Skocz do zawartości

AGM czy zwykły akumulator do e60 z 2006r / Start-Stop

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jakie napięcie ładowania? Na alternatorze i na akumulatorze. Noze padl bezpiecznik taki wysokoamperowy schowany z tyłu skrzynki bezpiecznikow w bagażniku. 

W UK jest akcja serwisiwa sprawdzająca poprawne podłączenie kabla plusowego na przejsciu przez podłogę. 

Edytowane przez Krzyś111685053072

Opublikowano
W dniu 23.07.2023 o 15:22, v2417 napisał(a):

Napięcie przy Aku dobre, nowy Aku wrzuciłem. 

Jak wrzuciłeś nowe aku, to kodowanie do właściwej pojemności i rodzaju akumulatora oraz potwierdzenie wymiany. Kodowanie poprzez NCS robiłem, ja akurat ze zwykłego na AGM robiłem. Ma to kolosalne znaczenie. Zupełnie inne parametry są dla różnych typów baterii.

Opublikowano
W dniu 23.07.2023 o 16:23, Krzyś111685053072 napisał(a):

Jakie napięcie ładowania? Na alternatorze i na akumulatorze. Noze padl bezpiecznik taki wydokoamperowy schowany z tyłu skrzynki bezpiecznikow w bagażniku. 

W UK jest akcja serwisiwa sprawdzająca poprawne podłączenie kabla plusowego na przejsciu przez podłogę. 

Bardzo stara akcja serwisowa. Po numerze VIN sprawdzą, czy jest wykonana, czy nieTak czy inaczej w tej akcji chodziło o bezpieczeństwo.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Godzinę temu, marek1610 napisał(a):

Bardzo stara akcja serwisowa. Po numerze VIN sprawdzą, czy jest wykonana, czy nieTak czy inaczej w tej akcji chodziło o bezpieczeństwo.

Tak, wiem że stara, już kilka lat wysyłają mi listy żeby się umówić,  a wcześniej molestowali mnie o klemę ibs zaraz po tym jak mi się uwaliła i wymieniłem ją na tą poprawioną.

• 2 lata później...
Opublikowano

Cześć,
nie będę zakładał nowego tematu - wykorzystam ten.

Mam BMW E60 2007 rok, pół lift. 3.0D 231KM. Auto palone z przycisku, wyposażone w Webasto które jest odłączone od dawna (uszkodzone - nie zamierzam naprawiać).
Przyszła zima i auto odpala (nowy sterownik i świece, plus wymieniony alternator) ale zdarza się że ma zawahanie i często jak jest mróz zegarek zapomina która godzina ?
Obstawiam, że wypadałoby wymienić akumulator - ma ponad 10 lat. Czy koniecznie musi być AGM? Czy mogę kupić bez AGM? Czy z VIN ktoś umie odczytać jaki powinien być i jaka pojemność?

VIN - WBANM71000CP89277

Z góry dzięki za podpowiedź,

Opublikowano

W VIN masz AGM 90Ah.

Ale nie masz ani start-stop ani odzyskiwania energii. Tak w zasadzie w VIN nawet nie widze webasta (EDIT. wróć, jest opcja S536 w VIN ?). Możesz zamontowac zwykły. Wazne by odpowiednio go zakodowac i zarejestrowac wymianę. 

Edytowane przez KucaQ

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

SA090 90 Ah AGM battery

Ja jak kupiłem auto to był zwykły i też wymieniłem na zwykły tylko 110 Ah (kwestia kodowania) auto mam już prawie 11 lat.