Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Anulowałem swoje zamówienie na M5 F90 po informacjach o tych dziwncyh akcjach z autami kompletowanymi w ASO, z częsci dosyłanych z różnych dziwnych miejsc na świecie i usuwaniu "potajemnie" wyposażenia - o braku indukcji dowiedziałem się czytajac ten wątek, ciekawe co jeszcze zniknęło z wyposażenia. Auto za 600k netto a nie można naładować telefonu normalnie w trasie, troche to jest słabę dla mnie.

Wziłąem gotowca G11 750i i poczekam do grudnia/stycznia, jak sytuacja sie poprawi, podejdę do tematu ponownie. Co zrobić, jak żyć.

• Odpowiedzi 800
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Ale M5 ma w standardzie indukcję, więc jak rozumiem nie bylo by z tym problemu. Czekam na produkcje swojej Mki z kilkoma opcjami w restrykcjach wiec na dniach sie potwierdzi czy Mki maja priorytet.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ale M5 ma w standardzie indukcję, więc jak rozumiem nie bylo by z tym problemu. Czekam na produkcje swojej Mki z kilkoma opcjami w restrykcjach wiec na dniach sie potwierdzi czy Mki maja priorytet.

Właśnie POWINNA MIEĆ w standardzie, ale handlowiec powiedział mi kiedy zacząłem dopytywać (czytając ten wątek), ze BMW wycina funkcjonalności standardowe i właśnie indukcji już nie ma.

Zobacz, jak masz opisaną w zamówieniu opcję "Telefonia komórkowa". Ja miałem w konfiguratorze ASO: "6NS Telefonia komórkowa", kiedy wersja z ładowaniem opisana jest według handlowca jako: "Telefonia komórkowa z ładowaniem bezprzewodowym".

I teraz pytanie brzmi: ile takich rzeczy poza ładowaniem indukcyjnym znika po cichu i zauważysz braki już po jakimś czasie? Albo ile częsci wejdzie z zamienników, czy od Chińskich dostawców z łapanki, bo auta trzeba wydać wiec nie ważne co się instaluje, byle auto poszło.

Opublikowano (edytowane)

U mnie ten kod wedlug cennika to 6NW czyli telefonia komfortowa z ladowaniem bezprzewodowym. W zamowieniu nie mam tej pozycji, ale nie mam tez kilku innych z wyposazenia standardowego.

Dla mnie wazny jest cennik z dnia podpisania Zamowienia - tam jest dokladna specyfikacja co jest a co nie w standardzie i tego bede wymagal od dealera.

Edytowane przez BigCactus
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
U mnie ten kod to 6NW czyli telefonia komfortowa z ladowaniem bezprzewodowym.

Skoro tak masz w zamówieniu, to pewnie taką wersje dostaniesz. Mnie chcieli wcisnąc wersje bez ładowania.

Niby mała rzecz, ale przyzwyczaiłem się że jak jadę autem w trasę, to nie bawię sie w kable ani pilnowanie poziomu naładowania telefonu.

Opublikowano

Dopisalem przed chwila - nie ma w ogole tej pozycji w zamowieniu, ale nie mam tez kilku innych (z wyposazenia standardowego jak head up, etc.) i dealer powiedzial mi, ze obowiazuje mnie cennik i to co w nim zawarte.

Lada dzien pokaze sie VIN i wtedy albo chill albo awantura u dealera;).

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dopisalem przed chwila - nie ma w ogole tej pozycji w zamowieniu, ale nie mam tez kilku innych (z wyposazenia standardowego jak head up, etc.) i dealer powiedzial mi, ze obowiazuje mnie cennik i to co w nim zawarte.

OK, jak nie masz nic przeciwko, napisz jak wyprodukują, co faktytcznie dostałeś.

