowiczów czy jest jakiś sposób lub elektronicznie możliwa zmiana by ten rodzaj ,, pyrkania" wydobyć. Oczywiście w Salonie w wała lecą że niby tak jest zawsze i że ten efekt który oglądałem mają auta na rynek amerykański. Tylko że ja oglądałem filmiki z Holandii, Belgii oraz UK z czego w Belgii robił filmik gościu z salonu BMW wiec nie mógł mieć auta sprowadzonego z USA przecież.

Silnik to 2.0 o mocy 258KM i 400Nm, napęd RWD, całość m pakiet ( w konfiguratorze nie było czegoś takiego jak sportowy wydech itd.)

Produkcja to czerwiec 2022 ( ostatnie sztuki przed liftem)

Nie chce dłubać nic poza salonem, bo gwarancje na 5 lat mam ale może robię coś nie tak albo nie znam jakiegoś patentu w opcjach, proszę o pomoc jeśli ktoś coś wie.

Jeśli wątek był to sorki ale jestem tu od 30 min i nie znalazłem nic apropo takiego tematu w G20 330i.

Opublikowano
Ten delikatny popcorn był w samochodach sprzed bodajże lipca 2020, jakoś tak. Potem wszedł jakiś soft z nowymi restrykcyjnymi normami i brzmienia już nie ma :) Taka śmieszna europejska pseudo walka z normami spalin. Jak nie chcesz dłubać nic poza salonem, to musisz się przyzwyczaić. No i dźwięk przy przyspieszaniu też jesteś świadomy, że leci tylko dla Ciebie z głośników, a na zewnątrz cisza? :lol:
Opublikowano
Ten delikatny popcorn był w samochodach sprzed bodajże lipca 2020, jakoś tak. Potem wszedł jakiś soft z nowymi restrykcyjnymi normami i brzmienia już nie ma :) Taka śmieszna europejska pseudo walka z normami spalin. Jak nie chcesz dłubać nic poza salonem, to musisz się przyzwyczaić. No i dźwięk przy przyspieszaniu też jesteś świadomy, że leci tylko dla Ciebie z głośników, a na zewnątrz cisza? :lol:

To na bank tylko kwestia softu? Czyli pewnie da się wykodować te normy i restrykcje ? :) (Ja mam gwarancję tylko na 3 lata).

Opublikowano
Witam,

Jestem nowy na forum gdyż jestem posiadaczem BMW 330i od niedawna i to moje pierwsze BMW w życiu ( Po Mercedesie). Mam pytanie odnośnie dźwięku wydechu, mianowicie na filmikach na YT widziałem jak przy przygazówkach wydech w tym modelu wydawał bardzo fajny dźwięk taki popcorn przy odjęciu gazu na wyższych obrotach. Przyznam że między innymi dlatego odpadło Audi i MB oraz Alfa na etapie wyboru gdyż ten dźwięk w BMW mnie mega ujął. Jakie było moje zaskoczenie gdy okazało się po zakupie że nie ma tego efektu ( Próbowałem Sport Plus z wył ESP oraz na trybie skrzyni S) i kompletnie nic, oczywiście dźwięk przy przyspieszaniu jest ok ale nie o tym mowa. Pytanie do forumowiczów czy jest jakiś sposób lub elektronicznie możliwa zmiana by ten rodzaj ,, pyrkania" wydobyć. Oczywiście w Salonie w wała lecą że niby tak jest zawsze i że ten efekt który oglądałem mają auta na rynek amerykański. Tylko że ja oglądałem filmiki z Holandii, Belgii oraz UK z czego w Belgii robił filmik gościu z salonu BMW wiec nie mógł mieć auta sprowadzonego z USA przecież.

Silnik to 2.0 o mocy 258KM i 400Nm, napęd RWD, całość m pakiet ( w konfiguratorze nie było czegoś takiego jak sportowy wydech itd.)

Nie chce dłubać nic poza salonem, bo gwarancje na 5 lat mam ale może robię coś nie tak albo nie znam jakiegoś patentu w opcjach, proszę o pomoc jeśli ktoś coś wie.

Jeśli wątek był to sorki ale jestem tu od 30 min i nie znalazłem nic apropo takiego tematu w G20 330i.

Z innej beczki zapytam, bo ja akurat mam moją 330 z kwietnia :) Czy skrzypią Ci te imitujące alu. plastiki wokół nawiewu centralnego ? O poranku w zimnym aucie jest ok ale wystarczy, że zostawię auto na słońcu i przez kilka km skrzypią zanim się ułożą. Pod naciskiem jest dramat. Zastanawiam się czy tylko u mnie tak, bo chcę to reklamować.

Opublikowano

W USA auta nie mają filtra GPF więc mogą brzmieć nawet jeszcze lepiej od tych EU z przed zmiany softu na tą cichszą wersję.

