Skocz do zawartości

Nie działa nawiew

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy forumowicze, zawracam sie z pomocą gdyż przestała mi działać dmuchawa. Zaznaczę na wstępie iż sprawdziłem bezpieczniki a panel działa mogę zmniejszyć zwiekszyc temperature, intensywnosc nawiewu, właczyć klimatyzację itp, ale wogóle nic nie dmucha może troche mimowolnie wydostaje sie jakieś powietrze ale w ogóle nie słychać nawiewu. Nawet włączenie na maksa nawiewu na przednią szybę żadne powietrze się nie wydostaje. Zaznaczę ,że wcześniej czasami się załączała od czasu do czasu, ale teraz od 2 dni w ogóle się nie uruchamia, nie mam kompletnie pojęcia co to może być. Padło podejrzenie na dmuchawę, że już morze się wysłużyła lub panel ale panel działa na wszystkie polecenia reaguje.

Z góry dziękuje za jakiekolwiek informacje i pozdrawiam :D

Opublikowano
Hej.

Jeża sprawdzałeś?

Albo jeż albo wentylator się skończył.

Wymiana wentylatora to wyjmowanie całej deski rozdzielczej.

Jeż dostępny z prawej strony od nóg pasażera po zdjęciu osłony (tej małej) na tunelu środkowym.

Jeż to nr 3.

https://www.realoem.com/bmw/pl/showparts?id=DL81-EUR-06-2001-E39-BMW-530d&diagId=64_1029

Pozdrawiam Wojtek.

Właśnie obawiam się najbardziej tego pierwszego bo to dewastacja auta całego i pracochłonne. Mam nadzieje, że to tylko jeż. W takim razie najpierw wymienie jeż i zobaczymy co dalej.

Dzięki za informacje

Pozdrawiam :D

Opublikowano
Wyciągnąłęm już jeża i mam pytanie. Przed tym jak sprawdzałem bezpieczniki to sprawdziłem jeszcze przekaźniki z tyłu i nagle radio przestało działać. To może być skutek wyciągniętego jeża ???? Wydaje mi się że to nie ma żadnego związku z radem ale dziwne że akurat jak sprawdzałem przekażniki i wymontowałem jeża to przestało działać radio. Radio na pewno jest sprawne gdyż godzinę wcześniej grało a jak przekręce kluczyk to podśietla sie panel.
Opublikowano
Wyciągnąłęm już jeża i mam pytanie. Przed tym jak sprawdzałem bezpieczniki to sprawdziłem jeszcze przekaźniki z tyłu .

jeszcze raz sprawdz bezpieczniki, ale nie "na oko" albo "pod swiatlo". miernik wez do reki i przelacz go przedzwanianie. Wtedy masz 100% pewnosci ze bezpiecznik jest caly

Opublikowano
A ma może ktoś dokładną rozpiskę bezpieczników wraz z amperami do BMW e39?? Bo znalazłem kilka rozpisek i każda ma inny rozkład i już zgłupiałem a u mnie dopiero zauważyłem, że brakuje mi kilku bezpieczników. Dlatego po prostu wymienie je wszystkie dla pewności i uzupełnie brakujące.
  • Moderatorzy
Opublikowano

Po co wymieniać dobre bezpieczniki? :D

Weż tą kasę w miernik zainwestuj choćby taki:

https://allegro.pl/oferta/profesjonalny-miernik-pradu-multimetr-cyfrowy-lcd-6839709616

Bez tego musisz każdy bezpiecznik wyjąć, a tak sprawdzisz czy obwód na bezpieczniku się zamyka o wiele szybciej.

Nie wszystkie bezpieczniki powinny być włożone - zależy od wyposażenia. A rozpiskę powinieneś mieć u siebie w samochodzie skitraną koło bezpieczników.

Opublikowano

Drodzy forumowicze udało się rozwiązać problem z nawiewem. To był po prostu padnięty jeż. Dziękuje wszystkim za informację i rady. Pozostaje mi tylko kwestia niedziałającego radia.

Pozdrawiam Serdecznie :D