Skocz do zawartości

DPF wypalanie co ile km ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, jestem nowy mam pytanie, co ile ma sie automatycznie wypalac DPF, tzn procedura u mnie przebiega normanie automatycznie, ale jakos czesto. To co tak czytaolem to DPF ma sie wypalac po 500 km, a u mnie wypalanie przebiega co 50-70 km. I zawsze do konca czyli do sooth mass 0. Czy to jest OK i niemam sie przejmowac ? Mam wrazenie ze jakos szybko sie zapelnia DPF tym sooth massem. Dzieki za wszelkie uwagi.

Edytowane przez lamacz

Opublikowano
  • Moderatorzy

Powinine się wypalać kiedy uzna to za stosowne :)

Ale wypalanie co 70km to przesada. Nie wiem jak u mnie było, ale przez kilkadziesiąt tysięcy miałem chyba z 5 wypalań na liczniku - z tego co wiem to chyba powinien się "wypalać" bez specjalnej procedury podczas normalnej jazdy, a wypalanie takie prawdziwe to ostateczność.

Musiałbyś sprawdzić ciśnienia, żeby wiedzieć dokładnie w jakim jest stanie.

U mnie przy 240k był czyszczony na samochodzie - a wcześniej nie wiem od kiedy się nie wypalał, bo miał uszkodzone termostaty i przepustnicę, a bez tych rzeczy sprawnych wypalał się nie będzie.

Pomogło na 40k km, próbował się wypalać, ale przestał z błędem któy całkiem zablokował wypalanie u mnie.

No i z 2 miesiące temu został zdemontowany i profesjonalnie wyprany chemicznie. Od trgo czasu jest spokój, ale dopiero kilka tysięcy km minęło.

Ile masz nalotu? Jeśli powyżej 250k to moim zdaniem już czas go wyprać. A podobno pranie na samochodzie regeneruje do stanu zbliżonego do fabrycznego. Płukanie na samochodzie natomiast usuwa tylko częściowo osad i jest rozwiązaniem krótkoterminowym. Co najlepsze za oba płaciłem podobnie.

A jeszcze jedna rzecz. Jak masz program na dużą moc, lub wtryski leją też może to się tak objawiać, bo paliwo w wydech będzie szło.

Przy tym całym wywodzie muszę zaznaczyć, że jest to moje doświadczenie, nie profesjonalna porada :mrgreen:

Opublikowano

Witam. Post na prośbę kolegi. W e60 z 2006 roku 231km przedlift, dpf nie może sie wypalić od kilku tysięcy km. Czy błąd świecy żarowej może sie do tego przyczynić? wygląda to w ten sposób, załączamy procedure wymuszoną przez ista, czuje po samochodzie i w kompie mi pisze ze wypalanie aktywne, wypalanie trwa 10s po czym nagle daje się nieaktywne, minie pół minuty znowu jest aktywne i tak wkoło. Z błędów od DDE tylko świeca zarowa. Czy świeca blokuje wypalanie DPF?

Ps: u mnie 285k przelotu i dpf wypala sie regularnie co 550-700km. Ja nic z nim nie robiłem a co poprzednicy czynili to nie mam pojęcia

Opublikowano
Witam, jestem nowy mam pytanie, co ile ma sie automatycznie wypalac DPF, tzn procedura u mnie przebiega normanie automatycznie, ale jakos czesto. To co tak czytaolem to DPF ma sie wypalac po 500 km, a u mnie wypalanie przebiega co 50-70 km. I zawsze do konca czyli do sooth mass 0. Czy to jest OK i niemam sie przejmowac ? Mam wrazenie ze jakos szybko sie zapelnia DPF tym sooth massem. Dzieki za wszelkie uwagi.

W czasie wypalania dpf-u popiołu nie wypalisz (tylko sadzę),więc albo dpf już zawalony, albo egr, wtryski ,turbo do sprawdzenia.

Dpf może być zapychany przez złe spalaniem mieszanki,lub olejem.

Opublikowano
  • Autor

sooth wypelnia sie od 0 gr do ok 45gr po przejechaniu 90 km, a nastepnie odpala wypalanie - aktulanie sprawdzalem, ash wg softu mam 3,1g - czy to nie za czesto ?

1. swiece nowe wlacznie z modulem

2. turba nie sprawdzalem

3. wtryski byly OK, wg softu a dodatkowo mechanik robil kompletny rozrzad wiec jak sprawdzal to mowil ze wtryski nie laly

moze poprostu szukam dziury i i ma sie wypalac co 100 km, jest faktem ze auto mam ok 3 miesiecy, na liczniku 285 000 km (pewne km) - i dziwne zeby dpg mial tylko 3,1g ash, ale ogolnie nie odczuwam problemow tylko tak z ciekwaosci pisze bo wole zapobiegac niz plakac :-)

Dzieki wszystkim za odpowiedzi.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

U mnie różnie z wypalaniem co zależy od tego jak i gdzie jeżdżę .

Ale raz na 1000km to się wypala.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
  • Autor
Więc po większej analizie doszedłem do wniosku, że chyba mam przypchany DPF, ponieważ szybko się zapełnia i wypala co 60-70km. Jutro biorę się za demontaż i w ruch pójdzie odtluszczacz do grilla a potem poprawie środkiem do czyszczenia kominków. Czy może ktoś już coś takiego przerabiał ? Dzięki za wszelkie podpowiedzi lub uwagi.
Opublikowano
Zniszczysz w ten sposób sprawny DPF :) Oddaj go do prania, koszt około 400zł i będziesz zadowolony.
Opublikowano
  • Autor
Opinie są podzielone czytałem sporo, podobno jeżeli nie przesądza ze stężeniem chemii i czasem działania to nic nie powinno się popsuć. Dzięki za wszelkie uwagi lub wskazówki.
Opublikowano
  • Autor
Dokładnie to miałem na myśli, ten film już widziałem, ale dzięki. Jeszcze takie głupie pytanie czy przy montażu PDF dawać jakieś nowe uszczelnienia ? Czy muszę usuwać te wszystkie czujniki i lambdę jak będę czyścić, bo widziałem, że niektórzy tylko konektory zabezpieczają przed wilgocią.