Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam już datę odbioru M240 - pierwsza połowa stycznia.

Nic nie wypadło z konfiguracji, a mam HK, aktywny tempomat, kamerę cofania. Nie ma też problemu z dotykowym wyświetlaczem.

Widziałem na youtube pierwsze recenzje i zapowiada się naprawdę fajne auto :)

Mega informacja, gratulacje ! Ja nadal czekam na detale do deleaera.

Po recenzjach apetyt jeszcze sie zwiekszyl, mysle ze bedzie grubo :)

Btw nowa 2er w Portimao Blue wyglada epicko:

bmw_m240i_coupe_portimao_blue_01.jpg

• Odpowiedzi 330
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Mikiciuk testuje

Fajny materiał! Dzięki za podesłanie linka. Przyspieszenie z dwiema osobami i bez procedury startowej robi wrażenie :)

Chyba we wszystkich recenzjach pojawiają się bardzo pochlebne opinie o prowadzeniu się samochodu i dobrze spisującej się skrzyni biegów.

Po odbiorze najgorsze dla mnie jest zawsze pierwsze 2000 km, aby nie szaleć i dobrze dotrzeć silnik.

Opublikowano
Przyspieszenie z dwiema osobami i bez procedury startowej robi wrażenie :)

całkiem przyzwoicie (ciut wolniej lub podobnie jak moje stare auto), myślę, że dobry program zrobi robotę :cool2:

jak się pojawią, chętnie to zobaczę i przetestuję, bo już mnie mój błąd życiowy, tzn g30 :duh: doprowadza do rozpaczy :roll:

z bmw > r1150r rockster > k1200r beaster > f30 328 sport > g30 520xd

RIP - audi S5 460PS - stolen...

Opublikowano

Zawsze sie zastanawiałem jaki jest sens robienie programu w autach, które jak wychodzą z fabryki to i tak już zostawiają prawie wszystko na światłach. Oświecisz mnie piotrc ?

Z ciekawości, co niedobrego sie dzieje z Twoim G30 ? Dosyć często jeżdzę 530d i właściwie nie ma sie do czego przyczepić, wygodna limuzyna do połykania kilometrów, od nowości właściwie żadnych awarii a już prawie 180k nastukane.

Opublikowano
Zawsze sie zastanawiałem jaki jest sens robienie programu w autach, które jak wychodzą z fabryki to i tak już zostawiają prawie wszystko na światłach. Oświecisz mnie piotrc ?

heh to jest jak choroba, imho kierowcy dzielą się na grupy, jedni lubią auto typu m240, inni wolą 730d z masażami i wodotryskiem (pewnie są jeszcze inne niezrozumiałe dla mnie grupy kapeluszników);

albo jeszcze nie wszedłem w tę kategorię wiekową :D

Z ciekawości, co niedobrego sie dzieje z Twoim G30 ? Dosyć często jeżdzę 530d i właściwie nie ma sie do czego przyczepić, wygodna limuzyna do połykania kilometrów, od nowości właściwie żadnych awarii a już prawie 180k nastukane.

z g30 jest wszystko ok, tylko po 2 miesiącach jazdy, stwierdzam, że jednak to nie jest auto dla mnie.

10 lat temu sprzedałem jedyne auto jakie miałem z silnikiem diesla (v6 240ps)- powiedziałem sobie, że nigdy w więcej...

ale w wrześniu jakiś koleś z walizką zajumał mi audi... więc trzeba było kupić coś na szybko w ograniczonym budżecie, jednak z minimalnym must have.. i tak padło na g30 520xd..

nie mogę się przyzwyczaić do tego silnika - taki sorry za określenie "dziadkowóz"..

btw w środę daje go na operację zwiększenia mocy :roll:

są też pozytyw - zasięg :cool2:

spalanie na trasie - można lecieć w zakresie 160-200 km/h (powyżej to już ciężko osiągalne) i spalanie jest w okolicy 10 l/100 km :cool2:

ale cóż - wiedziałem co biorę, teraz z rok się muszę tym pobujać.

