Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam. sory za nowy temat ale nie moge znaleźć nigdzie.

Otóż wymieniłem zawieszenie z przodu plus amortyzatory i sprężyny bo jedna pękła. Wszystkie wahacze plus końcówki drążka plus wieszaki są firmy lemforder a amortyzatory zax(podobno pierwszego montarzu).

teraz w czym tkwi problem.

moja betka ma fabryczny M-Pakiet i podobno fabrycznie jest niższe zawieszenie, a teraz po wymianie wszystkiego przód stoi według mnie za wysoko i śmiesznie to wygląda, a mechanior twierdzi że wszystko kupował po VIN. według mnie stoi wyżej niż wcześniej o jakies 5 centów. prosze o porady.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprężyny eibach pro-kit i będzie jak należy. Nawet oryginalne nowe sprężyny z aso, po numerze vin, robią kozę z auta a co dopiero standardowy zamiennik.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Moderatorzy
Opublikowano
...mechanior twierdzi że wszystko kupował po VIN. według mnie stoi wyżej niż wcześniej o jakies 5 centów. prosze o porady.

Ile zwoi mają te sprężyny ? Może kupił standard, a nie M-tech ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No jak dla mnie to to jest zdecydowanie standard. Niech da numery części jakie montował. Standard między górną krawędzią opony a rantem błotnika ma około 5cm szczeliny, emka ma około 1cm.
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Montowaliście dedykowane sprężyny pod sportowe dostosowanie podwozia lub podwozie m? Zawsze kończy się kozą, nawet przy oryginałach z aso.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Moderatorzy
Opublikowano

Pisałem już o tym kilka razy bo miałem ten sam problem. Wrzuciłem u siebie spężyny m-paka dobierane po VIN z ASO i też koza była. Nawet po 10 tysiącach się nie uklepały, a poprawność montarzu sprawdzałem w 2 miejscach.

Jak się da to niech odda to i wrzuci eibacha - taniej (bo w ASO chyba po 550 za sprężynę płaciłem) a będzie stała fura o wiele lepiej.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
witam ponownie. kolega mi coś mówił o obcięciu sprężyn. że niby będzie ok. ja nie bardzo w to wierzę bo wydaje mi się że te standardy mogą być troche bardziej miękkie niż m-tech. co myślicie???
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Szczerze to drzewa mieć dobrze w głowie nie poukładane :duh:

Wizualnie będzie ok, o ile auto stoi tylko pod domem. Słusznie zauważyłeś że są bardziej miękkie, ale to i tak nie ma w tym wypadku znaczenia, sprężyn się nie tnie!

Auto zrobi się nieco mniej przewidywalne. Już lepiej kup najtańsze sprężyny -40mm i wymień. Koszt ok 200zł za przód.

Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)