Ja uznałem, że poczekam z zamówieniem do listopada/grudnia, zobaczę jak wyglądają realia z dostępnością części, wycinaniem ich z wyposażenia przez producenta i wtedy zgłoszę się po prdoukcję na 2022, jeśli sytuacja sie wyklaruje i pójdzie w pozytywnym kierunku.

Opublikowano
Niestety dziś ostatecznie rozwiano moje nadzieje. Zamówienie wróciło na 105 i standardowo do wyrzucenia kamery 360 i dodatkowo otwieranie klapy z kopniaka. Ciekawe kiedy teraz zaproponują produkcje. Ciśnie się na usta „a nie mówiłem” ale czym byłoby życie bez odrobiny ryzyka/marzeń . Od sierpnia praktycznie będę bez samochodu wiec jeszcze czas na szybka akcje ze stocku. Może zmiana na g30 lub coś całkowicie odmiennego. Trochę tylko szkoda tego półrocznego czekania.
Opublikowano

Kurcze szkoda…

I teraz naprawde nie rozumiem - przeciez auta z kamerami 360 wchodza na produkcje. Braki sa uzupelniane u dealera. Tak sie dzieje od paru tygodni, wiec dlaczego Twoja nie weszla?

Chyba nie przes otwieranie nogą, bo to (jak mi sie wydaje) wylatuje z definicji, tj bez oficjalnego pytania o zgode.

Ale nie martw sie. Moj po zmianach byl juz bez restrykcji, a i tak produkcje przeniesiono z lipca na wrzesien.

Opublikowano
U mnie auto wskoczyło na 150 i mam VIN, ale nie mogę go jeszcze zdekodować. Z restrykcji mam kamery, ładowanie indukcyjne, HR, dostęp komf. Zobaczymy ile z tego potwierdzi VIN.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
U mnie auto wskoczyło na 150 i mam VIN, ale nie mogę go jeszcze zdekodować. Z restrykcji mam kamery, ładowanie indukcyjne, HR, dostęp komf. Zobaczymy ile z tego potwierdzi VIN.

Gratulacje! Niezła fura będzie. U mnie dekodery pokazywały wyposażenie dopiero ok 2 tyg od wejścia w status 150 i to nie wszystkie. Na szczęście u mnie wszystko w wyposażeniu się zgadzało.

Z ciekawości, testowałeś gdzieś to x5mc na demo czy zamawiałeś na podstawie opinii? We wszystkich testach mówią o piekielnie twardym zawieszeniu w odmianie comp.

Opublikowano

Gratulacje! Niezła fura będzie. U mnie dekodery pokazywały wyposażenie dopiero ok 2 tyg od wejścia w status 150 i to nie wszystkie. Na szczęście u mnie wszystko w wyposażeniu się zgadzało.

Z ciekawości, testowałeś gdzieś to x5mc na demo czy zamawiałeś na podstawie opinii? We wszystkich testach mówią o piekielnie twardym zawieszeniu w odmianie comp.

Dzięki. Niestety nie testowałem, bo byłem akurat na wakacjach jak anulowali mi zamówienie najpierw na SQ7 a później SQ8 i musiałem szybko szukać alternatywy i slotu produkcyjnego :mad2: .

Rzeczywiście czytałem sporo opinii o twardym zawieszeniu - mam nadzieję, że wynika to głównie z porównania z trochę pontonowym zawieszeniem pneumatycznym w X5 i ogólnie z pneumatyką. Dla osób przechodzących z adaptacyjnego zawieszenia M nie ma jakiegoś dramatu i na to liczę, bo sam mam takie na 22' felgach. Lubię twarde zawieszenia (tym bardziej w M) ale będzie to mój daily car także do wożenia 2 dzieci, więc był to główny czynnik dlaczego się wahałem - w Audi sportowa pneumatyka ze stabilizacją przechyłów fajnie łączy oba ustawienia.

Opublikowano
U mnie X5M C służy jako daily i jest idealnie :D

I tego się trzymam :mrgreen: - głos od Ciebie był decydujący, a wartość większości testów jest niestety zerowa ;).

