Skocz do zawartości

524td biały dymek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, pytanie odnośnie białego dymu, który się pojawia w trakcie postoju po pewnym czasie pracy silnika na biegu jałowym. Po delikatnym przegazowaniu ustępuje. Stan oleju sprawdzam i jesk ok! W trakcie jazdy nie dymi. E34 524td '91

Proszę o infor.

BMW E34 525 TDS 96' TOURING
Opublikowano

Głowica - albo cos z turbo.

Ale jak 2.4 to raczej głowica , i powodzenia w szukaniu innej , bo spawanie jej to nieporozumienie , bynajmniej znajomy bardzo dobry mial z tym problemy a spawali w Gliwicach . jesli to auto ma przebieg powyzej 200 tys i podchodzi pod 300 tys , to nadchodzą nie lada kłopoty.

Jezeli po zgaszeniu silnika coś Ci zaklekocze , to spzregło juz sie prosi o wymianę , a tam spzregło to wydatek dosc spory , bo samej tarczy nie wymienisz .

koszt sprzegła nowego to około 2400zł

Opublikowano
Witam biały dymek to para wodna ,uszkodzona uszczelka pod głowicą lub jak wyżej kolega pisze uszkodzona głowica.
Opublikowano
Do możliwości dodam "lejące" wtryski. Nie wiem jak z TDS-em, ale miałem kiedyś "puchatka" i biały dym na postoju był objawem "lejących" wtrysków. Wymieniłem końcówki i objaw ustąpił.
Opublikowano

Czarne wizje macie.

Najprawdopodobniej objaw taki jest poprzez to, ze o tej porze roku jest duza wilgotnosc powietrza i jak silnik jest zimny to przez moment z wydechu wydostaje sie para wodna. Jest to przypadlosc wszystkich aut.

Opublikowano
  • Autor

Panowie, czy jest sposób, żeby konkretnie zlokalizować przyczynę? A dymek jest przy rozgrzanym silniku i nie ma podejrzanego zapachu typu "olej" Czy można sprawdzić stan wtryskiwaczy?

NOWY TARG Stolica PODHALA

Opublikowano
Panowie, czy jest sposób, żeby konkretnie zlokalizować przyczynę? A dymek jest przy rozgrzanym silniku i nie ma podejrzanego zapachu typu "olej" Czy można sprawdzić stan wtryskiwaczy?

zobacz czy płynu w chłodnicy ci nie ubywa. ja w swojej 5 miałem tak samo i okazało się jak zdemontowałem główkę że jest pęknięta.jest to bolączka 2,4 i 2,5 diesli.

Opublikowano
Głowica - albo cos z turbo.

Jezeli po zgaszeniu silnika coś Ci zaklekocze , to spzregło juz sie prosi o wymianę , a tam spzregło to wydatek dosc spory , bo samej tarczy nie wymienisz .

koszt sprzegła nowego to około 2400zł

Mi cos klekota juz od dawna i jak narazie sprzeglo dziala bez zarzutow, a moze to rozrusznik tak klekota?

Opublikowano
  • Autor
Czyli diadnoza jednoznaczna -GŁOWICA- :cry2:
Opublikowano
Witam niepłacz tak może tylko uszczelka :!:
Opublikowano
  • Autor

Może ktoś z Was ma namiary na głowice w dobrym stanie?

Na allegro są, ale mam pewne obawy co do ich stanu :!:

Za każdą informację będe wdzięczny. :wink:

Opublikowano
Czyli diadnoza jednoznaczna -GŁOWICA- :cry2:

...nie :cry2: :cry2: :cry2: , sprawdź wtryskiwacze czy "leją"...