Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Podczas mocnego deszczu lub kiedy deszcz pada dłuższy czas i jestem w długiej trasie to otrzymuje komunikat "Chwilowe ograniczenie działania wspomagania kierowcy" Chodzi o przednią kamerę. To normalne, czy lepiej udać się do ASO ?

IMG-20220908-191627.jpg

Dzięki

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Cześć,

Podczas mocnego deszczu lub kiedy deszcz pada dłuższy czas i jestem w długiej trasie to otrzymuje komunikat "Chwilowe ograniczenie działania wspomagania kierowcy"

Dzięki

czyli wtedy kiedy najbardziej wspomaganie kierowcy jest potrzebne , do tego jeszcze dłuższa jazda w czasie mgły- też pojawia się ten komunikat -

norma

Opublikowano
Cześć,

Podczas mocnego deszczu lub kiedy deszcz pada dłuższy czas i jestem w długiej trasie to otrzymuje komunikat "Chwilowe ograniczenie działania wspomagania kierowcy"

Dzięki

czyli wtedy kiedy najbardziej wspomaganie kierowcy jest potrzebne , do tego jeszcze dłuższa jazda w czasie mgły- też pojawia się ten komunikat -

norma

Bo sztuczna inteligencja nie przewyższa ludzkiej i za kierowanie pojazdem odpowiada jeszcze człowiek.

Opublikowano

Dzieje się to zwłąszcza w zimie, jak jadę szybko lub w mocnym śniegu wolniej. Trzeba wtedy kamerę i czujniki przetrzeć - włączenie ponowne silnika gasi komunikat.

Pewnych rzeczy nie przeskoczysz - jak jest brud czy śnieg na kamerze to normalne jest, że "nie widzi" :)

Opublikowano
Przecież wycieraczka przeciera szybę również tam gdzie jest kamera. Skoro ja widzę to ona też. Nigdy nie miałem takiego komunikatu w deszczu/śniegu, nawet przy bardzo dużych opadach. Raz mi się zdarzyło, ale była mega mgła, gigantyczna wilgotność, widoczność na kilka metrów i prędkość podróżowania około 30km/h.
Opublikowano
Logika logiką, a system systemem. Moim zdaniem bierze on pod uwagę to też, ile śniegu pada MIĘDZY pracą wycieraczek - przecież jak jedziesz w ulewie, to mimo, że wycieraczki chodzą na maksa, to i tak nic nie zobaczysz, prawda? :)
Opublikowano
Jak mam ulewę, w której nie widzę gdzie jadę to zwalniam, do takiej prędkości w której widzę, czyli system też "widzi". Tak, między przejściami wycieraczek pada, ale z tego co można zaobserwować system bierze na to poprawkę. Przynajmniej tak to "widzę" ( :D ) po kilku latach jeżdżenia.
Opublikowano

:)

Mi chyba 2 razy to się stało zawsze w śnieżycy - nigdy w deszczu :)

Przy czym ja mam auto z początku samego produkcji - a tu widzę po kolegi notce, że to jest poliftingowe; może więc trzeba w ASO zrobić update softu po prostu?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Też miewam taki komunikat.

Komunikat się pojawia podczas śnieżycy, ulewy i mgły - pomaga przetarcie czujników i kamery.

Po zatrymaniu i ponownym odpaleniu system wraca.

aktualnie:

i4 G26 z 2023

X5 45e z 2023

118i z 2019

Były 730d E65 z 2004; 120i z 2005; 518d F10 z 2015; X4 20d z 2017, 518d z 2021

Opublikowano

U mnie problem zaczął się pojawiać przy jesiennej aurze. Nie ma deszczu czy innych czynników. Po odpaleniu auta i przejechaniu około kilometra system przestaje działać. PrY nawiewów ustawionym na szybę i maksymalnej temperaturze problem sam znika podczas jazdy po 5-10 km. Podejrzewam problem filtrem kabinowymi przez co może parować szyba przy kamerach. Już je zamówiłem i wymienię. Ale może kolega który zakładał wątek wyjaśnił co było nie tak

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 1 rok później...
Opublikowano

Też mi się ostatnio wyświetla ten komunikat, albo jak padał ostro śnieg jak przed paroma dniami, albo jak mgły trochę było. 

czy to normalne? Czy jednak leży w czymś problem?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Raczej normalne przy takiej pogodzie, winna jest kamera na przedniej szybie.