jak to się mówi - jak się nie ma co się lubi - to się lubi co się ma :D

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Czesc , tez zamówilem m240 xi coupe, ale miesiąc temu, zaliczka wpłacona, konfi ustalony i czekam z niecierpliwością....

podobno jednak obsuwa moze byc z datą premeiry w PL

ma byc 22.01.2022 [ chyba po to żeby d€zo cyfr 2 było :D

a nie jest wykluczone ze beda z powodu opóżnień wie premiery tego samego dnia-- m240 oraz i4- obie 26. lutego.....

to info od zaprzyjażnionego handlowca z salonu BMW

rabat dostałem 12% dokladnie i nie dało sie nic wyciśnąc więcej....

na youtube juz sa filmiki z jazd, wydech brzmi ok...

pozdro

Opublikowano

U mnie produkcja wyznaczona na tydzień 47, dziś zaczął sie tydzień 50. Moje auto nadal wisi w systemie na produkcje na tydz 47, żadnych aktualizacji, właściwie to nie wiadomo co sie dzieje. Powiedziano mi, że w tym roku się nie wyprodukuje ale nie wiem na podstawie czego, nic mi na restrykcje nie wpadło.

Opcje są dwie, albo słabo trafiłem z dealerem albo rzeczywiście nic nie wiadomo. Chociaż patrząc co kolega markos pisał to raczej to pierwsze. Ja zamówiłem pod koniec września. Premiera- też nie wiadomo kiedy, śmiech trochę, tym bardziej że w Stanach ludzie już śmigają nowymi autami.

Dobrze, że nie sprzedałem swojego obecnego samochodu bo bym sie obudził z ręka w nocniku :mad2:

Opublikowano
U mnie produkcja wyznaczona na tydzień 47, dziś zaczął sie tydzień 50.

a kiedy miales potwierdzona produkcje? bo ja tak z tydzien temu mialem info ze prod. na styczen juz ma zakonczone potwierdzenia, wiec moj sie zrobi nie wczesniej niz w lutym. ale w sumie powinny sie wtedy statusy zaktualizowac, nie?

Opublikowano
U mnie produkcja wyznaczona na tydzień 47, dziś zaczął sie tydzień 50.

a kiedy miales potwierdzona produkcje? bo ja tak z tydzien temu mialem info ze prod. na styczen juz ma zakonczone potwierdzenia, wiec moj sie zrobi nie wczesniej niz w lutym. ale w sumie powinny sie wtedy statusy zaktualizowac, nie?

Nie jestem w stanie powiedzieć od kiedy, nie dzwonie do nich co tydzień bo to nie ma sensu. Akurat bylem u dealera właśnie w 47 tygodniu i wtedy sie dowiedziałem, że ma sie niby już zacząć produkcja. Dzwoniłem dzisiaj z do nich z przekonaniem że coś tam się już dzieje a tu zonk, nic sie nie ruszyło, oni nie mają żadnych informacji, cały czas status 87 (Production Week Assigned).

Opublikowano
info z dziś: na restrykcjach harman kardon i ładowarka bezprzewodowa. wybór to czekanie (nie wiadomo jak długo) lub produkcja w styczniu bez.
Opublikowano
A ja właśnie wczoraj dowiedziałem się że G 42 w systemie nie figuruje jakby miało mieć jakiekolwiek restrykcje więc może są szanse na terminową dostawę z tego co słyszałem to związku z tym że do premiera to Bmw na zapas trochę części elektronicznych tam z zorganizowało aby nie było żadnych opóźnień poczekamy zobaczymy
Opublikowano
A ja właśnie wczoraj dowiedziałem się że G 42 w systemie nie figuruje jakby miało mieć jakiekolwiek restrykcje

dokładnie tak, w pliku z restrykcjami w ogóle nie ma G42, czyli z perspektywy dealera wygląda to tak, jakby nie miało żadnych. Natomiast z fabryki przychodzi info w momencie gdy jest opcja na slot produkcyjny, jak wyżej.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jeszcze tydzień temu otrzymywałem zapewnienie, że produkcja M240 miała być pod koniec grudnia. A dziś dostałem telefon, że... koniec lutego mimo braku restrykcji.

