Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Kilka dni temu dałem ciała gdyż wpadłem na pomysł odgrzybiania wentylacji i nie wpadłem na pomysł, że nawigacja nie jest w żaden sposób uszczelniona i cześć piany spływająca z nawiewu środkowego spłynęła na dół niszcząc dysk twardy. W aucie działa tylko radio wiec żyć się z tym nie da. Sklonować dysku nie mogę bo oczywiście nie ma opcji odczytu starego wiec pytanie do Was drodzy klubowicze. Czy jest możliwość pobrania skądś całego firmware z software bezpłatnie lub odpłatnie nawet z innym vin aby wrzucić na nowy dysk i zakodować pod swój samochód? No chyba, że są jakieś inne metody o których nie wiem, a z chęcią się dowiem. Pomocy!!!

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Sam sobie z tym raczej nie poradzisz.
Opublikowano
Jestem po elektronice, coś tam już przy autach z powodzeniem dłubałem więc może jednak dałbym radę. Wiem, że dyski są kodowane ale i na to są metody. Gdybym sklonował wcześniej swój dysk to nie miałbym żadnego problemu z wymiana dysku ale nie wpadłem na to aby się w ten sposób zabezpieczyć.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dysk ma hasło które musisz zmać,a skoro twój jest zalany to ciężko Ci będzie go sklonować.

Na twoim miejscu kupiłbym drugą jednostkę i po kłopocie.

Mogę zrobić jednostkę pod auto na gotowo plug&play.

• Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam wszystkich,

Kilka dni temu dałem ciała gdyż wpadłem na pomysł odgrzybiania wentylacji i nie wpadłem na pomysł, że nawigacja nie jest w żaden sposób uszczelniona i cześć piany spływająca z nawiewu środkowego spłynęła na dół niszcząc dysk twardy. W aucie działa tylko radio wiec żyć się z tym nie da. Sklonować dysku nie mogę bo oczywiście nie ma opcji odczytu starego wiec pytanie do Was drodzy klubowicze. Czy jest możliwość pobrania skądś całego firmware z software bezpłatnie lub odpłatnie nawet z innym vin aby wrzucić na nowy dysk i zakodować pod swój samochód? No chyba, że są jakieś inne metody o których nie wiem, a z chęcią się dowiem. Pomocy!!!

A tak nawiasem mówiąc, skąd wiesz, że padł dysk twardy?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Witam. Czy koledze udało się wymienić, odpowiednio sformatować i skodować nowy HDD? Mam ten sam problem, ale nie mogę znaleźć poradnika jak to naprawić. Wiem że jest to możliwe bo znalazłem firmy gdzie zawozisz radio (nawet bez HDD) i oni wkładają nowe i odpowiednio je programują. Ja tylko instaluje w aucie i działa.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
O poradniku zapomnij od razu.
  • 1 rok później...
Opublikowano

Panowie, troche odkopię temat.

Padł mi dysk w NBT (restarty, zapominanie ustawień itp) i znalazłem w internecie poradnik jak zmienić dysk.

Ktoś byłby zainteresowany rezultatem i polską wersją tego poradnika jak wszystko się uda?

Będę wymieniał oryginalny 200GB HDD na 240GB SSD wraz z powiększeniem partycji na multimedia.

Opublikowano
Zrób porządną relację i na pewno się komuś przyda, jeśli jeszcze nie teraz to w niedalekiej przyszłości. NBT wchodzi w wiek starczy powoli więc i coraz częściej będzie padało.

spacer.png

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
On 12/9/2022 at 11:39 AM, wolwohamon said:

Panowie, troche odkopię temat.

Padł mi dysk w NBT (restarty, zapominanie ustawień itp) i znalazłem w internecie poradnik jak zmienić dysk.

Ktoś byłby zainteresowany rezultatem i polską wersją tego poradnika jak wszystko się uda?

Będę wymieniał oryginalny 200GB HDD na 240GB SSD wraz z powiększeniem partycji na multimedia.

Witam. Tak ja bym był zainteresowany poradnikiem jak ten dysk wymienić. Tylko bardziej od strony programowej, bo ja już go zdemontowałem i szukam informacji jak go zaprogramować i włożyć do radia.