Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiecie może czy można zakodować za pomocą bimmercode podgrzewaną kierownicę? Gdzieś na forum znalazłem że trzeba zakodować:

HU-MGU

AKT_Auto_Lenkrad... na aktiv

BDC

LHZ_CCM_IKF nad aktiv

IKF_ENABLE na ikr_alle_sitze

Daje to mi nową opcję w iDrive zaznaczenia automatycznego podgrzewania kierownicy poniżej x stopni Celsjusza gdzie x mogę również ustawić.

Niestety nawet po zaznaczeniu tej opcji kierownica nie grzeje się, być może dlatego że auto było zamówione bez grzanej kierownicy i nie ma po prostu fizycznie grzałki w środku?

Ktoś wie, próbował to kodować?

Tutaj wątek forum gdzie znalazłem te instrukcje:

https://g20.bimmerpost.com/forums/showthread.php?t=1707361

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Chcesz zakodować podgrzewanie nie podgrzewanej kierownicy? :lol:
Opublikowano

No właśnie się zastanawiam czy to kwestia kodowania tylko będzie czy po prostu nie ma tam wymaganego hardware i tyle.

Czasami BMW montuje cały wymagany hardware i blokuje feature jedynie softwareowo, a czasami nie ma wymaganego hardware i wtedy lipa

Opublikowano
Podgrzewane kierownice w BMW, to dodatkowa płatna opcja - kierownica ma mate grzewczą - bez tej opcji jest zwykła kierownica bez maty. Możesz dokupić kierownice z ogrzewaniem + wiązka/włącznik (w zależności od modelu) i wtedy kodować/uruchomić.
Opublikowano

Ano właśnie. A ja myślałem że być może taka kierownica jest już obecna w moim aucie.

Ostatnio bmw idzie w kierunku możliwości odblokowania części wyposażenia po pewnym czasie od zakupu samochodu. Tak miałem z asystentem świateł drogowych, opcja nie wykupiona przy konfiguracji ale możliwa to odblokowania przez connected drive a to oznacza ze cały hardware był już w aucie. Czyli tak naprawdę zmienia się software, następuje odpowiednie kodowanie po wykupieniu opcji na connected store i auto dociąga sobie przez neta tą opcję.

Myślałem ze być może podobnie jest z kierownicą i wystarczy zakodować i zacznie grzać ale niestety tutaj chyba nie ta bajka.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Grzana kierownica ma inny nr katalogowy i kosztuje drugi raz tyle co zwykły wieniec więc w tym wypadku tak to nie działa. Być może za parę lat będą robić tak jak mówisz.
Opublikowano

Ja planuję po gwarancji wymienić kierownicę na podgrzewaną z łopatkami, tylko ciekawe czy zafunguje jeżeli do 318d nie można było dołożyć łopatek.. :roll:

Ale chcę zrobić 320d to już powinno pozwolić. :wink:

Opublikowano
Ja planuję po gwarancji wymienić kierownicę na podgrzewaną z łopatkami, tylko ciekawe czy zafunguje jeżeli do 318d nie można było dołożyć łopatek.. :roll:

Ale chcę zrobić 320d to już powinno pozwolić. :wink:

Możesz wymienić i na gwarancji. Jak kupujesz oryginalną OEM używaną i zakładasz to masz ori i jedyne co tracisz na gwarancji to gwarancję na kierownicę bo wymieniłeś na używaną, reszta gwarancji na auto zostaje bez zmian.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Ta..., żeby było tak kolorowo. Pod wymianę kierownicy można podpiąć wszystko i wypiąć się na konsumenta. Nawet cały układ kierowniczy.
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
+ ingerencja w wiązkę elektryczna którą trzeba dołożyć
Opublikowano

@Randall, producenci tak żydzą na wszystkim, że im masz mniej opcji tym uboższa wiązka? :cry:

W sumie zrozumiałe, te metry dodatkowej wiązki pomnożone przez ilość egzemplarzy robią ogrom oszczędności.

To zamiast dokładać moc i lasery na czym najbardziej mi zależy, może lepiej zmienię całe auto. :lol:

Opublikowano
Nie wiem od czego to zależy, być może od opcji wyposażenia dodatkowego lub od rocznika auta, ale w G20 są auta bez podgrzewanej kierownicy, ale maja założoną już całą instalację, są też modele gdzie nie ma tej instalacji i oprócz kierownica trzeba też dokupić cała wiązkę ze sterowaniem. Warto sprawdzić, bo jak jest cały układ to wystarczy kupić kierownice, przełącznik, założyć kierę + kodowanie.