Skocz do zawartości

Nowe opony letnie do F15 - dylemat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WItam,

prośba o opinie, w tej chwili letnie mam jakieś chińskie przód 275/40/R20 a tył 315/35/R20. Generalnie łądnie to wygląda ale chińska opona dostała balona i chcę kupić porządne nowe opony.

Ten zestaw wygląda ładnie ale wydaje mi się że na zimowym zestawie (4 x 255/50/R19) jeżdzi się bardziej komfortowo ale to może być tylko wrażenie. Nie odczuwam również jakieś lepszej stabilności na tych szerokich letnich Z tego powodu zastanawiam się czy nie sprzedać letnich felg a kupić jedynie letnie opony do felg zimowych. Pytanie czy na tych felgach musze kupić 4x 255/50/R19 czy na tył mogę założyć szersze 285 bez wymiany felgi na szerszą ?

Jakie są wasze odczucia odnośnie 20"

Pozdr

Opublikowano

ostatnia opcja o jakiej piszesz odpada... trzymaj sie zasady szerokosci opon jakie przewiduje BMW w przypadku opon o roznych szerokosciach. Poczytaj na temat xdrive w bmw i zalecen producenta co do stosowania opon o roznych szerokosciach. Stereszczajac temat zasada jest taka - jesli zakladasz opony na wszystkie 4 felgi moga byc bez gwiazdki natomiast opony o roznych szerokosciach z tylu i przodu - dajesz tylko z gwiazdka wg zalecen bmw.

Wiec w przypadku Twoich felg i roznych szerokosci opon z przodu i z tylu jak najszybciej sciagalbym te opony z felg zeby nie zrobic krzywdy delikatnej skrzyni rozdzielacza xdrive.

Lub ewentualnie ale tylko na wlasne ryzyko robisz pomiar obwodow opon. Praktycy i doswiadczeni w temacie pisza ze gorna granica toleracji to jest maks 1% roznicy w obwodach pomiedzy oponami.

Co do samych odczuc to fakt, masz odczucia jak najbardziej celne. Na felgach 19 calach i na oponach o szerokosci 255 moja F15 jest jakby lzejsza i naprawde czuc ze jest jej lekko sie rozpedzic. Na letnich kolach jakie mam zalozone czyli 285/35/21 przod oraz 325/20/21 z tylu to niestety czuc opory toczenia... no ale cos za cos... komfort, mniejsze spalanie z jednej strony, a z drugiej wyglad :) Cos za cos... :)

Opublikowano
  • Autor

Hej, dzięki za info, nie bardzo tylko rozumiem co masz na mysli opony z gwiadką i czemu mialbym jak najszybciej zdjąć opony ? w tej chwili mam z powrotem chwilowo zimowe 4x 255/50/R19 ale ten letni też byl chyba OK wg BMW ? przód 275/40/R20 i tył 315/35/R20

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor
To jeśli chciałbym wymienić te chińskie opony letnie to na przykład Falkeny FK510 nie będą prawidłowe ? najbardziej mi pasują w kontekście ceny do jakości, no i są bardzo ciche.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

bez homologacji można próbować na własną odpowiedzialność, jak nie chcesz ryzykować to kup z gwiazdką coś i spokój.

Albo zostań przy 19, można kupić 4x taką samą bez homologacji i jeździć. Ja mogę polecić continental premium contact 6, może odrobinę słychać ale kleją i się nie zużywają szybko nawet jak gonisz cały czas z wysokimi prędkościami

Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
Opublikowano
  • Autor

Panowie,

a czy mogę założyć w 19" na przód 255 a na tył 285 ? nie mam takiej opcji na tabliczce na słupku od drzwi a widzę ze są takie konfiguracje w X5, ale moze moja wersja samochodu nie jest jakos do tego przystosowana ?

Wtedy mialbym wyższy profil ktory daje komfort i szczerze to nawet bardziej wizualnie mi sie podoba niz 20" a jednoczenie te tylne bylyby szersze co też mi się podoba.

Pozdr

Opublikowano
  • Autor

No dobra, zaszalałem i kupiłem oryginalny set - felgi mieszane 9" oraz 10" z oponami Continental przód 255/50R19 i na tył 285/45R19 (używane ale naprawdę stan super, właściwie jak nowe). Niestety komfort jazdy do bani bo te opony to Run Flat, ale z góry wiedzialem ze będę chcial je sprzedać i kupić zwykłe (sprzedawca nie chcial sprzedać samych felg). Ogólnie koła dobrze wyważone, nic nie ściąga jest idealnie, ale twardo ...

I teraz Panowie dylemat życia :)

1. Komfort jest o rzędy wielkości gorszy od 4x 255/50R19 na zimówkach które jeszcze wczoraj mialem założone awaryjnie ale nie Run Flat tylko zwykłe, porównałbym go do 21" zwykłych letnich które mialem lub troche jeszcze gorzej. I teraz czy jeśli założe na te nowe felgi taki sam mieszany zestaw ale nie Run Flat to komfort będzie taki sam jak przy 4x255/50R19 czy może te szersze tylne opony też wpłyną na gorszy komfort ?

2. Drugie pyutanie też związane z szerszym tyłem, czy te raptem o 3cm szersza opona z tyłu może wpływać na mniejsza dynamikę czy zwyczajnie już sobie dopowiadam, nie chce mni się przekładać już kolejny raz tych zimówek zeby to sprawdzić :)

Z ciekawostek to w takim mieszanym układzie profil opony 255/50 to 127,5mm natomiast profil opony 285/45 to 128,25mm, rozumiem że różnica 0,75mm w profilu jest granicą błędu i nie wpłynie na x-drive, no raczej :)

Pozdr

Opublikowano
  • Moderatorzy

Różnica spalania marginalna, promilowa.

