Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich miłośników, co może być przyczyną falowania obrotów na biegu jałowym i nierównomiernego przyspieszania?, czy przyczyną moga być zużyte popychacze, czy raczej coś z dolotem powietrza?, E-36 318i 1993, pozdrawiam.

obecnie: E46 330i

wcześniej: E36 318i, E36 320i Coupe

Opublikowano

Cze

Z tego co piszesz moze byc cos z ukladem dolotowym moze ssie gdzies lewe powietrze i bedzie wariowal komputer od wtrysku pada ale nie tak czesto choc objawy sa podobne do tych ktore masz ale poki co posprawdzaj uklad dolotowy....

Wojz
Opublikowano
elektonika i elektryka jest chyba w porzadku, bo w serwisie komp wskazal tylko sonde, ale juz ja wymienilem.Jeszcze jedno, jak jest zimny to jest super ale po 5 km buczy z rury jest ocieżały i nierownomiernie przyspiesza, juz nie mowiac ze dupowate to przyspieszenie, pozdrawiam.

obecnie: E46 330i

wcześniej: E36 318i, E36 320i Coupe

Opublikowano

Sprawdz zawór powietrza dodatkowego. Po nagrzaniu musi sie zamknąc.

Brak 12 V - otwarty.

Pozdrowienia.

Opublikowano
Podczas pracy nagrzanego silnika gdy predkosc obrotowa zacznie falowac,podkrec linke gazu poprzez obracanie plastikowej,ryflowanej tulejki zakonczenia linki (szesciokatna nakretke przytrzymaj np.kombinerkami). jesli obroty beda stabilne po nieznacznym odsunieciu dzwigni przepustnicy od sruby zderzakowej (ok.0,5mm, wskazanie czujnika przep.ok.0,68V) to masz problem z zaworem regulacji obrotów (wymaga czyszczenia lub wymiany).Napisz czy masz silnik M40(pasek) czy M43 (lancuch) i czy na LPG to pomysle czemu go muli :D
Opublikowano
Mam te same objawy ale na zimnym silniku. Faluja obroty a przy przyspieszaniu wydaje sie falowac i "czuc to calym autem". Z tym ze ja mam gaz a po przelaczeniu objaw zanika.

Pozdrawiam,

Piotr

e32 - 730i; e36 - 318is

Opublikowano
CZESC BARTEK - MAM DOKLADNIE TAKA SAMA SYTUACJE - NA JALOWYM BIEGU OBROTY FALUJA, A PRZY PRZYSPIESZANIU - ZACZYNA DELIKATNIEZAMULAC I PUSZCZAC, TAK SAMO PRZY STALYM GAZIE - CZUC JAK SZARPIE - WSKAZNIK CHWILOWEGO SPALANIA SKACZE O + - 4 LITRY, JA POSIADAM TAKŻE E36 318i Z ŁAŃCUSZKIEM M43 I TAKŻE BARDZO CZEKAM NA ODPOWIEDŹ.
  • 2 lata później...
Opublikowano

Witam

Ja mam podobną sytuację e 36 325 td przy odpaleniu rano na jałowym biegu mocno faluje widać to na obrotomierzu przy rozgrzanym silniku też faluje z kolei nie ma problemów z przyspieszaniem ani z falowaniem podczas jazdy, dodam tylko że ostatnio dwa razy mi się zapowietrzyła i uszczelniałem układ paliwowy. Czy te punkty które zostały wymienione wyżej przez moich poprzedników mogą nawalić też w diesel`u? Proszę o radę. Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

odgrzewam kotleta bo mam pytanie "w temacie".

nie wiem czy to jest problem czy moze tylko ja to tak odbieram, ale bede wdzieczny za odpowiedz.

do rzeczy:

faluja obroty, ale jakos niestandardowo ;) tylko jak samochod sie toczy (na luzie), to samo jak mam wrzucony bieg i wycisnięte sprzęgło (rozłączony napęd). jak samochod stoi w miejscu obroty trzymają się idealnie - wahania ani nie widac na obrotomierzu ani nie słychać.

dodam jeszcze ze jak przyspieszam to nie odbywa sie to calkiem równo (o tym juz bylo na forum) - czuc jakby chwilkami takie zmulenie (nie wem czy to ma jakis związek).

samochod to e36, 325i (z vanosem), bez gazu i jakichkolwiek innych samoróbek-udziwnień.

Bartek

Opublikowano
JA mialem to samo. Mam nadzieje ze juz sie to nie pojawi. W moim przypadku pozdejmowalem fajki od kabli WN ze swiec , przeczyscilem je i jak narazie jest OK. Mysle ze to bylo to, poniewaz najpierw zapalalem kilka razy samochod i obroty falowaly, a po naglym otrwarciu przepustnicy obroty nie zwiekszaly sie plynnie, tylko tak szarpalo. Przeczyscilem fajki i wszystko chodzi, odpukac.