Bez grzebania w kompie/wydechu pozostaje jedynie cieszyć się dźwiękiem turbiny, bo ją całkiem nieźle słychac przy uchylonym oknie (przynajmniej w G22).

Opublikowano
Ja mogę jedynie powiedzieć że mam 330ix z USA z czerwca 2020 i popcorn jest. W trybie sport. Słychać jak w wydechu się coś przestawia przy zmianie trybów
Opublikowano

Kurde a wiec to GPF czy coś takiego to uniemożliwia ? Generalnie wiem o tym choć przyznam że i tak przy uchylonym oknie jest w pytkę bo wcześniej miałem Mercedesa C 300 i on nie brzmiał kompletnie na zewnątrz a w środku dźwięk był dużo sztuczniejszy niż w BMW :P

Opublikowano
Witam,

Z innej beczki zapytam, bo ja akurat mam moją 330 z kwietnia :) Czy skrzypią Ci te imitujące alu. plastiki wokół nawiewu centralnego ? O poranku w zimnym aucie jest ok ale wystarczy, że zostawię auto na słońcu i przez kilka km skrzypią zanim się ułożą. Pod naciskiem jest dramat. Zastanawiam się czy tylko u mnie tak, bo chcę to reklamować.

Tego akurat nie uświadczyłem ale mam to regulowane zawieszenie ( twardość) i jak jeżdżę w Poznaniu po starówce (kocie łby) na trybie Comfort to niesamowicie dobija zawieszenie, aż jęczy jak resory w polonezie, mam nadzieję że się ułoży. Za to tryb Sport jest spoko. Generalnie jestem super zadowolony z wykończenia, BMW zrobiło niesamowity krok na przód od czasów F30 jeśli chodzi o wnętrze według mnie ;)

Opublikowano
W USA auta nie mają filtra GPF więc mogą brzmieć nawet jeszcze lepiej od tych EU z przed zmiany softu na tą cichszą wersję.

Bez grzebania w kompie/wydechu pozostaje jedynie cieszyć się dźwiękiem turbiny, bo ją całkiem nieźle słychac przy uchylonym oknie (przynajmniej w G22).

To prawda właśnie o tym pisałem wyżej że ten dźwięk jest na medal i chowa MB do kieszeni. Generalnie mógłbym coś pogrzebać ale w granicach tego by nie stracić gwarancji ale z tego co wiem to BMW jest mega czułe na wszystkie ingerencje, a szkoda mi byłoby stracić gwarę. Oczywiście w BMW mi powiedzieli że mogę wymienić wydech na M Performace za jedyne 19 999 z robocizną ale aż tak mi nie zależy xD

Opublikowano
Witam,

U mnie to samo, nie tylko te w centralnej konsoli. Więcej, w salonie macałem m4 i 5er- to samo w mniejszym lub większym stopniu. Niemniej irytuje mnie to niemiłosiernie, a w salonie krótko mówiąc jedni sobie z tym nie radzą drudzy nie widzą problemu.

Opublikowano
Witam,

U mnie to samo, nie tylko te w centralnej konsoli. Więcej, w salonie macałem m4 i 5er- to samo w mniejszym lub większym stopniu. Niemniej irytuje mnie to niemiłosiernie, a w salonie krótko mówiąc jedni sobie z tym nie radzą drudzy nie widzą problemu.

Trochę słabe, przyznam. Żona ma Tucsona z 2016 i spasowanie elementów tam jest lepsze niż w BMW za 250 tyś :D

Rozumiem, że serwis nie widzi problemu i nie chce tego naprawiać? :)

Opublikowano

Brak popcornu z wydechu to wynik nałożonych restrykcji nałożonych przez UE. Pod koniec 2019 roku po zmianie softu popcorn nie występuje. Ja mam wersję z opf'em ale mam jeszcze popcorn bo szukałem auta pod tym kątem :mad2:

Dodatkowo otworzyli mi ostatni tłumik od góry (żeby nie stracić gwarancji) i go lekko zmodyfikowali żeby był ciutke głośniejszy.

Ze względu na to że jest opf, Wielkiej różnicy nie ma, ale to zawsze coś

:mad2:

Opublikowano
Brak popcornu z wydechu to wynik nałożonych restrykcji nałożonych przez UE. Pod koniec 2019 roku po zmianie softu popcorn nie występuje. Ja mam wersję z opf'em ale mam jeszcze popcorn bo szukałem auta pod tym kątem :mad2:

Dodatkowo otworzyli mi ostatni tłumik od góry (żeby nie stracić gwarancji) i go lekko zmodyfikowali żeby był ciutke głośniejszy.

