Skocz do zawartości

Autostradowa prędkość przelotowa dla B47 320d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Jaka jest wg. Was maksymalna prędkość przelotowa dla F30 320d B47 xdrive, 8HP ? bezpieczna dla silnika, do jechania na tempomacie, po autostradzie, dłuższy odcinek

Z góry dzięki!

Opublikowano
wg mnie im dłuższą masz gwarancję tym większa prędkość przelotowa, jak samochód firmowy to coś w okolicy czerwonego pola na obrotomierzu :roll: :roll: :roll:
Opublikowano
  • Autor
hehe, no ja już niestety po gwarancji chwile... :roll: to co tak do 180 na tempomacie będzie ok?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Zamulisz.
Opublikowano
Jedziesz tyle ile potrzebujesz lub na ile warunki pogodowe pozwalają.
Opublikowano

Bezpieczna 140

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
hehe, no ja już niestety po gwarancji chwile... :roll: to co tak do 180 na tempomacie będzie ok?

W moim odczuciu możesz jechać i 180 i 200, ale na tempomacie nie polecam, bo jak przy tej prędkości, ktoś Ci z prawego pasa wyleci, a tempomat akurat "poczuje" konieczność dodania gazu, to...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
ten silnik spokojnie sobie radzi z predkosciami do 200km/h, tylko pytanie gdzie chcesz je osiagać. W zakorkowanych Niemczech?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
u mnie standardowo w F34 było ok 170 bo powyżej już lekko latał, ale spokojnie do 200 można było lecieć. Powyżej już tylko skupiony...
Opublikowano
  • Autor

Tak tylko pytam jakie są możliwości tego silnika żeby go nie żyłować i nie zajechać, a jechać najwięcej i optymalnie w sprzyjających warunkach po autostradzie oczywiście...Nie jestem kamikadze.

Wydaje mi się, że tak do 180 powinno być jeszcze bezpiecznie dla tego silnika, przy 8 biegu na automacie.

Opublikowano
Wydaje mi się, że tak do 180 powinno być jeszcze bezpiecznie dla tego silnika, przy 8 biegu na automacie.

Spokojnie :) U mnie w 318d 180 jest OK, to u Ciebie tym bardziej :)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Wiecie że taka 1 czy 3 z silnikiem 1.5 benzyna ma niecałe 2800 obrotów przy 180km/h ? :) To jest szok :)
Opublikowano
Hm... to by tlumaczylo, dlaczego tloki w tym silniku sie krusza...
Opublikowano
I tak niedługo wszystkie nowe auta będą z silnikami od odkurzacza. Benzyna jest pase, ciekawe z czego Araby będą żyły, te wszystkie koncerny ??? Stany i Rosja też sporo paliwka produkują.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
I tak niedługo wszystkie nowe auta będą z silnikami od odkurzacza. Benzyna jest pase, ciekawe z czego Araby będą żyły, te wszystkie koncerny ??? Stany i Rosja też sporo paliwka produkują.

Nie w tym rzecz.

Taki 1.5t 143km czy ile to ma to nic złego. To małe miejskie auto, a 3 z takim silnikiem nikt nie wybiera w trasy. Przyspiesza żwawo do pewnych prędkości i wyprzedzić też się da lepiej niż Corsą czy Insignią o mocy 140km.

Kwestia tych przełożeń i charakterystyki auta.

Silnik jest dość paliwożerny (pali w takim samym użytkowaniu co moje F02 LCI 3.0d po chipie, na większych, szerszych kołach).

Ten silnik potrafi przyspieszać z 1100 obrotów po zmianie biegów. To mój 3.0d tak nie robi. Delikatne mocniejsze wciśniecie gazu i od razu redukcja i od 1400-1500 idzie jak turbo wie co ma robić.