Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, PiotrKz napisał(a):

Czy komus udało się zakodować samemu lub u jakiegoś magika inną mapę skrzyni biegów?
Chciałbym aby auto trzymało niższy bieg bo obecnie w trybie comfort przy spokojnej jeździe skrzynia zbyt szybko podbija biegi i obroty lecą na poziom 1100-1200. Po 1 nie jest to za zdrowe dla silnika a po drugie powoduje wyczuwalne wibracje (które giną powyżej 1300)

Uprzedzając sugestie, tak wiem, że mogę wziąć skrzynię w S ale wtedy obroty sa zbyt wysokie (trzyma okolice 2500) i reaguje zbyt gwałtownie na każde muśnięcie gazu. Sport Individual też nie rozwiązuje problemu, chciałbym żeby wszystko zostało jak w Comfort tylko, żeby przeciągnął te 200-300 RPM przed podbiciem biegu. 

Ja ustawiłem to w sport individual i mam około 1500 obrotów utrzymywane. Musiałbym sprawdzić co jest tam ustawione, ale chyba silnik sport skrzynia comfort I wychodzi taki efekt. Cały czas jednak trzeba się i tak przełączać bo samochód odpala się w comfort

Opublikowano
4 godziny temu, PiotrKz napisał(a):

Czy komus udało się zakodować samemu lub u jakiegoś magika inną mapę skrzyni biegów?
Chciałbym aby auto trzymało niższy bieg bo obecnie w trybie comfort przy spokojnej jeździe skrzynia zbyt szybko podbija biegi i obroty lecą na poziom 1100-1200. Po 1 nie jest to za zdrowe dla silnika a po drugie powoduje wyczuwalne wibracje (które giną powyżej 1300)

Uprzedzając sugestie, tak wiem, że mogę wziąć skrzynię w S ale wtedy obroty sa zbyt wysokie (trzyma okolice 2500) i reaguje zbyt gwałtownie na każde muśnięcie gazu. Sport Individual też nie rozwiązuje problemu, chciałbym żeby wszystko zostało jak w Comfort tylko, żeby przeciągnął te 200-300 RPM przed podbiciem biegu. 

xHP i ustawiasz sobie dowolnie co chcesz.

Opublikowano
7 godzin temu, komoornik napisał(a):

xHP i ustawiasz sobie dowolnie co chcesz.

Z tego co widzę trzeba kupić jakiś specjalny adapter - xHP Wi-Fi - bo zwykły OBD nie działa? Udało Ci się tę mapę łatwo pozmieniać i przypisać do danego tryby jazdy? 

10 godzin temu, zornold napisał(a):

Ja ustawiłem to w sport individual i mam około 1500 obrotów utrzymywane. Musiałbym sprawdzić co jest tam ustawione, ale chyba silnik sport skrzynia comfort I wychodzi taki efekt. Cały czas jednak trzeba się i tak przełączać bo samochód odpala się w comfort

Sama zamiana na Sport indyvidual robi jeszcze kilka innych rzeczy. Nie mogę też uzyskać w tym trybie zrównoważone twardości zawieszenia. 

Opublikowano (edytowane)

Najlepiej sobie samemu ogarnąć xHP, bo był tu kolega któremu robiła to trzecia osoba i żałował bo musiał mu płacić za każdą modyfikację zamiast się samemu bawić do woli w telefonie, o ile mnie pamięć nie myli. xHP ma listę adapterów z którymi współpracuje, ja już jeden z nich kiedyś kupiłem żeby coś diagnozować kodować zmieniać tylne klocki.

https://rbttuning.atlassian.net/wiki/spaces/RBTTUNING/pages/1179749/xHP+Flashtool+-+Supported+Flashing+Hardware

Edytowane przez Markok
Opublikowano
4 godziny temu, PiotrKz napisał(a):

Z tego co widzę trzeba kupić jakiś specjalny adapter - xHP Wi-Fi - bo zwykły OBD nie działa? Udało Ci się tę mapę łatwo pozmieniać i przypisać do danego tryby jazdy? 

Sama zamiana na Sport indyvidual robi jeszcze kilka innych rzeczy. Nie mogę też uzyskać w tym trybie zrównoważone twardości zawieszenia. 

Samych map zmiany biegów nie zmieniałem, pasuje mi to co jest w ramach Stage 3 xHP.

Korzystam z adaptera MHD Universal.

Opublikowano

@komoorniktym adapterem zakodowaleś czytanie świateł, znaku stop i ustąp w Polsce, czy masz jakieś auto z innego rynku i było to gotowe? 

Wytłumacz mi amatorowi proszę do tego MHD  trzeba jakieś oprogramowanie czy to już jest komplet? 

Opublikowano
Godzinę temu, komoornik napisał(a):

Kodowałem, korzystając z BimmerUtility.

MHD Universal to sam adapter.

Nie wiesz czy BimmerCode to ogarnia?