Hey ooo a to można zlecić to otwarcie tłumika w salonie czy trzeba drutować gdzieś na boku ? Swoją drogą co to za debilne pomysły UE, co ma dźwięk do spalania kurna :P

Opublikowano

Rozumiem, że serwis nie widzi problemu i nie chce tego naprawiać? :)

W jednym ASO powiedzieli, że to są plastiki i one będą skrzypieć. W drugim jeden poprawili, trochę pomogło, drugi niby zrobili, nic nie pomoglo, a brzęczącego przy basach światła stopu nie zrobili, bo wg nich wszystko było ok akurat w tym czasie :)

Opublikowano

Hey ooo a to można zlecić to otwarcie tłumika w salonie czy trzeba drutować gdzieś na boku ? Swoją drogą co to za debilne pomysły UE, co ma dźwięk do spalania kurna :P

Niestety musisz ogarnąć jakiś warsztat tuningowy albo kogoś kto umiał by to zrobić.

Brak popcornu ograniczają nie tylko ze względu na mniejsze spalanie ale i limitów głośności.... Pomału robię się żenująco w świecie motoryzacji :duh:

Opublikowano

Niestety musisz ogarnąć jakiś warsztat tuningowy albo kogoś kto umiał by to zrobić.

Brak popcornu ograniczają nie tylko ze względu na mniejsze spalanie ale i limitów głośności.... Pomału robię się żenująco w świecie motoryzacji :duh:

Limit głośności [BAD] gdzie ja żyję, czasem mam wrażenie że te restrykcje wymyślają jacyś emeryci umysłowi którym wszystko przeszkadza: spalanie, duże silniki, hałas, niezależność kierowcy, autonomia kierowcy fakt że ktoś chce jeździć jak lubi itd. Naprawdę za 10 lat będziemy jeździć elektrykami o mocy max 100KM z limitem prędkości na 120 Km/h i elektronicznym konfidentem który będzie zgłaszał na komisariat każde wykroczenie w stylu za szybkiej jazdy czy wjechania na ciągłą LoL.

Opublikowano

Mam 330i z 2019 roku i auto było super głośne przed "akcją serwisową". Po wgraniu nowego wyciszającego programu popcorn dalej trochę słychać ale to już nie to samo :duh:

Skontaktuj się z MGmotorsport.pl. Za ok 3500zł (cena z początku roku) zakładają nowy tłumik wykorzystaniem oryginalnej klapy do sterowania głośnością.

Opublikowano
Mam 330i z 2019 roku i auto było super głośne przed "akcją serwisową". Po wgraniu nowego wyciszającego programu popcorn dalej trochę słychać ale to już nie to samo :duh:

Skontaktuj się z MGmotorsport.pl. Za ok 3500zł (cena z początku roku) zakładają nowy tłumik wykorzystaniem oryginalnej klapy do sterowania głośnością.

Sam końcowy niewiele zmieni, a na pewno bez popcornu :/

Opublikowano

Limit głośności [bAD] gdzie ja żyję, czasem mam wrażenie że te restrykcje wymyślają jacyś emeryci umysłowi którym wszystko przeszkadza: spalanie, duże silniki, hałas, niezależność kierowcy, autonomia kierowcy fakt że ktoś chce jeździć jak lubi itd. Naprawdę za 10 lat będziemy jeździć elektrykami o mocy max 100KM z limitem prędkości na 120 Km/h i elektronicznym konfidentem który będzie zgłaszał na komisariat każde wykroczenie w stylu za szybkiej jazdy czy wjechania na ciągłą LoL.

Chcesz robić hałas? Jedź na tor. Tam nie ma limitów. Mam wrażenie, że nigdy nie mieszkałeś przy bardziej ruchliwej ulicy w mieście, albo kawałek od drogi np. krajowej. Każdego dnia muszę słuchać przygłupów, którzy hałasują nie mniej niż przelatujące samoloty.

Nie ma czegoś takiego jak autonomia kierowcy. Powinieneś jeździć zgodnie z przepisami, a jak nie jeździsz, to lepiej oddaj prawko. Sprawiasz zagrożenie dla innych uczestników ruchu drogowego.

Opublikowano

Po pierwsze. Na torach są limity głośności, nie takie jak na drogach publicznych ale w ramach ścisłości, są!

Po drugie, co złego że ktoś lubi pomruk swojego silnika, to nie znaczy że będzie zapierdalał jak dzik po lesie :cool2:

Po trzecie po to są klapki w układzie wydechowym, żeby nikomu pod domem nie hałasować, tylko na spotach!

Po czwarte, aktualne normy są wyssane z palca tak samo jak ekologia aut elektrycznych!!!

A po piąte to każdy sam wybiera gdzie mieszka :mrgreen:

Pozdrawiam i miłego weekendu