255/50 względem 285/45 różni 0,2% na obwodzie. Wszystko w normie. To OE rozwiązanie od BMW, nie masz co tutaj się doszukiwać.

Opublikowano
  • Autor
Czy są w ogóle homologowane opony do BMW ale nie Run Flat ? Wszystkie które znalazłem na największych portalach z oponami tam gdzie jest z gwiazdką to jest Run Flat, szczerze najbardziej podchodzą mi Falkeny ale wiadomo że te nie mają homologacji
Opublikowano
  • Autor

I jeszcze jedno pytanie do forumowiczów, czy ma ktoś z Was taki zestaw opon mieszanych zalożony (przod 255/50R19 tył 285/45/19) ale na zwykłych oponach nie Run Flat ?

Ten temat zaczyna mnie wykańczać, zdaje sie ze najlepszą opcją jest założyć letnie 4x 255/50R19 i zapomnieć o temacie a reszte setów sprzedać w diabły.

Pozdr

Opublikowano
  • Autor

To jak Panowie, może się ktoś pochwalić takim mieszanym zestawem na zwykłych oponach, nie Run Flat ? jeśli tak to na jakiej marki oponach ?

Daje sobie czas na długi weekend i musze zdecydować czy wymieniac kapcie na zwykłe w tych nowych felgach czy zakladać 4 takie same na felgi od opono zimowych.

Pozdr

Opublikowano

To dobrze ze dajesz sobie czas przez weekend :) Akurat jest dlugi weekend wiec bedziesz mial lekture i prace domowa do odrobienia.... podesle Ci temat w ktorym wszystko jest wyczerpujaco opisane i to jakie problemy czesto przez niewiedze wyrastaja jak grzyby po deszczu ...

Tam wszystko jest wiec jak przeczytasz to bedziesz wiedzial jakie opony zastosowac w swoim X5. Niestety xdrive w bmw jest bardzo czuly na zastosowany niewlasciwy rodzaj ogumienia

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=86&t=242171

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

jestem na etapie zmiany rozmiaru kol w swoim aucie, obecnie jeżdżę na 20cali (315/35 & 275/40) z rożnymi wielkościami na osiach, węższa przód , szersza tył, planuje zmianę felg do rozmiaru 19 i wielkość opon 255/50/r19 z tabliczki znamionowej, czy różne et na osiach felg ma znaczenie?

ciekawi mnie kwestia opon typu run flat vs zwykle, w przypadku opon o różnych wielkościach na osiach obwód ma istotna sprawę dla xdrive o tyle przy takich samych wielkościach opon na obie osie run flat chyba już nie odgrywa takiej roli, opony nowe ten sam bieżnik, ciśnienie i producent, obwody będą identyczne, czy kto to spraktykował i poleca?

czy jakis konkretny model opon lato/zima rozmiar 255/50 polecacie?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
mam założone 4x 255/50 r19 na 4 felgach 9j w e53 xdrive chociaż one wychodziły w r19 tylko z mieszanym ogumieniem. Po 100tyś km na ogumieniu bez ROF, stwierdzam, że to idealny kompromis pomiędzy komfortem i prowadzeniem. Cena za opony w miarę przystępna (za coś premium).
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Cześć,

Zamierzam założyć 4x 285/45R19 111W

Normalnie mam rożne felgi z oponami ROF* przód 255 i tył 285

Dokupiłem felgi tylne (większe) i chcę wszystkie jednakowe założyć bez ROF i bez *.

Jakieś uwagi na taki secik?

Pozdrawiam.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
jak wyżej napisane, nie powinno być problemów :cool2:
Opublikowano
  • Moderatorzy

Zakładasz 4x to co na froncie masz a nie to co na tyle.

Ta opona może trzeć na froncie o nadkola, przez zbyt szeroką felgę na froncie i jej wysunięcie.

Seria ma

9x19 ET 37

10x19 ET 21

Tył wstawiając na przód wyjdzie ci aż 3 cm.

Ja bym tego nie zakładał.

Opublikowano
Zakładałem tył na przód były testy nie wystaje za obrys (mam m pakiet ) i nie trze, bardziej zastanawiałem się nad xdrive ale rozmiary te same wiec chyba będzie okej.
Opublikowano
Zakładasz 4x to co na froncie masz a nie to co na tyle.

Ta opona może trzeć na froncie o nadkola, przez zbyt szeroką felgę na froncie i jej wysunięcie.

Seria ma

9x19 ET 37

10x19 ET 21

Tył wstawiając na przód wyjdzie ci aż 3 cm.

Ja bym tego nie zakładał.

Musze ci przyznać rację.

Jeszcze raz sprawdziłem i niestety minimalnie wystaje z przodu poza obrys koło 19" 285, nie obciera o nic ale wystaje wiec jak policmajstry zobaczą to pożegnam się z dowodem.

Chyba jestem zmuszony kupić z ROF te mieszane opony ze względu na skrzynkę rozdzielczą xdrive, bo nie ma bez ROF kompletu z homologacja 255/285 19"

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

możesz dokupić 2 felgi 9J na tył i dystans. Wtedy 4x taka sama opona.

Przy okazji po takiej zmianie zaobserwowałem delikatnie mniejsze spalanie :8)