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
U mnie X5M C służy jako daily i jest idealnie :D

I tego się trzymam :mrgreen: - głos od Ciebie był decydujący, a wartość większości testów jest niestety zerowa ;).

To prawda ze takie testy są trudne do oceny bo nie znamy często punktu odniesienia testującego, a często powielają utarte stereotypy.

To czekam na relacje jak już odbierzesz. Jak będzie pozytywne go będę sobie pluł w brodę ze nie dopłaciłem z m50i do M ;-)

Opublikowano

OK, jak nie masz nic przeciwko, napisz jak wyprodukują, co faktytcznie dostałeś.

Ja uznałem, że poczekam z zamówieniem do listopada/grudnia, zobaczę jak wyglądają realia z dostępnością części, wycinaniem ich z wyposażenia przez producenta i wtedy zgłoszę się po prdoukcję na 2022, jeśli sytuacja sie wyklaruje i pójdzie w pozytywnym kierunku.

Mam już zdekodowany VIN - jest HK, są kamery 360 więc jednak M-ka ma priorytet.

Nie widzę telefonii komfortowej z ładowaniem bezprzewodowym, ogrzewania przednich siedzeń (chyba, że to jest ujęte już w fotelach M) i Head-upa - być może te pozycje są schowane w pakiecie M/ M Competition - nie wiem.

Opublikowano
Wyposażenie z pakietów chyba i tak powinny być wskazane osobno. Tylko, że to są elementy, które są chyba standardem w x5m, może dlatego ich nie ma...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Head up na 99% powinien byc na liscie wyposazenia, podobnie jak ładowanie bezprzewodowe. Ogrzewanie równiez zawsze mam na liście.

Czyli produkują wybrakowane modele, ciekawie, cieszy mnie że sobie chwilowo produkcję M5 odpuściłem :/

Opublikowano

Rozmawiałem przed chwilą z dealerem - Head up jest schowany w pakiecie M Competition i nie jest wylistowany osobno. Pewnie grzanie foteli analogicznie bo obie pozycje widzę w Drivers Guide. Nie widzę jedynie indukcyjnego ładowania - to akurat przeżyje bo i tak nędznie działa ta ładowarka i grzeje telefon i ładuje kablem.

Czyli M-ki i 45e produkują się zgodnie z zamówieniami i nie obejmują ich restrykcje (poza indukcja).

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Info od mojego sprzedawcy z dzisiaj ... kamery 360’ z asystentem parkowania plus nie będą dostępne do marca 2022 r . Z tym oczywiście wypada BMW drive recorder .
Opublikowano

Dostałem niemal dokładnie to samo info tyle że do lutego 22'

U mnie wywaliło kamery 360 a co za tym idzie Drive Recorder, otwieranie i odpalanie auta poprzez NFC, otwieranie bagażnika z buta

Zamówiony w czerwcu, produkcja listopad

Edit: produkcja przesunięta na październik czyli wcześniej.

Opublikowano
Luty czy marzec już nie wielka różnica jak się tyle czeka ja się jednak zdecydowałem na rezygnacje z tych kamer a wrzuciłem kamerę tylną z asystentem parkowania , wcześniej już wyrzuciłem ładowarkę indukcyjną . Nikt też nie da gwarancji , że faktycznie na początku 2022 te kamery będą możliwe do zamówienia ... może będą wcześniej może później a ja swoje 540i zamawiałem w ostatnim tygodniu marca z odbiorem na lipiec . Teraz prawdopodobnie po wyrzuceniu kamer ma się wyprodukować między 36 a 38 tygodniem ... uwierzę jak dostanę vin . Powodzenia
Opublikowano
Ja wziąłem samą kamerę bez asystenta parkowania bo i tak nigdy z tego nie skorzystam. Ok 1,5k różnicy więc dorzuciłem lotkę i wyszło mniej więcej na to samo