Macie jakieś nowe terminy u Was?

Opublikowano
Ale od kogo telefon dostałeś ? Dealer zadzwonił? Oni kontaktują się na ogół gdy zmieni się w systemie status zamówienia. To chyba w sumie dobra wiadomość....Czy powiedzieli ze nadano numer vin???
Opublikowano

Ja to załatwiam przez pośrednika, który kontaktuje się z dealerem, więc do mnie dzwonił pośrednik, a do niego dealer.

O numerze VIN nic mi nie wiadomo. Nie wiem, czy nie za wcześnie na niego.

Opublikowano
w USA auta już po odbierane a PL jak zawsze w tyle.

ktoś jeszcze myśli, że PL to pępek świata? :roll: :twisted: :duh:

Opublikowano

W USA premiera była 1.5 miesiaca temu a w Europie jest zaplanowala na styczen/luty. Nie wiem co z tym wspólnego ma to ze jesteśmy w Polsce, w Niemczech czy Francji też nie ma jeszcze tych aut na ulicach...

Edit.

Z ciekawości zadzwoniłem do swojego dealera żeby dowiedzieć sie co i jak. W teorii premiera ma być pod koniec stycznia i pierwsze auta demo w salonach powinny sie pojawić w momencie premiery.

Jeśli chodzi o moje zamowienie, nie ma żadnych apdejtów, produkcja ma rozpocząć sie w marcu :D wiec auto powinno być na wielkanoc, wiec przy dobrych wiatrach czas okczekiwania 7 miesiecy (zamowienie złożone we wrześniu).

Co do restrykcji to podobno sa problemy z wyswietlaczami tylko.

Opublikowano

Produkcję mam ustaloną na 7 tydzień tego roku - to przynajmniej najnowsza informacja.

Zapytałem, czy można jeszcze wprowadzić zmiany w konfiguracji (bo teraz kilka rzeczy bym dodał), ale dostałem informację, że może to spowodować opóźnienie w produkcji, więc chyba nie podejmę ryzyka.

Rozważam jeszcze Lotusa Emirę i byłem przekonany, że tam czas oczekiwania będzie jakiś kosmiczny, a tymczasem odbiór w sierpniu.

Opublikowano

Jeśli rzeczywiscie uda sie w 7 tygodniu to pewnie bedzie do odbioru marzec/kwiecień.. Zgadzalo by sie, ja zamawialem po Tobie i ma byc w kwietniu, na umowie ostateczna datę mam 31 kwiecień, mam nadzieje ze bedzie wczesniej.

Emira to auto z innej bajki kompletnie, z tego co widzę to nawet nie ma polskiego importera i cos nie chce mi sie wierzyc ze cenowo podobnie to m240 :)

Tez sie przez chwile zastanawiałem nad rezygnacja i pójściem może w CLA35 ale cena po której zamawiałem i generalnie warunki leasingu jaki mam podpisany sprawiają ze to bez sensu, teraz można o takich co najwyżej pomarzyć..

Opublikowano

Nie no jasne, że Emira to samochód z innej bajki i "nieco" droższy, ale jak na wyposażenie i fakt, ze z wyglądu to taki mały supercar, w dodatku z fajnym silnikiem, to kwota 100 000 euro (pełne wyposażenie + transport) jest atrakcyjna.

Z BMW jednak nie rezygnuję, bo te tylnie siedzenia i bagażnik nie raz się przydadzą. Emira to niepraktyczny funcar :)

Z terminami odbioru BMW możesz mieć rację. Dealer co prawda mówił, że pierwszy tydzień marca jest realny, ale jakoś w to nie wierzę :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
kurde spadło mi auto z produkcji lutowej, na ten moment marzec - z powodu HK i ładowarki :cry: a miało już nie być restrykcji