Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, nie zauważyłem podobnego tematu, dlatego zakładam nowy.

W ostatnim czasie zauważyłem u siebie pisk / skrzypienie dochodzące z kolumny kierowniczej przy kręceniu kierownicą. Prawdopodobnie ociera się jakiś materiał i trzeba by zdemontować koło kierownicy i to sprawdzić - ale pomyślałem że spytam na forum. Pacjent to 330i M Sport.

Czy ktoś miał podobny problem? Co to może być jeśli nie kierownica? Magiel? Silniczek od wspomagania?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Ja na skrzypiący, faktycznie skrzypiący układ kierowniczy miałem wymieniony cały układ. Pytanie zatem o jakim skrzypienie mowa. U mnie po rozgrzaniu auta się pojawiało.
Opublikowano
Ja na skrzypiący, faktycznie skrzypiący układ kierowniczy miałem wymieniony cały układ. Pytanie zatem o jakim skrzypienie mowa. U mnie po rozgrzaniu auta się pojawiało.

U mnie jest to samo, raczej po dłuższej jeździe i rozgrzaniu. Przy kręceniu kierownicą, w okolicy punktu „0” pojawia się delikatne skrzypienie. Możesz opisać jak to u Ciebie się objawiało i który serwis zdecydował się na wymianę całego układu?

Opublikowano
Ja zaś zauważyłem a raczej usłyszałem takie ciche „chrupanie” w okolicach kierownicy przy nagłym skręceniu kół np. przy zawracaniu na 80-85% poziomu maksymalnego skrętu. Zastanawiam się czy jechać z tym do ASO ? 330i xDrive
Opublikowano

U mnie jest to samo, raczej po dłuższej jeździe i rozgrzaniu. Przy kręceniu kierownicą, w okolicy punktu „0” pojawia się delikatne skrzypienie. Możesz opisać jak to u Ciebie się objawiało i który serwis zdecydował się na wymianę całego układu?

Ja akurat w BMW Auto Rawski. Operacja trwała dość długo bo trzeba było czekać na części. Najpierw wymienili jakieś śruby, które miały odciążyć cały układ. Nie zadziałało i BWM Polska zatwierdziło wymianę. Chyba ze 3 tygodnie byłem bez swojego auta. Ale ogarnęli.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja akurat w BMW Auto Rawski. Operacja trwała dość długo bo trzeba było czekać na części. Najpierw wymienili jakieś śruby, które miały odciążyć cały układ. Nie zadziałało i BWM Polska zatwierdziło wymianę. Chyba ze 3 tygodnie byłem bez swojego auta. Ale ogarnęli.

Dali auto zastępcze?

Opublikowano (edytowane)
Generalnie tak choć chwilę byłem bez auta bo skorzystałem tylko z gwarancji mobilności, ale późnej w BMW Polska był akcept na zastępcze.. Co do skrzypienia z filmu to nie to. I tak delikatnie pracę wspomagania słychać od nowości, ale u mnie to było skrzypienie w stylu jakaś gumowa końcówka drążka, bądź jakaś tuleja. Edytowane przez Crysis
Opublikowano
Generalnie tak choć chwilę byłem bez auta bo skorzystałem tylko z gwarancji mobilności, ale późnej w BMW Polska był akcept na zastępcze.. Co do skrzypienia z filmu to nie to. I tak delikatnie pracę wspomagania słychać od nowości, ale u mnie to było skrzypienie w stylu jakąś gumowa końcówkia drążka bądź jakaś tuleja.

Żeby nie zakładać nowego watku. Miał ktoś objaw “skrzeczacego tapczanu” z przedniego zawieszenia? Objaw tak jak u kolegi powyżej ale tylko zaraz po starcie, po rozgrzaniu problem ustaje. Zawias mpak. Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
nie jest stałym objawem , nie za każdym razem się pojawia , ale jak się pojawia to tylko po dłuższej jeździe - powyżej około godziny -